KP9 - Tavaszi tekerés

Azon túl, hogy múlt héten ilyenkor éppen Portugáliában toltuk az éves rendes portugáliázásunkat - amit kötelezővé kellene tenni, annyira szeretjük - azon túl elég bonyolult dolog három hónap szünet után sorrendet állítani, úgyhogy el is engedtem a francba, inkább részt vettünk Portugália összes útbaeső karneválján. Véresen komolyan veszik, belőlük nőtt ki a riói is, végülis, szóval el tudjátok képzelni, mi volt minden egyes faluban Lisszabon és Porto között a parton felfelé. Nazaréban vették a legkomolyabban, ott még 5.30kor is nőnek és egyéb furcsa figurának öltözött üvöltöző hordák színesítették az utcaképet, imádtuk. Többen kérdeztétek, hogy mikor lesz KP, ennek külön örültem, mert mindig olyan kis hitvány követése van, pedig ezzel van a legtöbb meló, úgyhogy azoknak, akik keresték, külön pacsi, és jelzem, hogy MOST van. Lement tehát a bénázós forduló, visszarázódtak a seregek, és bár voltak furcsaságok, de egészen zökkenőmentes fordulót produkált a mezőny, tényleg csak minimális kiingásokkal.

Ez itt a...

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Celje

Nem az ő szezonjuk, de már nem is tudom, mikor volt az övüké kicsit is, vannak ugyan fellángolásaik, de nagyon kevés ez a BL-re, és hát, mostanra már azt is lehet látni, hogy a hazai pontvadászatot sem feltétlen nyerik meg. Szóval jajjj. Három forduló van vissza a csoportkörből, az ő reális pontszerzési lehetőségük maximum a Porto ellen mutatkozhat, de az is idegenben lesz, szóval azt hiszem az ő esetükben minden kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy kiestek. Ami elég sajnálatos, abból a szempontból főleg, hogy Bognár Alex a Fradiból is a Celjét fogja erősíteni nyártól, és igen jó lenne némi BL-tapasztalat onnan.

2024. február 21., 18.45 - Celje vs Magdeburg (2)

15. Porto

Minden csapatból hiányozna Salina és Iturriza, még ma is, ez számomra nem kérdés, de ettől függetlenül minden szinten nagyon halvány, amit a Porto idén előadott. Ahogy a Celje esetében egyértelmű kiesésről beszélhetünk már a csoportkör előtt három fordulóval, úgy a portugálok hatalmas versenyben vannak a továbbjutásért nem más, mint a Plock ellen. Játszanak még Barcelonában (felejtős), érkezik hozzájuk a Celje (+2) és az utolsó fordulóban vélhetően ki-ki meccset tolnak majd Lengyelországban, szóval érdemes lesz figyelgetni a kékek befutóját, kiélezettnek ígérkezik.

2024. február 22., 20.45 - Barca vs Porto (1)

14. Pelister

Egészen szép helytállást produkáltak a PSG ellen, legalábbis szebbet, mint a Porto, azért nem is csaptam hátra őket ennél jobban, pedig ugyanannyira stabil, nulla pontos kiesők, mint a Celje, csak a másik csoportban. Nekik matematikai esélyük sincs már a bennmaradásra (egyébként a Celjének sincs, tudom), de annak viszont továbbra is tudok szurkolni, hogy megszerezzék első pontjukat a BL-ben. Hogy ki ellen, az is kérdés, Kielbe mennek most (no way), és Aalborg/Kolstad elleni hazaiuk van még hátra, hááát. Na mindegy. Célnak szép.

2024. február 22., 18.45 - Kiel vs Pelister (1)

13. Zágráb

Amikor a méltán fantasztikus tavaszi tekerés címet kikumtam, elsősorban rájuk gondoltam - magunkon kívül, ofkórsz -, ugyanis az a helyzet, hogy hiába toltak egy kurvanagy feltámadást a tél eleji edzőváltást követően, ha most nem szereznek pontot (valószínűleg egy is elég lenne) Kolstadban, nagy eséllyel kiesnek. És akkor a zágrábi hagyományoknak megfelelően gondolom ismét edzőt váltanak. A norgékkal futnak versenyt, ugye, és amíg a Kolstad fog még tolni egy meccset otthon, a Pelister ellen, úgy nekik talán ez a leghozhatóbb pont, utána PSG-t fogadnak és Kielbe mennek, szóval, igen. Ez lesz a Kolstad vs Zágráb igazi ki-ki meccse.

Ennek pedig 3 éve már...:(

2024. február 21., 18.45 - Kolstad vs Zágráb (1)

12. Plock

Említettem már fentebb, hogy ők pedig a Portóval vannak nagy könyöklésben, amiben ők vannak némi hátrányban, ugyanis nekik Montpelliert kellene verniük, míg a Portonak "csak" Celjét. Persze ott lesz még az esély az egymás elleni, utolsó fordulóban, az legalább nekik otthon, és az odavágót csupán egy góllal nyerték a portugálok. Úgyhogy azért van itt esély, de valamelyik meccset be kell húznia hozzá Sabate csapatának, az hétszentség, de valamiért azt érzem, hogy nem a franciák elleni lesz az. Vagy csak azért gondolom ezt, mert őket meg mindig kórosan lebecsülöm, franc tudja, meglátjuk. Én szurkolok. Magdeburgban ugyan egész pofás első félidőt produkáltak, ismét, de aztán elfogytak.

2024. február 21., 20.45 - Plock vs Montpellier (2)

11. Kolstad

Hát fogalmazzunk úgy, hogy nem váltotta meg a világot a norvég szupercsapat sem, élükön Bergével és Sagosennel. Egyelőre. Persze lehet, hogy majd villantanak egy nagyot az egyenes kiesésesben, de ahhoz először is el kellene jutni odáig. Ugye. Nem tudom, nekem a Sagosennek felálló csapatok mindig annyira Sagosen-központúnak tűnnek, szerintem itt is ez van, elképzelhető, hogy ahogy a norge válogatottban évek óta megfigyelhetjük, úgy a Kolstadban is gördülékenyebb és kreatívabb a játék nélküle. Vannak ezek a figurák, nekem még a Lady volt erősen ilyen, kicsit talán MH is az volt, fénykorában, nagyon érdekes. Érdemes lenne kutatni ezt kicsit, hogy mi a filozófia mögötte, de Sagosennél az elejétől fogva ezt érzem. A Zágráb nagy szerencséjére végül kikaptak Szegeden, úgyhogy továbbra is nyílt a verseny.

2024. február 21., 18.45 - Kolstad vs Zágráb (1)

10. Pick Szeged

És hát igen, a Szegednek is a nagy szerencséje, hogy a Kolstad kikapott Szegeden, hehe, hiszen ezzel pedig ők kiszálltak a kiesési versenyből, matematikailg ugyan nem, mert annál szorosabb a dolog, de nagyobb összeggel fogadnék rá, mert hiába nem fog tudni pontot szerezni már a Szeged (sem), ha a mögötte kicsit lemaradók sem tudnak eleget, ugye. És most ez történik éppen. Jó, nyilván kizárni sem kell, hogy az Aalborg kinn, Kiel otthon, PSG kinn-ütemű hátralévőkből Miklerék behúznak egy-két pontot, de nem valószínű, viszont ha mégis sikerülne, túl sokat azzal sem ugorhatnának előre, ugyanis az A-csoport közepén állomásozó csapatok (PSG, Aalborg, Kielce) mindegyikének lesz úgynevezett könnyebb meccse (nem is egy), míg nekik gyakorlatilag egy sem. Úgyhogy ezt talán engedjük is el, és inkább örüljünk a biztos továbbjutásnak, és tűnődjünk azon közösen, hogy hova tűnnek el mindig a szögedi szerzők? Remélem azért nem elássák őket...:D Most akkor írjak Szeged-meccseket? Akarhatja ezt komolyan bárki?

2024. február 21., 18.45 - Aalborg vs Pick Szeged (1)

9. GOG

Nagy kérdés, hogy ez most melyik GOG lesz, mert azért ott is állt a bál az ősszel, mindenesetre a Barca elleni meccsükből túl sok konzekvenciát képtelenség levonni, otthon a bajnokságban pedig már visszakapaszkodtak lőtávba (értsd: negyedikek, nem hatodikak, mint ősszel), február elején az Aalborg is csak két góllal tudta ellátni a bajukat, de ezt gyorsan megbosszulták a hétvégi kupadöntőben. Szóval franc se tudja, de az biztos, hogy nekünk ők az újkori Skjernünk, a fiatal skandik ellen valamiért hajlamosak vagyunk besülni, nagyon jó lenne, ha most ezen a meccsen olyan szintre kapnánk össze magunkat, hogy esélyük se legyen szoros eredményben gondolkodni. Nagyon szeretném. És ha komolyan gondoljuk, hogy oda kéne érni az első két helyre, ahhoz pedig gyakorlatilag elengedhetetlen a következő két meccs, de erről majd nálunk.

2024. február 22., 18.45 - Telekom Veszprém vs GOG (1)

8. Montpellier

A Pitét eddig mindig lebecsültem kicsit, vagy hogy is mondjam, úgyhogy most direkt figyeltem arra, hogy az általam vélt legvalósabb helyükre kerüljenek, szerintem az nagyjából itt lehet. A Celje elleni gyaluval kezdték meg a tavaszt, ami jó lendületet adhat a Plock ellen, idegenben találkoznak ugyanis Xaviékkal, és ki tudná nálunk jobban, hogy az egyáltalán nem egyszerű pálya. Persze nem is lehetetlen, csak okosnak kell lenni. A lengyel kékeknek élet-halál meccs ez, a franszoákok pedig ha fejre állnak sem tudnak előrébb lépni (remélem, mert ez ugye rajtunk is múlik), innen nézve is akármi lehet. Egy hangyafasznyival érzem többnek a Montpelliert, de mindenképpen szoros meccset vizionálok.

2024. február 21., 20.45 - Plock vs Montpellier (2)

7. Aalborg

A dánok idén nekem teljesen zsákbamacskák, szerintem még egy fordulót nem találtam telibe azzal kapcsolatban, hogy velük mi fog történni, szóval ebben nem vagyok jó, én előre szóltam! Dániában február elején csaptak össze az aspiránsok, ott ők győztek a GOG ellen két góllal, azóta pedig mindketten nyertek a fordulókban, gondoltam elmondom, hátha ebből ki tudja olvasni valaki, mint a kv-zaccból, hogy mi várható tőlük a magyarok ellen a BL- fordulóban. A kupadöntőt viszont a fiatalkák nyerték.

2024. február 21., 18.45 - Aalborg vs Pick Szeged (1)

6. Kielce

Az erősebbik lengyelek most vagy nagyon faszán belőtték az egyenes kiesésesre a formájukat - és hát a kirgiz miatt ezt nem is zárhatjuk ki, ugye - vagy egész egyszerűen nem olyan jók idén. Talán erre vagyok a legkíváncsibb mind az összes fejemben lévő, semleges kérdőjel közül, idénre. Nem igazán álltak össze, nem rémlik hosszabb jó teljesítmény tőlük, esküszöm, a Szeged gyakorlatilag jobb náluk egymás elleniben, a Zágráb is megfogta őket az egyik meccsen, a Kiel is, az Aalborg is, hátö. És nem jönnek sokkal könnyebb meccsek, PSG, Kolstad, Aalborg. Nyilván továbbjutnak, de mondjuk a Szeged még pont őket akár be is előzheti.

2024. február 22., 20.45 - PSG vs Kielce (1)

5. PSG

Érdekes, elsőre nem nagyon rémlett az a négy vesztes meccsük, amivel az ehf official vádolja őket, de aztán megnéztem, Kiel oda-vissza, Kolstad egyszer szopacs, egyszer x, és az első forduló Kielce, végülis igen, mind megvan. A Kielce/Kolstad-meccsek ott voltak egymás hegyén-hátán, az volt az ő idei mélypontjuk illetve nem is pont volt, inkább némi folyó. Viszont a hátralévő meccseik többnyire hozhatónak tűnnek, szóval még akár be is üthet a pihenőzóna náluk, meglátjuk. Remélhetőleg jó meccs lesz már ez is, igazából minden esély megvan rá.

2024. február 22., 20.45 - PSG vs Kielce (1)

4. Kiel

Ők viszont továbbra is ijesztegetik Európát, stabilan vezetik az A-csoportot az első pattintástól kezdve, de a Bundesligában a 4. helynél valahogyan nem tudnak előrébb kapaszkodni, nem is olyan régen a Magdeburg Kielben kente őket széjjel (két hete, 26:33). Na de ez nem a bundás, ettől itt még akár BL-t is nyerhetnek. Azért remélem nem fognak. A hagyományosan rájuk specializálódó Aalborgtól van az egyik, a Kolstadtól pedig a másik vereségük, de most éppen Kielcében ikszeltek, rég nem volt már ilyen szép csoportkörük, egyébként. Nem is nagyon tudja befogni őket senki, ha jól nézem, Pelister, Szeged és Zágráb-meccsük van még vissza, nem kell nagyon izgulniuk, na. Annyiszor mondtuk már, idén is érvényes: a Kiel nem játék.

2024. február 22., 18.45 - Kiel vs Pelister (1)

3. Telekom Veszprém

A februári Portugália mindig jó ötlet, az egyik legkedvencebb európai desztinációm most sem okozott csalódást, sőt, a karnevál mellett most szörfösök és nagyobbacska hullámok is voltak Nazarénál, ezek még nem a gigák voltak, de azért már meglehetősen látványos volt a szitu, sokan nézték is. Ja, és nyertünk is, nagyon ráadásul, volt kapusunk is, kettő, szóval tényleg nem volt okunk a panaszkodásra. Nem úgy hazafelé a csapatnak, akik velünk jöttek haza a reggeli járattal, és hát, fogalmazzunk úgy, hogy a fapados meglátta a lehetőséget a labdászsákban, kitalálták, hogy le kell ereszteni mindet, csak úgy jöhet fel a gépre. Aztán némi csacsogás után végül mégis tudtak felfújt labdákat szállítani anélkül, hogy a supervisor megjelent volna, jajjjistenem. Éljenek a fapadosok. Külön móka volt elképzelni, hogyan lehet behajtogatni élsportolói lábhosszokat egy fapadosnyi méretre, de a magasabb srácok megkapták a nagy lábhelyeket.

A meccsről annyit, hogy nekem tetszett, persze, látni kell, hogy elég mélyen van a Porto, sőt, ahogy hallom, lesznek még mélyebben is a közeljövőben, sajnos, de mindettől függetlenül kapuban végre villantottunk két extrát, amitől visszatért kicsit a hitem, és most cseréltünk is időben, szinte mindent. A mezőny sem volt rossz, de maradt még benne bőven, felhozó játéknak kiváló volt. Most viszont egy fokkal komolyabb feladat lesz a GOG, de meg kell tudni oldani, és illik is, részemről konkrétan mérges leszek, ha a következő két meccs valamelyikén pontot veszítünk. Menni kell a második helyért, és úgy számolom, hogy abba már nem fér bele botlás, ez van. A Magdeburggal szembeni lépéselőnyt (+5 kinn, ugye, ugye) úgy tudjuk megtartani, ha addig behúzunk mindent és kicsit mantrázunk arra, hogy a Barca elverje őket. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy be is fogunk, mármint húzni mindent. Gondolom tudjátok, hogy az én koromban már tilos ráncolni a homlokot, szóval ezt lesz szíves mindenki figyelembe venni! Köszi! Töltsétek le minél többen a Chantblaster appot, hogy hadd legyünk szépek a lelátón!

2024. február 22., 18.45 - Telekom Veszprém vs GOG (1)

2. Magdeburg

Eredmény alapján ugyan lesimázták a Plockot, de Lukasz szerint az első félidő egészen nyitott volt, egyáltalán nem verhetetlen még ez a Magdeburg, én meg hiszek neki. Ráadásul ezt támasztja alá a statisztika is, haha. Ettől és attól függetlenül, hogy éppen kikaptak egy góllal Hannoverben, elég kompakt, hajtós, futós csapat idén is a címvédő, lesz még gondunk velük, ez tuti. Biztosan hajtani fognak a második helyért, ők a Celje/Barca párossal játszanak az utolsó fordulóig, innen valószínűleg vagy inkább remélhetőleg csak két pontot hoznak, mert akkor tudunk egy nekünk kényelmesebb ki-ki meccset játszani velük, itthon. Ha hoznak még pontot, akkor sem lehetetlen, csak bonyolultabb lesz és nagyobb lesz a nyomás. Az tuti, hogy nekünk a kövi két meccset meg kell nyerni!

2024. február 21., 18.45 - Celje vs Magdeburg (2)

1. Barca

Odensében könnyed ujjgyakorlattal tették helyre a dán fiatalkákat, ők évek óta pont azokat a helyszíneket tudják kiválóan hozni, ahol mi többnyire megrogyunk, mit csinálnak máshogyan? Igen, tudom, mi pedig nyertünk náluk, de azt az eredményt közben bedaráltuk a plocki védhetetlenbe, ugye. Nem révedek múltba, csak előre, meg minden, tudom, hogy kell ezt, csak kicsit bassza a csőröm. Mindenesetre az ő csoportgyőzelmüket nem látom, hogy mi tudná veszélyeztetni, szerintem semmi. Náluk inkább az a kérdés, hogy jó-e nekik játék nélkül ennyi ideig. De mondjuk ez a keret akkor sem tudna kivül végezni a kettőn, ha félkézzel játszik, úgyhogy ez egy felesleges okfejtés.

2024. február 22., 20.45 - Barca vs Porto (1)