KP4 - A lengyel bajnokság elvitte a showt

Igen, tudom, még mindig Karabatic, hát lassan őrölnek az puszikára dolgozó kerekeink, az biztos. Lassabban, mint az állami apparát. Továbbra is keressük lelkes olvasóinkban a grafikust, nem ugrunk el a pályaművek elől, nagyon szívesen használjuk más szellemi termékeit! :)

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Fredericia

Többször leírtam már, bár most éppen nem kívánom, de várok tőlük egy csettintést, amikor elkezdik megszokni a BL-közeget, hangulatot, iramot, és ugyan konkrét győzelmeket nem vizionálok velük kapcsolatban, de azért némi futást, harcot, agilitást, vagy bármit, ami skandináv igen. Izlandi edzővel egy dán csapat ennél többet kell mutasson. De azért még ne most!

2024. október 17., 18.45 - Veszprém vs Fredericia (1)

15. Zágráb

Valaki számonkért a múltkori KP-helyezésük miatt, hátööö. Nos, ezért. Az a Zágráb, amely az elmúlt években hozta a magyar csapatok elleni hazai találkozóit, most gyakorlatilag nyakat behúzva elviselte, ahogy a Szeged átgyalogol rajta. Mert még csak különösebben futniuk sem kellett az ötgólos idegenbeli győzelemhez. Nem tudom, hogy már megint mi van, azt hittem, hogy végre meglett valami bölcsek köve tavaly a horvát fővárosban, de idén semmit nem látunk ebből. Innen nézve az az Aalborg-verés is inkább a dánok első fordulós benézésének volt köszönhető, nem a Zágráb nagyságának. És hát most sem néz ki nekik túl sok esély, úgyhogy nem is kerestem ennél előnyösebb helyet a listán.

2024. október 16., 18.45 - Zágráb vs Barca (2)

14. Kolstad

A norge szuper-projekt befulladni látszék, legalábbis innen nézve. Aztán persze elképzelhető, hogy csupán az Elverum trónfosztására trombitálták haza a válogatott nagyrészét, de nem hinném. Továbbra is rettentően kíváncsi vagyok, meddig tartanak ki a sztárok, mert ez az előző fordulós szívás Nantesban(!!!) is megér egy misét, azt gondolom. Egy a hazai versenysorozatban idegileg kikészült Kielce érkezik a héten hozzájuk, de még így is nyerni fognak. Mármint nem a norgék.

2024. október 17., 20.45 - Kolstad vs Kielce (2)

13. Pelister

Tényleg, őszintén vártam már tőlük ezt a pontot, szurkoltam is nekik, főleg most a Sporting ellen, ugye, és bár a meccs jelentős részében 2 pont is állt nekik, végül csak 1 jutott, de így is szép ez. Nem mondom, hogy annyira lehetetlen Plockban nyerni, mondjuk ha Pelister vagy, akkor kicsit talán mégis, főleg most, egy hazai pontvadászatban minden szinten felcsapott Plockban. Szóval sok esélyt nem látok az é-macedón pontszerzésre.

2024. október 17., 20.45 - Plock vs Pelister (1)

12. Plock

Emlegetett szamár, ugye. Nos, fogalmazzunk úgy, hogy nem nagyon lehet manapság botránymentes Plock vs Kielcét látni, értem én, hogy Szent Háború, de azért itt már olyan szintre fajultak a dolgok, ami ugyan még egy darabig akár szórakoztató is lehet nekünk, kívülállóknak, de többnyire elég gáz. Például Makita Terzicre irányuló hátbaharapását látni nagyon mókás - bocs, Terza -, aztán ha megkapja érte a maflást, akkor meg gondolom összegömbölyödik sírva. A sportszerűségtől nagyon távol állt minden, ami a meccset követően lenyomozható, és őszintén? Kétlem, hogy bármelyik spanyol különb lenne a másiknál, már csak Pastor hiányzik a lengyel bajnokságból és ingyencirkuszt néznénk popcornnal egész szezonban.

Mindenesetre visszavezettem a kapcsolatukat 2016-ig, amikor is a veszprém kispadján ülő Xavi Sabaté és csapata kilencgólos előnyből bukta először hosszabbításra, majd hetesekkel a kölni FF-t. Meg sem kérdezem, hogy mindenki emlékszik-e, de itt már elkezdődhetett egy kémiai folyamat a két spanyol között, ez a szent. Nem a háború. Mindenesetre a Plock öt góllal nyert, ezzel pedig erős lépéselőnybe került a nem túlbonyolított lengyel bajnokságban. Azóta pedig áll a bál, hogy mi volt előbb, azt persze nem tudni, de van szó rasszizmusról (Nahi, Talant és Gebala vonatkozásában, utóbbit mondjuk nem igazán értjük, talán valaki leírezhette), leköpésről, talán a harapásról esik a legkevesebb, pedig az a legegyértelműbb és bizonyíthatóbb. Aztán jöttek a közlemények, Stop rasszizmusra válaszképpen Stop, rágalmazás, úgyhogy zajlik az élet a polskáknál. Szenvedélyesek, na. De a mai felismerésem valójában az, hogy ez a Xavi Sabaté vs Talant Dushebajev-meccs bizony valóban Kölnben kezdődhetett.

2024. október 17., 20.45 - Plock vs Pelister (1)

11. Magdeburg

Valami pislákoló fényt már elfogtunk a német bajnoktól, kérdés, hogy ez egy tartós fordulat lesz-e, pontot tesznek-e a bundás-ősz végére? A Nantes egyébként megfelelő ellenfél ehhez, mert ebben az állapotában bőven komolyanvehető, de ugyanakkor verhető ellenfél is egyben. És egy győzelem most nagyon kellene nekik, mert ahogy a Bundásban már igen (Flensi), úgy itt, a BL-ben még nem kezdtek el igazán fontos meccseket megnyerni. Sőt, épp egy góllal kaptak ki otthon a Kielcétől.

2024. október 16., 20.45 - Magdeburg vs Nantes (1)

10. Kielce

Na, itt a másik jómadár, akiket muszáj a KP-n a Plock elé raknom, hiszen ebben a sorozatban jobban megy nekik, eközben otthon pedig nem. Valami kicsit félrement Kielcében, de most ezt annak ellenére mondom, hogy ebben a lengyel-sztoriban szerintem senkit sem kell félteni, itt nincsenek ártatlanok, ebben egészen biztos vagyok, mindenki sumák a saját eszközeivel a saját érdekének megfelelően, szóval a világért sem foglalnék állást. Amúgy is jót mulatok rajtuk. De azért jegyezzük meg, hogy ugyan mindkét delikvensnek terhelt az előélete, az biztos, hogy a kirgizé jobban. Egyszer Cadenast fojtogatta ugyanebben a felállásban (Plock vs Kielce, videó), sőt, ugyanabban az évben (2014) Gudmundurral is összetűzésbe került, aki a Löwen kispadján ülve került vele szembe, és akit persze vélhetően szintén nem kellett félteni, mégis Talant lett büntetve, talán nem véletlenül.

Kézilabdával kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy ha nem nyer a Kielce Kolstadban, arról kizárólag a kirgiz tehet majd. De fog. És arról is.

2024. október 17., 20.45 - Kolstad vs Kielce (2)

9. Aalborg

Nagyon hektikusak, továbbra is tart az edző és csapat egymáshoz csiszolódása, és ebben a folyamatban nem álltak még úgy, hogy szoros meccset vagy akár félidőt is tudjanak játszani Barcelonában. Most pedig lendületből érkezik hozzájuk a Szeged, jelenleg ezt sem érzem nagyon nekik állónak. Lassan pedig ki kellene szúrniuk a célt, hogy legyen esélyük tavasszal, mert ez a csoport most nem az, ahol félgőzzel bárki bennmaradhat. A Barcán kívül.

2024. október 16., 18.45 - Aalborg vs Pick Szeged (x)

8. Dinamo Bukarest

Fejtegettem kicsit utána is, és azóta sem értem DD-t, de ez legyen az ő bajuk. Mindenesetre ennek a Dinamonak Cupara nélkül sem illett volna ennyire szétesnie Veszprémben, még akkor sem, ha mi pedig tényleg remek meccset játszottunk. Már a PSG is bontogatta kicsit magát, úgyhogy hozzájuk indulhatnak kezeket feltartva, mert akkor az első 3 fordulójuk megy a levesbe, de gyorsan.

2024. október 17., 20.45 - PSG vs Dinamo Bukarest (1)

7. Nantes

Micsoda gólkülönbségjavítás, mi? 17 góllal nyerni még a Kolstad ellen is valami, már a szegedi meccsük sem volt rossz, ezzel talán egyenesbe fordulnak a franciák, és mivel a Magdeburg sincs még tejesen képbe, én ide elég szoros meccset várok, aztán persze meglátjuk, hogy jól látom-e. Mindenesetre ezt hiányoltam tőlük eddig, nekik most menniük kell, hogy elkaptak valami fonalszerűséget. Aztán meglátjuk, hogy mennyire elég ez Magdeburgban.

2024. október 16., 20.45 - Magdeburg vs Nantes (1)

6. Füchse Berlin

Érdekes meccsnek ígérkezik, és a mi csoportunk szempontjából fontos is lesz. A Sporting első ponthullatása után biztos motivált lesz, kérdés, hogy a Berlin mennyire lesz éles Löwen után, Melsungen előtt, illetve hogy Gidsel nem fárad-e el. Vezetik a bundást, de éppen utóbbihoz készülnek idegenbe, úgyhogy franc tudja, mire fognak jobban fókuszálni, erre vagy a hétvégére.

2024. október 17., 20.45 - Sporting vs Füchse Berlin (1)

5. PSG

Lassan kigyúlnak a fények talán Párizsban is, két győzelem után biztosan megérezték kicsit a vérszagot, főleg ha megnézték a Dinamo veszprémi meccsét. Ami amúgy eléggé hasonlított az övékhez, hehe. Ha akarnak valamit idén, ezeket nekik is be kell tudni húzni, mégpedig simán. De láttunk már karón varjút.

2024. október 17., 20.45 - PSG vs Dinamo Bukarest (1)

4. Sporting

21 vs 24-re vezettek még 28:46-nál. Hogy utána mi történt, azt muszáj volt visszanéznem, bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Pelister végig meccsben volt, sőt, a 40. percig szinte végig vezettek. A Horváth-Marton fújta amúgy, szóval az 59. percben jött egy kiszorított helyzetből szépen belőtt Radivojevic-gól, aztán egy nyilván agasan megnyitott Pelister védekezés miatt pillanatok alatt eladott labda, ami után második ütemben érkezett Uros Borzas elsült csuklójából egy gyors gól, rögtön -1-en voltak a hazaiak, akik újra félpályáig feltámadtak. Portugál időkérés, 27 seccel a vége előtt, ezt itt ugye meg kellett volna tudni oldani, de nem sikerült, Martin Costa beleszaladt 3 védőbe a szaggatotton, úgyhogy azonnal mehetett a Pelister, és kettesből szépen be is vitte Atanasievikj, amivel kiegyenlített. Utána még egyébként becsorgott egy távoli labda a hazai kapuba, de ha jól vettem ki, középkezdés nélküli, így történt, hogy végül pontot szerzett a Pelister. Amivel a hazai edzők egyébként annyira nem voltak boldogok. Na mindegy. A Sportingnak ezt illett volna megoldania, eléggé összezavarodtak ott a végjátékban, kíváncsi leszek, hogy ennek lesz-e mentális maradéka.

2024. október 17., 20.45 - Sporting vs Füchse Berlin (1)

3. Pick Szeged

Valamelyik podcastből megtudtam, hogy négynapos pihenésből mentek Zágrábba a kékek, és hát azt kell mondjam, jót tett nekik, mert egészen egyértelműen uralták azt a pályát, ahol mostanság minden magyar csapat elvérzett. Ha pihi kell, hát legyen, nem igaz? Aalborgban is esélyt látok a Szegednek, valahova pedig ikszet is kell tennem, úgyhogy ez lesz most a döntetlen, úgy döntöttem. Egyébként elég felszabadult Szegedet látunk ezekben a hetekben, nem baj, nem bánom, majd egy hónap múlva legyenek ki.

2024. október 16., 18.45 - Aalborg vs Pick Szeged (x)

2. Veszprém Handball

Magunkat most eléggé nyeregben érzem, nagyon csodálkoznék, ha ez a meccs kicsit is szoros lenne, nem is lehet az. A Dinamotól többet vártam volna, a Fredericiától szintén többet várnék annál, mint amit eddig mutattak, de ha ez meg is valósul, azzal együtt is sima győzelemnek kell lennie. Ez nem vitás. Mindenesetre azt szeretném látni, hogy a védekezésünk a múlt hetihez hasonlóan rettentően motivált és dinamikus, mögötte a kapunk stabil, tehát mindenképpen legyen egy 32-34%-os teljesítmény, bárki is álljék benne. Ha ezeket abszolváljuk, akkor kérni sem kell a futást, mert a jó védelemből a védésekből ez ugye adódik, és akkor a szélsőknek lenne bőven dolguk. Jajjjistenem, csodás lenne szétfutni egy skandináv csapatot. Remek lenne Koszorotov formáját is tovább húzni felfelé, mert ugyan a lövőkedve megvan, de pont a Csurgó elleni meccsen néztük, hogy vannak annyira érthetetlen lövései, hogy jesszusom. Kapu közepében álló kapus közepébe, például, miután simán felugrott kilencről, takarás és fault nélkül. Ezeken a lövéseken még dolgozni kell, az tuti. Na de, erre például kiválóak ezek a töltike meccsek. Vasárnap pedig megyünk nosztalgiázni Győrbe. Jó lesz.

2024. október 17., 18.45 - Veszprém vs Fredericia (1)

1. Barca

Ahogy azt vártam, elég gyorsan eldöntötték az Aalborg elleni meccset, nem ez volt a méltó visszavágója a júniusi BL-döntőnek. És most sem lesznek megszorongatva Zágrábban, úgyhogy túl sok karaktert nem is pazarlok erre. Masip nyifogása pedig végképp nem érdekel a Lady Aron-sztori óta, kifejezetten idegesít, amikor telesírják a sajtót, ha épp ők vannak a kellemetlenebb szituban. Szerencsére Carlos legalább észnél van, és tompít egy végtelenül normális hangvitelű nyilatkozattal, de összességében hagyjuk már ezt!

2024. október 16., 18.45 - Zágráb vs Barca (2)