KP12 - Párosítások fényében

Ilyenkor mindig eljön a párosítások fényében című KP ideje, talán ekkor az egyik legnehezebb sorrendet állítani, mert nem elég figyelembe venni az erőviszonyokat, muszáj a sorsolásnak is megfelelni. És hát, ez nem mindig tükröz reális képet a mezőnyről, ugye, de azért én mindig megpróbálom belőni az igazságot. Most sem lesz ez másképpen. Egy katartikus olimpiai selejtezőtorna van mögöttünk, illetve azt is örömmel jelentem, hogy a veszprémi keretből mindenki sikerrel vette ezt az akadályt, szóval vélhetően maximális számú válogatottunk lesz jelen Párizsban, ami egyrészt remek, másrészt nem annyira, mert nyilván szeptemberre mindenki ki lesz fingódva.

Sok dolog foglalkoztat mostanában, talán külön posztot is érdemelne mindaz, ami felgyülemlett bennem, sőt, azt hiszem, ezt is fogom csinálni, mindenesetre rohadt idegesítő a tévék befolyása a meccsek rendezési időpontjára, hazai és nemzetközi szinten, ugyanennyire bosszantó a magyar vendéglátás rugalmatlansága (tisztelet a kivételnek), a sportolók túlhajtása, a tömeges picsulás és lassan már minden más is. Tendencia, hogy tavaszra tele lesz a tököm, sajnos most sincsen ez másképpen, nagyon nincs, de majd kiírom magamból egyszer, és bár attól sem lesz jobb a helyzet, én biztosan könnyebb leszek tőle. És nem hinném, hogy egyedül vagyok ezekkel a problémákkal. Na de, ez most egy BL-poszt, nem szomorúan morfondírozós, úgyhogy essünk is neki, hátha visszahoz az életbe!

Próbálok most annak fényében is sorrendet állítani, hogy ki jut végül tovább a párharcokból (százalékosan tippelem a véglegest), hát nem könnyű dolog ez így, és nyilván valamilyen szinten relatív is amellett, hogy abszolút szubjektív, hiszen ez itt a...:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

12. GOG vs Kielce (20% vs 80%)

Abba voltam a legbiztosabb, hogy a Kielcét el kell kerülnünk valahogyan, nyilván a dánkáknak nem nagyon volt választásuk ezzel kapcsolatban, de a Barcának pl. igen, és meg is tették, nem véletlenül. Odensében nyilván tisztességgel fel fognak készülni erre a párharcra, és amennyiben így is lesz, az elég lehet egy szoros első meccsre, többet nem nagyon érzek benne. A dán bajnokság mostanra már háromfelé osztódott, két főcsoportra a rájátszásban és egy osztályozóra, a GOG az egyik főcsoport második helyéről rugaszkodik neki a rájátszásnak, ami egyelőre még nem kezdődött el. De mindjárt el fog. Egyértelműen a dán bajnokság a legkomplexebb lebonyolítású liga Európában, a bundás a maga egyszerűségében egy csoda, ez pedig amiatt, hogy hogyan értik egyáltalán meg. Na mindegy. Nem csodálom, hogy a dán csapatok ronggyá zsigerelődnek a tavasz végére, de mondjuk nem tudok bánkódni ezen. Tehát összességében ugyan nem hiszem, hogy a GOG alárendelt szereplő lesz, mert Thulinnal, Blonzzal, Mensinggel, Madsennel és Pedersonnal (rögtön hárommal) nehéz is lenne, egy szoros első meccset megszavazok nekik, de közben idegenbelit várok végeredményre. Nem hiszem, hogy a Kielce ebben a tavaszra feltámadó szakaszban megkockáztatna egy lazázást.

2024. március 27., 18.45 - GOG vs Kielce (2)

11. Plock vs PSG (35% vs 65%)

A tavasszal gyengélkedő PSG-t akár meg is szorongathatná a Xavi Plockja, és az első meccsen legalább okozhatnának meglepetést, de érzésem szerint ez akkor lett volna reális, ha a múlt csütörtöki derbyt minimum szorosan tudták volna tartani Plockban. Most kicsit ki lett fogva a szél a vitorlájukból, vagy hogy is mondjam, de mindenképpen nagyobb lendülettel jönnének egy szoros Kielce elleniből, ez pedig most nem volt az. Ettől függetlenül persze még Xavi kitalálhatja a PSG ellenszerét, ami amúgy nem is túl bonyolult, mindenesetre a középső védekezés és a lövések hatékonysága - Palicka miatt - kulcsfontosságú lesz. Nagy kérdés, hogy a Plock rá tudja-e erőltetni a vadulós játékot a franciákra, és hogy a játékvezetők mit szólnak majd ehhez, mert ha igen, és semmit, abból akkor bármi lehet. Alapra tehát nálam a PSG a párharc esélyese, de erőteljesen szurkolni fogok Gerinek, Terzának, a Plocknak és Lukasznak.

2024. március 28., 20.45 - Plock vs PSG (1)

10. Zágráb vs Montpellier (50% vs 50%)

Ez viszont elképesztően kiegyenlítettnek tűnik a csoportbeli teljesítményük alapján. Ugyanakkor azt is látni vélem, hogy inkább a horvátok vannak felszállóbb, míg a Pite kicsit melankólikus állapotában, vagy nem is tudom, hogyan fogalmazzam. Patrice idei búcsúköre kihozhatta volna akár az állatot is a játékosaiból, de valahogy nem azt hozta ki, inkább belesüppedtek kicsit a gyászba, érzésem szerint. De semmi sincs még veszve, hiszen az egyenes kieséses szakasszal kezdődik csak az igazi BL, de ezt Montpellierben pontosan tudják, hiszen nem is olyan régen a megboldogult C-csoportról indulva nyertek BL-t, ugye. Eltérő stílusok csattannak össze, hasonlóan a Plock vs PSG-hez, csak itt nagyon közel vannak az erőviszonyok is egymáshoz, de itt is az lesz a fő kérdés, hogy ki tudja ráerőltetni saját stílusát a másikra. Ha a franciák tudják hozni a gyors, pontos, sokpasszos, labda nélküli sokmozgásos játékukat, akkor van esélyük, de ehhez nyilván a zágrábi vasvédelemnek még lesz egy-két szava.

2024. március 27., 20.45 - Zágráb vs Montpellier (1)

9. Pick Szeged vs Telekom Veszprém (30% vs 70%)

Többször elmondtam, hogy magamtól sem választottam volna más utat a felmerülő lehetőségek közül, de szegedi szempontból azért éppenséggel alakulhatott volna jobban, például ha ötödikek, és mehettek volna a Pite ellen. De a sportban nincs ha, úgyhogy ez van, persze nyíghatunk még azon sokat, hogy mennyire unalmas ez a magyar derby, de azért akkor is szurkolunk rajtuk, nem? Egyébként alapvetés, hogy mindig a házi ellenfél tudja a legjobban megszorongatni a nagyobb csapatokat, de most azt mondanám, hogy ez a Szeged tízből egyszer tud nyerni a Veszprém ellen, és remélem, hogy az az egy idén nem ezen két meccs valamelyikén lesz. Voltak jó periódusai a Picknek az idei BL-ben, amikor összeállt a védelem, és mögötte volt kapu, na, akkor egész pofás félidők is kijöttek, de reálisan nézve ennek idegenbelinek kellene lennie.

2024. március 28., 18.45 - Pick Szeged vs Telekom Veszprém (2)

8. Zágráb vs Montpellier (50% vs 50%)

Az egyik oldalon 7 vereség, 7 győzelem, a másikon 6 vereség, 6 győzelem, 2 döntetlen a csoportbeli mérleg, tényleg anyira egy szint ez a két együttes, hogy nagyon csodálkoznék, ha lenne bármelyik meccsen számottevő különbség. Vitathatatlanul a franciák tolnak élesebb meccseket a bajnokságban, ez még számíthat, és szerintem nekik a Kiel ellen is egy hajszállal több esélyük lenne, mégis valahogy a horvátokat érzem flowban ezekben a hetekben. Aztán meglátjuk. Ha azt a védekezést, amit a horvátok összepattintottak december óta, pályára tudják most is tenni, és tudnak sokat futni belőle, akkor egyáltalán nem esélytelen, hogy nyolcban legyenek. Nem is tudom, mikor jártak utoljára olyan magasan. Gólkülönbség dönt majd a két meccs alapján, nincs hosszabbítás, nincs idegenben lőtt több gól, azonos gólkülönbség esetén rögtön lutri, hetesek jönnek. Ez a párharc az, amelyikből kinézem, hogy két meccs után erre az információra akár szükségünk is lehet.

2024. március 27., 20.45 - Zágráb vs Montpellier (1)

7. Plock vs PSG (35% vs 65%)

Egészen stabil ősz után fura botladozásba fogtak, és a csoportkör végéig nem is hagyták abba, már amennyiben lehet botlásnak tekinteni azt, ha kikapsz Zágrábban. Igazából inkább az ezidőtájt a bajnokságban való teljesítményük árazta be őket, a Toulouse elleni hazai iksz után a Csákberény francia változata is rettentő szoros meccset tudott játszani Párizsban, ez így együtt pedig igen érdekes, nem mostanában volt ilyesmire példa a francia bajnokságban. Ugyan nem adnék több százalékot előzetesen a Plocknak, de egy fasza első meccs után azért kissé átalakulnának az esélyek, mert egyáltalán nem tűnik verhetetlennek a PSG, na. Az innen továbblépőt választotta negyeddöntős ellenfélnek a Barca.

2024. március 28., 20.45 - Plock vs PSG (1)

6. GOG vs Kielce (20% vs 80%)

Pislákolt a fény már a csoportkör végén is, ahogy jöttek vissza a sérültek és töltöttek időt a pályán, egyre szemmel láthatóbbá vált a Kielce, hogy aztán a lengyel derbí második félidejében megérkezzenek a tavaszra. Kíváncsi leszek, hogy lesznek-e még hullámaik - valószínűleg igen, túl sok volt a kihagyás -, de pontosan ezért nem akartam semmiképpen sem őket, max majd Kölnben. Mert nyilvánvaló volt számomra, hogy egyzser csak összébb állnak, és a játékosállományuk alapján az elég erőteljes dolgot jelenthet. Jobb azt idő előtt elkerülni. Mindenesetre az _őszi_ Kielcének elég nagy gondot tudna okozni ez a fiatal, dán alakulat, de szerintem nem lesz olyan szerencséje a GOGnak, hogy a lengyelek az őszi formájukat hozzák majd. Talant nem fogja hagyni. Az más kérdés, hogy ha az esetleges következő körük Magdeburgba vezet majd, mire mennek a címvédő ellen.

5. Pick Szeged vs Telekom Veszprém (30% vs 70%)

Amikor kiderült, hogy Szeged, rögtön az a gondolat támadta meg az elmémet, hogy busszal kellene menni Szegedre, ugyanazzal, mint tavaly, ugyanazokkal, mint tavaly, hogy a csssssssssicssssssssss-partyt megismételhessük, és ebből következően persze az eredményt is jóval nagyobb eséllyel tudnánk, ugye. De ez gyorsan megdőlt sajnos, úgyhogy megyünk, ahogy tudunk, remélem nyerünk is, ahogy tudunk. Igazság szerint ennek a keretnek önmagában nem jelenthetne gondot a Pick Szeged, de mivel egyértelműen ők ismernek bennünket és a gyenge pontjainkat a legjobban, így biztosan nem tekinthetjük egyenlőtlen párharcnak ezt sem. Nyilván, hiszen sosem az. Innentől május végéig vélhetően hét meccsünk lesz még egymás ellen, szép cél lenne egyszer sem kikapni, nem igaz? De ennyire ne szaladjunk előre, koncentráljunk egyelőre erre az első meccsre! Kapus bizony kelleni fog ehhez a melóhoz és kőkemény védelem is, amelyik megfogja BB-t és amiről lepattanhat Bombac, Bodó és Mackovsek. Asszem jövök külön LA-vel, mert egészen szépen össze lehet szedni, hogy mivel lehet nyerni csütörtökön Szegeden, úgyhogy most nem fejtem ki bővebben.

1-4. Barca, Magdebrug, Kiel, Aalborg

Róluk most inkább semmit, pihizzenek csak a negyeddöntőre, majd foglalkozunk velük akkor, amikor érdemes lesz.