VELUX EHF Final Four 2017 - Telekom Veszprém vs Barcelona

A mai napot tényleg már csak a bulinak szenteltük, aki látta az élőt, az tudja, aki pedig nem, az nézze meg, elég hosszú közös ünneplést sikeredett összehozni - a szokásoknak megfelelően - a kölni Dóm-téren, Köln amúgy is a német Veszprém, itt bakker állandóan fúj a szél, és hát ilyenkor tökéletesen otthon érezheti magát mindenki, aki veszprémi. És most is rengeteg piros vallotta magát annak a téren. Magamra kötött gyermekkel hatalmas sztár voltam, a matrica ugyanis elképesztően jól bírta a szurkoló tömeget, még csak egy hangos nyikkanás sem hagyta el a száját, tényleg a vártnál is sokkal cukibban viselkedett, úgyhogy nem is tudom, hogy fogom otthon hagyni jövőre. Imádta ezt az egészet, és ez az egész is imádta őt. De tényleg.

És nekünk, felnőtteknek is bazi felemelő így együtt lenni, hogy mindenkinek egy a célja, egyet szeretne, jól érezni magunkat együtt abban a pillanatban. És ott is volt mindenki a téren.

A bronzmeccsre persze ismét csak beestem, mert meg kellett venni Pitics kománk pulcsiját előtte, de legalább megoldottunk minden fennakadást, úgyhogy a meccsre már úgy ültem be, hogy lesz, ami lesz. Hogy őszinte legyek, nem nagyon csigázott fel. Ha kicsi a tét, kedvem sötét. Ugye.

Az összes külföldi újságíró azon rugózott, hogy Xavi miért nem cserélt tegnap kapust időben, és hogy mit miért csinált vagy nem csinált, de esküszöm nem volt sok kedvem kilencszázhatodszorra is átbeszélni ugyanazt ebben az évben. A tegnapi meccs a komplett szezonunk esszenciája volt, de tényleg. Mindenesetre most Timu helyett becserélte Ancsint, és Mirko kezdett, plusz a Lékai-Pálma-Nallaci belső hármas, Nilsson benn, Ugalde és Gajic a két szélen. Blagi védekezett Laci mellett és Mirko mögöttük be is kezdett rendesen. Kár, hogy nem tegnap van. Előzetesen nem sok reményt fűztem ehhez a meccshez amúgy, de aztán az első 10 percet nézve egyáltalán nem éreztem lehetetlennek. A Máté Pálma kapcsolat természetesen remekül működött az elejétől fogva, annyira réntották össze a falat, hogy a baloldal töküresen tátongott, Ugalde gyorsan megdöntötte a konkrét baloldal tegnapi teljesítményét, ehhh. Mirko pedig a kapusteljesítményt. Istenem, folyton az jár az eszembe, hogy tegnap ezt miért nem lehetett?

Parádés védelem, mögötte remek Mirko, támadásban kurva gyors megoldások, Pálma is, Máté is elképesztő hatékonysággal váltotta gólra az indulócseleket, az igaz, hogy átlövésből ismét csak egy esett be Lacitól, de mivel a többivel nem tudott mit kezdeni a Barca fala, hát 9:5-nél Pascual időt kért. És ezzel kicsit össze is zavart bennünket, Xavi feltette Ancsint, már a 13. percben, ez pedig engem zavart össze. A második támadásából hajított is egy test mellettit, amit AncsinGabizással hálált meg a jobb2 cserére egy éven át hiába várt veszprémi közönség. A második lövését aztán olvasta Ristovski, de csak oldalra tudta védeni, Pálma pedig gyorsan begyalogolt egyes-kettes közé, gólt érően. Végre Máté is vállalkozott kintről, és többször Ristovski által érintve, de be is mentek szépen, a 20. perce jött Perez de Vargas. Rivera viszont már vagy harmadszor, negyedszerre került tök tiszta ziccerbe eddigre, ami még baj lehet.

Ilic jött a pihiző Palmarsson helyett, és Chema is egyszer csak pályán találta magát, hát, voltak fennakadások, de aztán Ugalde kerülhetett helyzetbe, és lőtte is be gyönyörűen. De basszus, tegnap hol volt ez??

Az időkéréseknél a kabalák pályára bejutási versenyét megnyerte a Csabi helyettese, a BArca kutyáját ölég rendesen rendre teremtették a biztonságiak, egyáltalán nem engedték, de a mi kijáratunktól szabad volt a pálya bejárata, szóval ő mehetett.

Mondhatni megállt a játékunk a 24. percre, mikor is a Gajic-Laci-Chema-Ilic-Ugalde, Sulic sor támadott, hát inkább nem számolgatnék átlagéletkort, ha nem baj, de elég sok lehet. Viszont az Ugaldénak húzogatás továbbra is éles fegyver maradt, és ezzel tartottuk az előnyünket. Chema gyorsan átbukott egy a középkezdést akadályozó lábon, két perc, de ezt teljesen elbénáztuk, nem megy nekünk az emberelőny, alatta egyenlített ki először az ellen. A négy gólunk a habokban, a félidő végére teljesen leadtuk az előnyt, de továbbra is az öregek tolták nem túl nagy sikerrel, és sebességgel. 18:17 volt a félidő, vezettünk.

Biztos örülnöm kellett volna ennek, de én konkrétan ideges voltam, hogy hol volt ez tegnap? Hogy miért nem tudtunk tegnap a kétirányítóssal kezdeni, és amikor nekik pihenniük kell, akkor jöhetett volna az öreg sor, vagy hogy miért nem hoztuk Mirkot, amikor Rolinak az elején annyira nem ment (ezt amúgy akonkrét külföldi sajtó tőllünk kérdezi ugye), szóval hogy miért, miért, miért?? Tegnap nem bőgtem, annyira ideges voltam, hogy még csak szomorúságot sem éreztem, de ma fogok, szerintem.

Gyors gólváltással kezdődött a félidő, de aztán a Blagi-Lacivezette védelmünk elég gyorsan felkeményedett a megfelelőre, és Roli is előbb ért labádba, mint tegnap. A félidei statban 8/8 volt a balszél mellett, 2/3 a ballövőben, ezzel nyilván elődöntőt nyerhettünk volna ugye. Átlövést is produkált Laci, kettőt is hirtelen, de úgy alapra a Lékai-Pálma-Laci trió sokkal megnyugtatóbb megoldásokat mutatott, mint az öregek. Terzat szórták ki a rigók mezrángatásért, de szerencsére Kiro borzalmas passza kapuelőtérbe került az emberelőnyükbe, úgyhogy lassan építhettük a támadást. Mondjuk mi is elcsesztük, úgyhogy Rivera ejthette a felugró Pálma fölött az üres kapuba, hallom is artmooneyt, ahogy felszisszen, ezzel ismét feljöttek egyre.

22:21-nél Roli ismét hetest fogott, és tényleg jó volt nézni, ahogy a kispad együtt örült ennek. Próbáltam felhozni magam ezen, meg azzal a gondolattal, hogy bronzunk még úgysincs, és amit tegnap fejtettünk meg, hogy ha azt nézzük, a lúzerségnek is vannak fokozatai, még jó is, hogy nem egy harmadik ezüstünk lesz zsinórban, hanem esetleg egy győztes meccsünk vasárnap. Hna, olyan még úgysem volt ugye. Nilsson percei következtek, először Máté kipattanójáért ugrott be, majd hatalmasat ragasztott de Vargas szeme közé úgy, hogy kétpercet érően rángatták közben. Ennyike, Andriskát muszáj molesztálni góllövés közben, a túl tiszta helyzet, nem barátja a svédnek.

Roli fogta meg Kiro ziccerét, amit már igen passzívból vitt be, aztán ismét lehúztuk szélre, és Ugalde nem hibázott, betette a hatodikat is, konkrétan hibátlan a posztjáról, a félidő gongja előtti 15 méterest rontotta csak, és ez tőle hatalmas formajavulás a tegnapihoz képest. Írtam valahova, hogy erősségünk, hogy nálunk egyszer csak akárkiből vezér lehet, hát most tekinthettük őt vezérnek. Ahogy leírtam ezt, kihagyta az első ziccerét persze, na mindegy. Vigyázni kell, mit írok le. És hát Andriska, ő is vezérkedett rendesen, elképesztő, hogy miket vágott, és ő is talán csak egy lövést hibázott el.

Amikor 28:23-nál a török kolléga, aki amúgy nekünk szurkol, és évek óta itt teszi ezt, rámnézett, és azt merte mondani, hogy ennek a Barcának vége, visszanéztem, és megkértem, hogy a tavalyi fényében ezt kurvagyorsan szívja vissza, de tényleg. Persze nagyon egyetértett, kapcsolt is hirtelen. A végjátékba négygólos előnnyel érkeztünk, a kapusteljesítmény kitartott, és Xavi hozta Chemát Máté helyett. Pálma viszont gondolt egy merészet, egy bemutatott passz után annyira egyedül maradt középen, hogy nagyon beverte, majd egy percen belül meg is ismételte. Ma vállalta a lövéseket is, nem csak az osztogatást, amit tegnap is mesterien csinált, nem ezzel volt a gondom, hanem hogy tegnap nem voltak elegek a betörések, bejátszások, tegnap nagyon kellettek volna az átlövések.

Remélem Gergőt pályára küldi Xavi legalább egy percre, hogy jól meg tudjuk tapsikolni, de Gulyi esélytelen, ő a kapu mögül szemlélte az eseményeket. 33:28-nál már kimondtuk, hogy ez megvan, és Gergő is megkapta a percét! Köszönjük, ez a mai szép volt fiúk, Xavinak is kösz a bronzot, olyanunk még nincsen.