KP3 - Back to life, back to reality

Remélem most mindenki rendesen a dallamával dúdolja a címet, mert akkor elértem kulturális kitekintő rovatom népnevelő célját is mára, és ezen a csodás, áztatóesős, őszi szerdán kicsit jobb lesz a kézilabdabarátok általános hangulata. Ettől. Tőlem. Amúgy is 30 éves (!!!!!!!!, kurvaélet, lélekben eskü úgy 22 tájékán lehetek, de ki számolja, ugye...) általános iskolás osztálytalálkozóm lesz pénteken, ez pedig gyönyörűen beleillik a '80-'90-es évek nosztalgia-hullámába. Gyorsan be is teszem ide, keresnetek se kelljen, hallgassátok meg ti is, imádom! Mint az összes akkori ilyesmit.

Na de, kézilabda.

Kis kihagyás után visszatér a BL, mi az ebben a sorozatban utoljára elszenvedett óriási pofonunkat mára talán már kihevertük, főleg Egyiptomban, de nagyon fontos lenne egy hibátlan restart a lelkeknek, a Szeged pedig utolsó pillanatos győzelmével mindenképpen lelki plusszal utazhat a mindig rém kellemetlen Zágrábba. Nézzük, mi változott az utolsó forduló óta, hiszen ez itt a:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Fredericia

A dánkáktól továbbra is várnék valami fordulatot, amivel bizonyítani tudják, hogy idevalók, mert ugyan a bajnokságban egészen flottul mennek a dolgaik - csak az Aalborgtól kaptak ki, de már régen -, a Bajnokok Ligájában a szoros meccs sem igazán jött össze nekik. Ok, most végre összejött egy félidő a Berlin ellen (x), tekintsük ezt haladásnak, remélem ezzel tudom motiválni Gundmundur brigádját. A meccs összefoglalója alapján kiemelnék két érdekességet, az egyik, hogy a Horváth-Marton páros fújta, a másik pedig, hogy nem csak mi tudunk egy számjegyű kapus statot produkálni ebben a sorozatban, a dánkáknak is 5,56% jött össze. Párizsba érkeznek, nem hinném, hogy vérmes reményekkel, pedig nekik pont ki kellene használni az esélytelenek nyugalmát.

2024. október 9., 20.45 - PSG vs Fredericia (1)

15. Pelister

Ebben a párosításban most eléggé szurkolok az é-macedónoknak, hogy őszinte legyek, mert nincs türelmem kivárni, amíg elfogynak a portugálkák. Sokkal megnyugtatóbb lenne, ha belebicsaklana a bokájuk már most valami ilyesmibe, sajnálom, ez van. És a Pelister egyébként alkalmas is lehet egy jó megakasztásra, második évüket tolják itt, bőven voltak már vállalható meccseik értelmezhető csapatok ellen, mondjuk szigorúan csak Bitolában, most is ennyi kellene. És nekik sem jönne rosszul a bukaresti nagyobb zakót követően.

2024. október 9., 20.45 - Pelister vs Sporting (2)

14. Plock

Éledezik ugyan ez a sokkal többre hivatott Plock, de még mindig nem eléggé. Balszerencséjükre a PSG is éppen a végjátékra rakta össze a rutinját, és húzta be a mindkét csapat szempontjából borzasztóan fontos, és ennek megfelelően éles végjátékot. Lassan tényleg fel kell pedig ébredni, mert ebben a sorozatban már ősszel is elúszhat a továbbjutás, ha arról van szó, nulla győzelemmel a negyedik fordulóban pedig nagyjából ebbe az irányba mutat. Gergő elég sok terhet kap, amit egyébként bír is, de megkockáztatom, hogy neki is jobban ment, amíg volt előtte egy Mindégia, aki kicsit megdolgozta a meccsek bizonyos szakaszában az ellenfél falát, persze el fogja vinni ezt a terhet Geri is, de kell még idő. SzitaZotyi jól kezdte a szízönt, de ő is kicsit megfeneklett, ahogy az egész csapat. Sabaténak van dolga most ezzel, azt kell hogy mondjam. Viszont Hallgrímsson talán megérkezett a PSG ellen, meglátjuk, hogy Berlinben tud-e majd hasonlót. Ha tud, akkor akár éles is lehet, az őszi bundás nem grizzly.

2024. október 10., 18.15 - Füchse Berlin vs Plock (1)

13. Kolstad

Hát nekem továbbra sem kedvenceim ezek a norgék, nem tudom, valahogy nagyon erőltetett, de most legalább nyerni tudtak a Zágráb ellen. Áldozatot mondjuk mutattak be érte a vikingek, hiszen Sander Sagosan vállában bánták a szalagok az egyik leérkezésénél. Ennek megkoronázásaképpen a LukácsPepe által fémjelzett Elverumtól is kikaptak a hazai bajnoki rangadójukon a hétvégén, ezekkel az előjelekkel mennek Nantesba. Hááát. Nem.

2024. október 10., 20.45 - Nantes vs Kolstad (1)

12. Zágráb

Őszintén, tőlük a tavalyi szezon után győzelmet vártam volna Trondheimben, de legalábbis egy végig szoros meccset, és azt egyébként nem kaptam meg, szóval most kicsit visszábbsoroltam őket, büntiből. Ha ezeket nem tudják meglépni, akkor marad szokásos a jojó a kiesés vs nyolcaddöntő között. Cupic is a stáb tagja idéntől, ez feltűnt valakinek? Kolstadban a Bíró-Kiss duó vezette a meccset, ha az ember csak ezt figyelgetné, azt hihetné, hogy a magyar jv-k komoly szintet képviselnek. Hát, remélem most, hogy rengeteg lehetőséget kapnak, fejlődni is tudnak, folyamatosan. A Szeged érkezik a horvát fővárosba, nem lesz egyszerű dolguk, ha jól sejtem, otthon mindig vérszemet kapnak a kroácok. De attól még nyerni kell.

2024. október 9., 18.45 - Zágráb vs Pick Szeged (2)

11. Kielce

Ők vezetik a kétpontosok quartettjét a Béla csoportban, így tehát az ötödik helyen tanyáznak, de valahogy továbbra sem akar összeállni a kép Dusilandiában. A Barca a szokásosnál is kicsit simábban nyert a Hala Legionowban, a 20. perc környékére már összerakták ezt a különbséget, amit onnantól nem nagyon tudtak megközelíteni sem a hazaiak. Aztán persze az is benne van, hogy tavaszra vannak belőve, ennyire pontosan, de egyelőre nem tűnnek komoly tényezőnek. De nem is most kell annak tűnni, az is tiszta. Magdeburgban sem lesz egyszerű dolguk, attól függetlenül, hogy őszi bundás csapat. Ugye.

2024. október 10., 20.45 - Magdeburg vs Kielce (1)

10. Nantes

Majdnem csórtak egy pontot Szegedről, pedig én nem néztem ki belőlük, szóval őket jobban meg kell még figyelnem, asszem. A Sagosen nélküli Kolstadot fogadják ezen a héten, meglehet, hogy ez egy remek alkalom lesz nekik arra, hogy lépjenek egyet előre. A bajnokságban amúgy kb. a helyükön vannak az egy vereségükkel, de a BL-től szerintem ők is kicsit többet várnak, mint a kiesőhely. Igen, még ebben a csoportban is. Nos ehhez egy jó lépés lehet a Kolstad elleni győzelem.

2024. október 10., 20.45 - Nantes vs Kolstad (1)

9. Aalborg

Egy nagyarányú győzelem, egy még nagyobb arányú szopacs és egy döntetlen, itt tart most az Aalborg a BL-ben. Nekik is eléggé hektikus a teljesítményük és gyanítom, hogy Barcelonában sem a győzelmes hullámra fognak majd felülni, de lepjenek meg. Nem fognak. Madsen után pár hónappal még keresik kicsit a játékukat, persze biztos vagyok benne, hogy Machulla előbb-utóbb megoldja, de még vastagon átmeneti időszakot érzékelek.

2024. október 10., 20.45 - Barca vs Aalborg (1)

8. PSG

Nagy meccset nyertek meg Plockban, kíváncsi leszek, hogy ezzel elindulnak-e felfelé vagy még nem-e. Ez mondjuk nem feltétlen fog kiderülni ebben a fordulóban az eddig igen vérszegény Fredericia ellen, de biztos lökött rajtuk most valamekkorát ez az idegenbeli győzelem. Továbbra is sántít nekem ez a párizsi modell, nem látom, hova fog ez kifutni, toporgás van évek óta különösebb megoldás nélkül. És most sem látom, mitől lesz ez máshogy, de ez Raul dolga. Meg a főnökeié.

2024. október 9., 20.45 - PSG vs Fredericia (1)

7. Magdeburg

Talán a két németnél látszik a legegyértelműbben, hogy mi van, az van, hogy őszi bundás-forma van. Megszokhattuk már, hogy kevés kivételtől eltekintve a németek így játszák a BL-t, a továbbjutásra figyelnek azért, de igazából az egyenes kiesésestől kezdik meg a versenyt. Kairóban játszottunk velük egy hosszabbításos döntőt, de nem hinném, hogy így október elején ez fizikálisan bárhova számítana. Otthon lesznek, nyerni fognak.

2024. október 10., 20.45 - Magdeburg vs Kielce (1)

6. Füchse Berlin

Az őszi bundizás pontosan illik a Berlinre is, bár ők talán egy hangyabokányival jobban képben vannak, mint a német kolléga, de azért nekik is elég egysíkú még a játékuk, Gidsel vagy megoldja vagy nem. Persze lesz ez még jobb is, a Plockot fogadni otthon nem rossz következő lépcsőfok nekik. Ahogy az lenni szokott a német bajnokságban, már nekik is van vereségük (vesztett pontja mindenkinek van, a Flensburgnak csak egy), de ezen a ponton kár még ezen filózni. A Plock is éledezik, de a két csapat eddigi formáját elnézve ennek viszonylag sima hazainak kell lennie.

2024. október 10., 18.15 - Füchse Berlin vs Plock (1)

5. Dinamo Bukarest

Nem tudom ennél hátrébb tenni őket a három győzelmükkel, nem is kell, tök jó formában vannak, egészen remek csapat állt most ott össze, ellenük idén senkinek sem lesz egyszerű. Kasparek, Langaro, Zeinelabedin, Djukic, Vujovic, RostaMájki, kisPasqui, ez pont olyan szintű keret, amiből bármi kijöhet, de nyilván annak az ellenkezője is. Ráadásul azt is tudjuk, hogy DD remek beugró a padra, szóval óriási hibát követnénk el, ha átnéznék a Dinamo fölött. De nyilván nem fogunk, ahhoz túl sok a kötődés, edző szinten, játékos szinten, mindenhogyan. Cupara sajnos megsérült, bár amekkora kuss van róla, én kinézem belőlük, hogy összedrótozzák, neki nem kellene motivációért kilincselnie a szomszédban. Ennek ellenére nyernünk kell.

2024. október 10., 18.45 - Veszprém Handball vs Dinamo Bukarest (1)

4. Pick Szeged

Szögedi szempontból folytatódott az eredményes elpötyögés, a Nantes legyőzése részemről kötelező volt, ahhoz képest viszont elég sarkosra sikeredett, de mindegy, how, a történelem ezt nem különösebben jegyzi. Most újabb kellemetlen ellenfél, vagy inkább kellemetlen helyszín, mert a Zágrábot elhagyó Zágráb azért annyira talán nem ijesztő, mint az otthoni. Tavaly megégette magát itt a Szeged is, ha jól emlékszem, idén szerintem nem követhetnék el ezt a hibát, és most van is akkora lelki plusz Bodó győzelmet jelentő átlövése miatt, hogy ne süljön bele az elején a vendégcsapat. Az ilyen - meg a Sportingos - meccseket illene hozniuk azoknak, akik ebben a sorozatban tényleg valami komolyabbat akarnak.

2024. október 9., 18.45 - Zágráb vs Pick Szeged (2)

3. Veszprém Handball

Mi, veszprémiek elég grandiózus hullámot lovagoltunk meg az elmúlt két hétben, benne volt a BL-történelmünk egyik leggyalázatosabb idegenbeli szereplése, és benne volt egy csodás menetelés végét jelentő nemzetközi tornagyőzelem, mérvadó ellenfelek ellen. Egyszóval volt itt minden. Most viszont ideje visszatérni a munkás hétköznapokba, mert igazából itt dőlnek el a fontos dolgok. Ahogy a Dinamonál már említettem, remek formában vannak, de ha valaki, hát az exük bizonyára ki tud dolgozni ellenük egy 60 percen át jól működő taktikát, amivel ezt a meccset simán behúzhatjuk. És most elég hangsúlyos a simán, nálam legalábbis mindenképp. Jó volt ez a hakni, meg minden, de a BL, az BL. Az ott elszenvedett csorbát ott illik kiköszörülni, ennek megfelelően nagyarányú győzelmet kérek!

2024. október 10., 18.45 - Veszprém Handball vs Dinamo Bukarest (1)

2. Sporting

Szintén nagy formában vannak, és az ellenünk bemutatott teljesítményük miatt ünnepélyesen ide is helyeztem őket. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy meddig tudják élből tolni ezt, mégis hány hónapig számít majd a lábakban egy nyári olimpia. Ti mire tippeltek? Aztán persze az is benne van, hogy ezek a portugál és más nemzetből való gyerekek már egy olyan rendszerbe nevelődtek bele, hogy kirázzák kisujjból a csoportkört, és végigmennek az egész mezőnyön ebben a daráló üzemmódban, amiben jelenleg léteznek. De ezt azért nem hiszem, biztos, hogy lesz visszaesésük, illetve az ősszel kicsit visszafogottabb nagycsapatok pedig lesznek keményebbek. Mindenesetre ezt a helyezést az elmúlt 3 forduló alapján bőven megérdemlik a Costa művek, ez kétségtelen.

2024. október 9., 20.45 - Pelister vs Sporting (2)

1. Barca

Bő egy hete éppen megvertük őket egy hosszabbításos elődöntőben, de ez nem a SuperGlobe KP-ja most, hanem a BL-é, ott pedig a Dinamo és a Sporting mellett ők a harmadik hibátlanok. Amiért mégis ők, és nem a románok vagy a Sporting vezeti a listát az az, hogy ha holnap kellene egyenes kiesésest játszaniuk bármelyikkel, meggyőződésem, hogy ők mennének tovább. Más csapatok esetében jelenleg ez egyáltalán nem egyértelmű, de velük kapcsolatban mindenképpen. Az Aalborg érkezik hozzájuk a legutóbbi BL-döntő visszavágójára, most nem érzem annyira szorosnak, mint Kölnben.

Ma virradóra ismét felhangosodott a Nielsen jönni Veszprém-pletyka, sőt, a Dika Memes is, én amondó vagyok, hogy legyen, el nem ugrok előlük, de a kapushelyzet nem várhat 2 évet, DikaMem pedig számomra továbbra sem reális. Sehogy sem az. De tényleg, lássuk meg, Remilinek mondjuk papírja van itt '26-ig, addig én nem aggódom a J2 pozíció miatt.

2024. október 10., 20.45 - Barca vs Aalborg (1)