KP1 - Show must go on

Új kiírás, új szezon, új játéknapok, kitartó remények...

Kábé ezekkel a mottókkal vághatunk neki a világ legjobb csapatsportjának idei, legrangosabb sorozatának, mellyel kapcsolatban tényleg csak remélni tudjuk, hogy jóval több lesz a megrendezett, mint az elmaradt meccs, és hogy be is fejeződik a szezon, rendes időben. Azon a baromságon sem tudok elsőre átlépni, amit ugye az EHF mindenféle köznépi felháborodás ellenére meglépett, nevezetesen a szerda/csütörtöki játéknapokat, mert még ha éppen kicsit mindegy is néhány országban a COVID árnyékában, hogy a szurkolók hétközben vagy hétvégén nem mehetnek be, azért az a linkelt, példátlan dolog nem történt volna meg, ha hétvégiek a meccsek. Nem értem, baszki, de komolyan. Hát nagyon kíváncsi leszek, mik lesznek a tapasztalatok ezügyben, és milyen konzekvenciákat sikerül majd levonni belőlük a jövőre való tekintettel. Mondjuk részemről az egyetlen értelmes következtetés a "bocs srácok, elbasztuk, ismét hétvégén lesznek a meccsek."

Erősorrend-ügyileg ennyire tán még sosem tapogatóztunk a sötétben, de nem baj, mert bennünket ez nem nagyon szokott zavarni, azért mégiscsak idén lesz tíz(!!!) éve, hogy megpróbáljuk minden évben előre belőni a viszonyokat, mondjuk úgy, hogy többször ment, mint nem, nyilván nem egy svejci óramű pontosságával, de valahogyan. Így lesz most is, vélhetően. Annyira rákészültem már, hogy most aztán minden fellelhető infót összekanalazok erre a jeles alkalomra, de ahogy az lenni szokott a többgyermekes családokban, kemény 4 nap ovibajárás után a kisebbik benyögte az unalmast és gyakorlatilag múlt szombat óta lázas volt egy hétig. Szerencsére nem Covid, mindenki nyugodjon meg gyorsan, csupán egy durvább típusú bakteriális fertőzés, ami viszont elképesztően makacs lázzal járt. Ebből a szempontból, de csak ebből, jól jött most a hétközi játszadozás, ugyanis ha hétvégén kezdődött volna meg a ffi-BL, akkor nem nagyon lett volna sorrend elé, valószínűleg. Így meg van. Legalább ez.

16. Zágráb

Nyáron a horvát kézilabdázás egyik ikonikus figurája, Igor Vori került pozícióba, mondanám, hogy szurkolok neki, hogy vele ne történjen meg ugyanaz, ami a horvátoknál szokott az ilyen hirtelen jött fontos kispadok tekintetében, mert annál sokkal jobban tisztelem az eddigi pályafutását, de ott villog a másik oldalon az is, hogy a hűség mintaszobrát, Zlatko Horvátot volt képük elengedni a Metalurgba arra a néhány évre, ami a pályafutásából még hátravan. Nem tudom, kinek van köze ehhez a csúfsághoz, de hogy nem egy szimpatikus húzás, az biztos. A pre-szezonban játszottak a Szegeddel, ki is kaptak, annak rendje és módja szerint, sőt, a Breszttől is a SEHA-bronzmeccsen, elődöntőben pedig a Vardar ellen csúsztak el szörnyen, elsőre tehát nincs miért feljebb pattintsuk őket a KP-ban. Bé csoport, első meccsük egy hazai Kiel, sok babér nem fog teremni ott sem.

2020. szeptember 17., 18.45 - Zágráb vs Kiel (2)

15. Celje

Fiatal szlovén barátkáink ebben a kiírásban is főtáblások - szerencsére -, de nagyot kellene villantaniuk ahhoz, hogy az elmúlt években rendszerré vált csoportkörös búcsút idén túlszárnyalják. Főleg, mert a Bé csoportban elég masszív hátsó sor gyűlt össze, várhatóak a körbeverések (több csapattal tavaly is összekerültek - Aalborg, Zágráb - közülük a horvátoknál voltak jobbak) gyakorlatilag pénzfeldobás, hogy a végén ki jön ki jobban belőle. Az biztos, hogy Filip Ivic egyértelműen erősítés a kapuban, benne azért annál sokkal több van, mint amit mutatott mostanában. Az is nyilvánvaló, hogy lesz olyan fiatal irányítójuk, akit idén dobnak be a mélyvízbe, ergo várhatóan jövőre már jelentkezik is érte valaki a nagyok közül. Kiszámoltam, a celjei átlagéletkor 22,3 év, ami magyar szemmel nézve egészen döbbenetes, hiszen nálunk máig létező fogalom a "25 éves tehetség" a labdajátékokban. Rögtön rangadóval kezdenek, amit megtippelni sem tudok, inkább betolok egy döntetlent.

2020. szeptember 16., 18.45 - Celje vs Aalborg (x)

14. Motor

ZáporJózseféknál idén remélhetőleg lesz kinek szurkolni, ugyanis veszprémi vonatkozással mennek neki az évnek: Melnyicsuk Viktort igazolták le. Meglátjuk, hogy a fiatal irányítónak mennyi játékperc jut majd a legmagasabb szinten, az biztos, hogy a fejlődése szempontjából jó döntésnek tűnik ez. Tavaly kurta-furcsa szezont futottak, nem csak a pandémia miatt, de összesen egy nyert meccsel tolták végig a csoportkört (Porto ellen), pedig az azt megelőző szezonban egészen a nyolcaddöntőkig jutottak. Alapra valahova a kettő közé tudom tenni őket, most is együtt leszünk velük a csoportban, és még a Zágráb/Celje/Aalborg trió is, amitől eléggé ketté fog szakadni a Bé, legalábbis én ezt jósolom így előre, látatlanban. A Barcát fogadják elsőre, onnan csak feljebb lesz nekik, gondolom.

2020. szeptember 17., 18.45 - Motor vs Barca (2)

13. Elverum

Itt is figyelgethetünk idén magyar fiatalt, Máthé Dominik döntött úgy tavasszal, hogy a norge bajnoknál folytatja, ami egyébként egy korrekt, jól felmért döntés a részéről. Nagyon bízunk benne, hogy a gyors, skandináv típusú handball és Börge Lund megtanítja például védekezni és gátlástalanabbul lövöldözni, az hatalmas előrelépés lenne az ő pályafutásában. Egyébként elég nagy jövés-menés volt a holtszezonban, gyakorlatilag kicserélődött a komplett csapat, ennek köszönhetően a fiatal balkezes magyar nem kisebb ikonnal került egy keretbe, mint Luc Abaloval, akinek ezen a szinten még bizony simán lehet néhány jó szezonja. A norvég kézilabda évről-évre bizonyít a világversenyeken, éppen itt volna az ideje egy klubszintű villantásnak. Ehhez talán most összeállni látszik minden, meglátjuk, mindenesetre egy bazi nehéz mérkőzéssel kezdenek Portóban, ezeken a pontokon sok fog múlni a végelszámolásnál, és van egy olyan érzésem, hogy ez még korai lesz nekik.

2020. szeptember 17., 18.45 - Porto vs Elverum (1)

12. Aalborg

A tavalyi csonka szízön egyik meglepi-csapata egyértelműen ők voltak, meglehetősen stabil teljesítményt villantottak, amivel konkrétan a csoport negyedik helyéről léphettek volna az egyenes kieséses szakaszba, ebből következik, hogy kábé - de kicsik közül tuti - ők veszítették a legtöbbet ezzel az egész pandemiccal, kíváncsi vagyok, hogy tudják-e folytatni azt az utat. Mert ha igen, most is megvan hozzá egy olyan csoport, ahol ilyet csinálhatnak, ők is Bé csoport, ugyanis, ahol világosan látszódik egy határvonal, ahol elválik a tej a zsírtól. Na most ők lehetnek a tej tetején, és ehhez nem is nagyon kell mást csinálniuk, csak úgy, mint tavaly. Jó, a Nantes egy fokkal komolyabb falatnak tűnik, mint a többi csapat, de vertek ők már Flensburgot is a csoportban. Celjében kezdenek, mindkét csapatnak fontos pontokért harcolnak.

2020. szeptember 16., 18.45 - Celje vs Aalborg (x)

11. Breszt

Velük már saját tapasztalatunk is van, és bár viszonylag sima győzelmet könyveltünk el ellenük a SEHA elődöntőjében, szerintem léptek előre a saját szintjükön. Skube jött irányítani, amitől gyorsabb és kiszámíthatatlanabb támadásaik lettek, és másik két ismerőst is igazoltak Vranjes és Paczkowski személyében. A fehéroroszoktól évekig vártam a csodát, mostanra ezt már elengedtem, és csak simán örülök, ha velük kerülünk össze, főleg, ha egyenes kiesésesben. Hozzák azt a stabil átlagot, amit az utóbbi öt évben, sem többet, sem kevesebbet. Néha ugyan megizzad ott egy-egy nagy, de hogy kiesnek vagy továbbjutnak, az mindig azon múlik, hogy milyen masszív csoportban vannak. Most az A-ban lesz könyöklés bőven, ráadásul elég fontos meccsel kezdenek.

2020. szeptember 16., 18.45 - Breszt vs Vardar (1)

10. Nantes

Annyira vártam, hogy mehessek Nantesba, és erre tessék, nem elég ez az egész cirkusz, ami átjárja a világot, még azzal kapcsolatban sem volt szerencsém, hogy legalább tavasszal legyen a kinti meccs, hátha addig lecsillapodik a foschhullám. Ezt sajnálom leginkább a sorsolásunkban. A Nantes teljesítménye az emlékezetes, kifutott éve után jelentősen visszaesett, tavaly EHF-kupában serénykedtek, és nem is verték tönkre a mezőnyt (Magdeburg, Leon, Velenje csoportban tevékenykedtek éppen), ha értitek, hogy értem. Nagyjából idén is ilyesmire számítok tőlük, szerintem inkább a csoport hátsó felével versenyeznek majd, nagyon csodálkoznék, ha érdemben bele tudnának szólni a három nagy (Barca, Kiel, Veszprém) dolgába a Bében. Velünk kezdenek szerdán, erről jövünk még bővebben, ha minden jól alakul, nézők előtt kezdjük meg a BL-t.

2020. szeptember 16., 20.45 - Nantes vs Telekom Veszprém (2)

9. Vardar

Hátrébb a világért sem merném pattintani őket, tuti, hogy onnantól kezdve mindent megnyernének és/vagy bemákolnának, még így sem vagyok benne biztos, hogy egyszer csak nem táltosodnak meg, de persze ehhez azért most tényleg _csoda_ kéne. Rendesen elfogyott kerettel, ismét összesen egy valamirevaló kezdővel, plusz minimum egy olyan kapussal, akiben vannak győztes meccsek (is), szóval ilyen összetétellel mennek neki az évnek, és hát nem is igazán lehet kijelenteni, hogy abban a csoportban esélytelenek, mert igazából nem. Lesz ott olyan könyöklés, hogy ihaj, a PSG/Kielce-páros után, főleg ősszel. Bresztbe mennek, hát én hazaira teszem, azt nem mondom, hogy sima lesz, de nem nézem most ki a vendéget.

2020. szeptember 16., 18.45 - Breszt vs Vardar (1)

8. Porto

Mint a portugálkézilabdázás ság elkötelezett híve, csak remélni tudom, hogy a Porto nem vesztette el jellegét, és ugyanazzal a lendületes, többnyire tényleg szép kézilabdával örvendeztetik meg az A-csoportot is, mint amivel tavaly (és még februárban is) bennünket. Utolsó utunk éppen Portóba vezetett, és milyen jól tettük, hogy kiutaztunk, édesistenem. Nem is csupán azért, mert a világ egyik legcsudásabb országában tölthettünk néhány napot, ahova bármikor visszamennék, bármennyi időre, hanem mert még nyertünk is, és nem is kicsit, ugye. Ettől függetlenül a Portónak abszolút tudok szurkolni, most is fogok, persze. A kezdőt különösebben nem érte változás, talán egyedül Borges lelépése jelenthet látható hiányt, meglátjuk. Ha Quintana ott folytatja, ahol abbahagyta, akkor lesznek kellemetlen percei az A csoport nagyobbjainak, bár ezt a Kielce valószínűleg már tavaly megtanulta. Hogy az Elverum tudja-e, az kiderül nemsokára.

2020. szeptember 17., 20.45 - Porto vs Elverum (1)

7. Flensburg

Adódott az a furcsa helyzet, hogy a tokoknál a Sky bemondta az uncsit, és nem közvetíti a hétközi BL-fordulókat, így az EHF egyszerűen előremenekült, és szerződést kötött a DAZN elnevezésű sportstream vállalattal, hogy 2025/26-ig biztosan ők tolják képernyőre ezt a versenyt Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban(!) és Németországban(!). Nem volt időm utánaolvasni, hogy mit szólnak mindehhez a szurkolók, és hogy most akkor tényleg az lesz-e, amit értek ezalatt, szóval ha valaki tud bővebbel szolgálni, kommentelje be, pls, itt alant! A Flensburgtól pont azt várjuk, mint eddig, hogy a csoportkört hozzák úgy, ahogy, bele sosem szakadnak ősszel, mert a Bundás fontosabb, csak az most még el sem kezdődött. A Kielcét fogadják elsőre, azt hiszem nézők nélkül, és hát az elég furcsa lesz abban a katlanban.

2020. szeptember 16., 20.45 - Flensburg vs Kielce (1)

6. Szeged

Elnézve az eddig lejátszott bajnokikat, nem esélytelenül érkezik a Párizs az újszegedi sporiba, persze nyilván más ellenfél, más meccs, más színvonal várható egy BL-találkozón a PSG ellen, mint pénteken a kisVeszprém ellen, ez is tiszta. Meglátjuk. Mindenesetre akadozni látszódék a gépezet, de persze ilyenkor igazából ez mit sem számít. A fontos az, hogy mi lesz a BL-meccsen, már ha lesz egyáltalán, ugyanis közben felütötte a fejét a virnyák a Tiszántúlon is, persze. Azt feszegettem ezzel kapcsolatban, hogy nem lenne-e célszerűbb nem rögvest mindent eldobni, hanem kiemelni a pozitívat, többieket pedig folytonos tesztelés mellett edzeni hagyni - de tényleg úgy, hogy sehova máshova nem -, hátha nem lesz több fertőzött, és akkor még lehetne is meccs. Kíváncsian várjuk, hogy jön-e a PSG Szegedre, vagy most ezzel mi lesz.

2020. szeptember 17., 18.45 - Szeged vs PSG (2)

5. Kielce

A lengyel rekordbajnok eléggé megrogyott a COVID alatt, anyagilag legalábbis mindenképpen, még a szurkolóktól is gyűjtöttek lóvét a további működésre, tehát tényleg nem vicceskedtek ezzel a helyzettel. Aztán jött a Łomza, úgyhogy kábé meglesznek. Tournat-Aginagalde csere nem tűnik rossznak, sőt, a számottevő játékosok közül Jancot szipkázta még el a Barca, a csapat gerince nagyjából együtt maradt, és lengyel bajnokságból szemezgettek a létszám feltöltése miatt. Flensburgba mennek az első fordulóban, hát, ez köztük sosem egyszerű vagy egyértelmű, de azért hazaira teszem.

2020. szeptember 16., 20.45 - Flensburg vs Kielce (1)

4. Veszprém

Elég kaotikus meccseket játszottunk az előszezonban, ráadásul augusztus közepén nem volt egészséges irányítónk sem kábé, a védelem nyomokban, kapuban nihil. Aztán a SEHA FF előtti héten elkezdett összeállni ez-az, és szépen, fokozatosan belelendültünk a szezonba. Elég jól variálható keretünk van, ha senki nem sérült, és jelen pillanatban ez van. Remélem sokáig így is marad. Ami látványosan fejlődött, az a mindenkori belső hármasunk összhangja egymással és az aktuális kapussal, ennek köszönhetően faszán alakul a kapusok százaléka, és a blokkok száma. Támadásban szintén zenész, van egy fajta nagyon erős lövősorunk Makitával és Borozannal, őket többnyire Lékai szolgálja ki jól, de van a kétirányítós, Petárral ballövőben, és mostanság láthatjuk Mahé baromi gyors megoldásait, remek meglátásait a szélsőkkel (atyaég, balkettőből jobbszélre tegnap, pl.) és a beállókkal kapcsolatban, szóval nekem tetszik, amit látok. Nyerni is szeretnék Nantesban, illetve inkább úgy fogalmaznám, hogy elég csalódott lennék, ha nem nyernénk. Elindulni el fog a csapat ma, az biztosnak látszik.

2020. szeptember 16., 20.45 - Nantes vs Telekom Veszprém (2)

3. PSG

Nehéz őket ennél hátrébb tenni, ha csak a keretüket nézzük, és hát mi mást tudnánk ugye, hiszen fél éve nem láttuk őket a pályán. Kapuban ugyan kicsit kevésnek érzem ezt a Gerrard/Genty párost, bár Gerrard tud ufó lenni, elég lehet az. Első blikkre az is látványos, hogy fiatal franciákkal töltötték fel a keretet, lövőkben nyilván megvannak, széleken is, mínusz Abalo, ugyanakkor irányítóban is látok egy meredek szakadékot Nikola mögött. Legalábbis az EHF-en még két 18 és egy húszéves srác van beírva, franc se tudja. Meglátjuk. Ő - Elohim Prandi - mindenesetre eléggé ki van pattintva. Egyelőre az sem biztos, hogy a héten ők játszanak.

2020. szeptember 17., 18.45 - Szeged vs PSG (2)

2. Kiel

A zebráknál hatalmas vérveszteséggel kezdődött a szezon, Bilyk dőlt ki ugye hónapokra, de Sagosennel a fedélzeten ezt nyilván tudják nagyvonalúan kezelni. Olyannyira ráadásul, hogy nem is kaptak ki az előszezonban, sőt, a 2020-as naptári évben sem, ahogy most utánaolvastam. Durva ez a keret is, mondjuk nem túl bő, de a Kielnek soha nem kellett bő keret a sikerhez. Landinnal (és Quenstedttel) megvan a kapujuk, Horákkal, Wiencekkel, Pekelerrel a védelmük, a támadásokért Duvnjak és/vagy Zarabec felel, széleken hagyományosan faszák (ugyan most épp az ausszi u23-as segédedzőt és az ifiket kell vinniük meccsre, annyira el vannak vékonyodva széleken a sérülések miatt) és lövőerőben sincsenek elmaradva, ha végignézünk a Sagosen, Weinhold, Reinkind sort. Persze nem azt mondom, hogy nem hiányzik majd Bilyk, mert da, illetve franc tudja, hogyan fogják megoldani, hogy soha ne sérüljön meg senki, de majd lesz valami, biztosan rajta lesznek. Aggódni nem fogok a Kielért soha, ezt mondjuk meg tudom ígérni.

2020. szeptember 17., 18.45 - Zágráb vs Kiel (2)

1. Barca

Ők is már rendesen belecsaptak a lecsóba, behúzták a szuperkupát - mondjuk csúfság lenne manapság bármit is elbukniuk otthon, maradjunk annyiban - és elkezdték az Asobalt is. Túl nagy változások nem történtek itt sem, Victor Tomás visszavonult és Lasse Andersson távozott, másik oldalon pedig a Sportingban (és a portugál válogatottban) megcsudált Frade érkezett beállóba, elhozták Blaz Jancot a Kielcéből, meg jött még két játékos - pl. Celjéből egy fiatalka irányító -, de igazából ha a tavalyi keret maradt volna, az is bőven elég lett volna. Talán középen vannak a legtöbben, Lady Aron, Cindric és Entrerrios (csak hogy a BL-rutinosokat soroljam) elképesztő mennyiségű variációs lehetőség, főleg, ha megnézzük a beállókat is ugye, plusz a lövősort, élükön a franciákkal. Van itt is kétirányítós játék, hát igazából minden van. Látatlanban én őket teszem a lista élére, aztán meglátjuk.

2020. szeptember 17., 18.45 - Motor vs Barca (2)