Van még új a nap alatt?

Őszinte leszek, azt gondoltam mostanra már bárki kitehet bármit, az én ingerküszöbömet el nem éri, hiszen süt a napocska, itt a Balaton, tombol a nyári szünet, bodzaszörp, rozé, lángos és trallala. Jogosan is gondoltam, hiszen sem a Viktoros, elődöntők elé beszúrt egész konkrét támadás, sem Gombás Gabriella gyakorlatilag Csababát fényező, rengeteg tárgyi tévedést (csak hogy a legviccesebbet hozzam, Marko Vujint legalább valaki BL-győztesnek hiszi, hehe) és az abból levont téves következtetést tartalmazó cikk után nem éreztem úgy, hogy írnom kéne.

Nem, mert lehet picsogni ezen a sporttámogatási rendszeren, ami manapság zajlik, de ettől még ez van, változtatni nem igazán tudunk rajta, mint ahogy lehet állami csapatozni is, csak ne Szegedről (vagy máshonnan), ahova gyakorlatilag ugyanúgy ömlik a közpénz, csak más ruhában, szóval mindezt lehet, csak felesleges. És igen, biztosan nekem is jobban tetszene egy piaci alapú élsport-támogatási rendszer, csak ez a piac itt nem akkora, hogy eltartson ennyi, ilyen minőségű élcsapatot. És vitathatatlan, hogy ez a pénz legalább mutat valahova. Négy éve Kölnre. Aprópénz ahhoz képest, amit a foci kap, és ami ugyan tavaly mutatott valahogy, mert volt néhány hét, ami megmozgatta az országot, de most éppen Andorrára mutat. Nem Skóciára néztünk szájtátva, már ha értitek.

Viszont azzal a cikkel kapcsolatban is volna néhány kérdésem: gondoljátok, hogy nem menekülnének a játékosok egy éppen betérdelni készülő klubtól? Vagy itt lennének még, ha az lenne a módi, ami a mostanság mintha tudatosan, megrendelésre fényezett Csababácsi idejében volt, hogy a játékos kussoljon, majd kap pénzt, ha lesz, vagy ha egy ember úgy gondolja. Vagy ha éppen be tudjuk szedni valakitől a szóban beígért összeget, és azzal éppen nem másik lyukat kell tömni. Ez a rendszer olyan jó volt? Ja, hogy nem illett róla beszélni, sőt, még most sem illik, igaz? A kérdés költői persze. Remélem Zsenya vagy Ivan Lapcevic pl. már a pénzéhez jutott, csak hogy a jéghegy csúcsát kaparásszam egy szemöldökcsipesszel. Persze mondhatjuk erre azt, hogy "Nagyjából harminc évig kifogástalanul működött a klub és a csapat gépezete", csak ez nem igaz. Nem vitatom, hogy ezt a klubot Hajnal Csaba építette fel, és hogy a módszerei a kilencvenes években simán elmentek, de azóta rengeteg idő eltelt, és az előrelépéshez igenis kellett az, hogy a világ egyik legnagyobb kézilabdaklubja átlátható gazdasági társaság legyen. Az megvan mindenkinek, hogy pár évvel ezelőttig egyesületként működtünk? Úgy mondjuk könnyű jobb eredményeket produkálni, hogy az elnökségen kívül gyakorlatilag senkinek sem tartozol beszámolóval, sőt, ez senkit nem is érdekelt, mert senki nem kérdezte meg, hogy wtf, és senki nem várt vagy látott gazdasági mérleget. Ergo senki nem látta át, hogy mi honnan hova folyik, szóval szögezzük le: nem rosszabb eredmények nem voltak akkoriban, hanem pénzügyi eredmények nem voltak. Egyáltalán. Kb. semmilyenek.

Szóval értem én, hogy van, aki szerint régen minden jobb volt, csak szerintem meg nem. És igen, bármilyen köcsögség is ez valakinek a szemében, én márpedig szeretek Kölnbe hazajárni, ez van. Na mindegy, ehhez csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni. Meg annyit, hogy lehet attól fosni, hogy majd Felcsútra viszik a Veszprémet, de szerintem mindenkinek van annyi esze, hogy átlássa, ez annál sokkal érzékenyebb dolog, mint hogy felpakolom és elviszem.

Ami viszont elérte az ingerküszöbömet - és nem is csak az enyémet, hanem gyakorlatilag mindenkiét, aki akár csak _egy ember vagy játékost, vagy közelebbi hozzátartozóját is ismeri, és hallott sztorikat menet közben - az a Xavis interjú. Baszki, hát így lehet odaszarni, igen. Kicsit visszább megyek az időben, és kezdem onnan, hogy az őszt én még bizonyíthatóan úgy indítottam, hogy nem bántam, hogy nem cseréltünk edzőt a nyáron, aztán ez elég gyorsan átalakult bennem. Voltak már aggasztó jelek tavaly is, amikor szezon vége felé olyan allűröket produkáltunk egy-két esemény közben, hogy égett a pofám az gyakorlatilag vállalhatatlannak tűnt - SEHA-FF sajtós eseményeiről késés a még videózás miatt, a sajtó elé rendszeresen a lelátóról küldözgetett játékosok, stb., - de idén erre még rá tudott erősíteni Xavi Sabaté. Nem akarok belemenni ennél részletesebben, csak nagy ívben, hogy pl. a Naplónak már nem is volt hajlandó nyilatkozni tavasszal, mert neki nem tetsző véleménynek adtak teret. Ez igazából apróságnak tűnik, de mégis remekül jellemzi az egészet. Mint ahogy az is, hogy az emberségéről az a tök friss sztori jut eszembe, amit egy, vagy harminc éve ennek a csapatnak szurkoló, szurkolókat utaztató haver mesélt el Kölnben, hogy szombaton konkrétan vele történt meg. A kölni lelátón mögötte ült az exgyőri beálló, aki civilben Xavi ismerőse, így esett meg, hogy a PSG-meccs lefújása után odament a közelükbe, és Lajos megszólította, hogy feltehet-e neki néhány kérdést, mire az a válasz jött csípőből, hogy: "zavarsz, ne zavarj!" Ez a hozzáállás csodásan jellemezte ezt az évet, én döntésem, ne zavarj, mindenki ellenem, csak Kálomista Gábor velem. Hosszú a szízön, mindent jól csináltam, sehol sem hibáztam, a célokat elértem. Igen, baszki, csak ezzel a kerettel kis túlzással bárki elérte volna ezt. Ezért tekinthető a mostani kicsit elpazarolt évnek.

Bocs, de nekem nagyon visszás, hogy Kopjlarnak szar az edzésmunkája, hogy AncsinGabi stünci, és micsoda játékos (csak aztán valahogy mégis basztunk feladatot bízni rá, ugye), hogy Nikola a hunyó mindenért (de miért is, ha elértünk minden kitűzött célt?), hogy nem szólhatott bele az igazolásokba (WTF, ez nem edzői kompetencia egyébként sem, legalábbis én eddig abban a tudatban voltam, hogy ez a kispad nem egy menedzseri pozíció, a klub megkérdezHETi, figyelembe veheti az edző igényeit, véleményét, de az edző dolga a meglévő keretből kihozni a maximumot), azt például most először olvasom, hallom tőle, hogy ő valamikor, valamiben hibázott (Chema bevetése a Kielce ellen), pedig jó másfél évig jártam a sajtósokra mindenhol. Na mindegy, én nagyon örülök, hogy vége ennek az évnek, és tudom, hogy egyáltalán nem vagyok egyedül ezzel.

Amúgy érdekes csavar az egészben, hogy a mainstream véleménnyel szemben annak viszont egyáltalán nem örülnék, amit hallani, hogy az új tulajdonosi konstrukció szerint Kálomista Gábor munkájának is lőttek, mert bár tudok hibás döntéseket sorolni vele kapcsolatban is, mégis baromira sajnálnám, ha menne. A legnagyobb hibája Carlos elküldése - akiről csak annyit, hogy az ő ittléte alatt számtalan példát tudok mondani arra, amikor feltette a kezét, és hangosan vállalta a hibáját, ilyet addig sem és azóta sem láttam soha, ez az, ami miatt örökre tisztelni és szeretni fogom, és hát amiatt is imádom, ahogy lekiabálta a fejem Kölnben, mikor a döntő közben vonultunk néhányan a páholyok alatt, és ő az egyikből észrevett, és nem átalkodott hangosan a nevemen szólongatni, míg fel nem figyeltem, aztán pedig küldött egy puszit, majdnem oda is olvadtam, azt hiszem - volt, vagyis az abban való szerepe, azt viszont nem tudom felróni neki, hogy Xavit szereti, mert van ilyen, az ember ezt nem tudja megválogatni, bízott benne, kitartott mellette, ok. Ebben egyáltalán nem értek vele egyet. Viszont ezért a klubért rengeteget tett/tesz, és szerintem sokan nem tudják róla, hogy kb. harminc éve szurkoló is, nem csak egy pénzember, aki lehetőséget lát ebben az egészben. Magyarul, ő igazi veszprémi, akár tetszik, akár nem, és befelé lapátolja a lóvét, nem kifelé maszatolja el. Ezek tények, nem vélemény. Ennek fényében pedig nagyon sajnálnám, ha a hibái ellenére ő nem maradna a vezetőségben.

Uff: hirtelen ennyit kellett kiadjak magamból az egészségem megőrzésének érdekében, most meg kimegyek egy saját bodzaszörppel a felfújt medencébe.