KP3 - Alakul a molekula?!

MomirCsiliccsel koprodukcióban toljuk a heti KP-t, merthogy nem érünk semminek a végére, így talán sikerül. Nem szaporítom a szót, az tudvalevő, hogy vannak helyek, amikben közöttünk sincs teljes összhang (még mindig meglehetősen kivan a legutóbbi fordulóban nyújtott veszprémi teljesítményre), de hát ez a szép ebben a műfajban. Úgyvan! by Cs.

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Az előző BL-forduló, illetve az egyes csapatok hazai bajnokságában tető alá hozott eredményei és játéka alapján én néhol alapjaiban forgattam fel a sorrendet, amely tehát az alábbi volna.

16. Eurofarm Pelister

Szerintem ezt nem kell magyarázni. Az első két forduló nem túl acélos mutatványa után a jó formától kissé távol álló Kieltől is kikaptak. Igaz, végig szoros volt a meccs, de ezt most sajnos nem az északmacedónok hirtelen feljavuló teljesítményének számlájára írnám, hanem a német gárda elveszettségére. Párizsba utaznak, oda, ahol az előző fordulóban a Kielce parázs meccsen épphogy csak nyerni tudott, kardunkba dőlést jósolok és az összególkülönbség tetemes növekedését, negatív irányban.

2023. október 12., 20.45 - PSG vs Eurofarm Pelister (1)

15. Celje

Az első két fordulóban nagyon biztató életjeleket mutató fiatal és rettenthetetlen szlovén csapat, az én lelkes várakozásaimnak ellentmondva - tudom, örök romantikus vagyok - nagyon elvéreztek Magdeburgban. Pedig az elején még szoros volt a meccs, sőt, vezettek is! Aztán, úgy a 15-16. perctől nagyon hamar egyértelművé vált, hogy a német henger szépen a földbe döngöli őket. Számomra kicsit váratlan és gyors összeomlás volt ez, főleg, hogy szerintem a Magdeburg sem a legmagabiztosabb képet festi eddig magáról, sem a BL-ben, sem a Bundásban. A Celje a Montpellier-t fogadja most, ahol ismét lehet keresnivalója a szlovénkáknak, abban az esetben, ha Canayer nem olyat rak(at) ki a pályára a csapatával, mint tette azt a második fordulóban a Veszprém ellen 45-50 percig, abban az esetben ugyanis ismét komoly gondjai lehetnek majd Alan Toszkicsnak a kispadon.

2023. október 11., 18.45 - Celje vs Montpellier (2)

14. Plock

Számomra mindegyik szezonban a Plock az egyik legkevésbé belőhető csapat. Amikor azt gondolom, jól mennek, simán benne van egy jó eredmény, akkor kikapnak olyan csapatoktól, ahol egyértelmű győzelmet vártam volna, máskor meg - lásd Nantes vagy Magdeburg tavaly - csak ámulok és bámulok, hogy "ezt mégis hogy?!". Na hát, idén eddig a nem túl meggyőző kategóriában várakoznak nálam. Az első forduló hamar elbizonytalanított, bevallom, de a GOG és a Montpellier elleni eredmény is kicsit csalódást keltő számomra. (Halkan hozzáteszem, hogy nem láttam egyik meccsüket sem, maximum csak jeleneteket belőle, úgyhogy meg lehet kövezni). Természetesen ezek nem olyan vereségek, amik nem lehetnének benne a pakliban, de ez a legutóbbi franciaországi vereség is úgy jött össze nekik, hogy az utolsó percekig szinte kivétel nélkül végig vezettek, persze szoros meccsen, de akkor is, kicsit lélekromboló volt. Ennek ellenére, vagy ettől függetlenül, hazai pályán, a korábbi tapasztalatokra támaszkodva, simán benne van, hogy elkapják a BL-címvédő Magdeburgot, nagyon kíváncsian várom ezt a meccset!

2023. október 12., 20.45 - Plock vs Magdeburg (x)

13. Porto

A Porto a tavalyi szezon után úgy látom, egy további szinttel lejjebb csúszott. Őszintén remélem, hogy nem az újabb veszprémi "remeklés" fogja visszaemelni őket - ideig-óriáig. A Plockot hazai pályán épphogy sikerült megverniük, Celjében is egy hajszálon múlt a meccs, igaz, ott tetemes félidei hátrányből sikerült - vélhetően - létfontosságú meccset nyerniük. A Barca szétszedte őket, de ez várható volt. Mindenesetre én nem érzem bennük az erőt idén. Épp ezért nem hiszem, hogy Veszprémben sokra tudnának menni.

2023. október 11., 18.45 - Veszprém vs Porto (1)

12. Kiel

Hát igen, elég furcsa itt látni a Kielt, de Szandrufff hátracsapta őket, és ki vagyok én, hogy meghazudtoljam, úgyhogy testületileg teljesen jogossá nyilvánítom. Ezzel a mondattal egyúttal arra is utalok, hogy innentől írom én, momir_Csilics tovább a posztot. A játékosok és Viktor valami nyilvános kiállás-félét produkált Jicha mellett a rossz szezonkezdés miatt, de nincs időm visszakeresni, sajnos, nagyon sűrű ez az október most. Érdekes a helyzet, mert egyébként vezetik ám a csoportjukat, de Szandrufff nem véletlenül osztályozta le őket, és lássuk be, nem is a csoportjuk élmezőnye ellen voltak az eddigi meccseik sem.

Hát túl sok esélyt a maira nem látok, azonban mi, veszprémiek, nagyon jól tudjuk, hogy a Kiel nem játék, bármikor feltámadhatnak, ugyanakkor több német kommentben olvastam olyan fajta véleményt is, hogy az elmúlt években is csupán Landin jelenléte a kapuban takargatta el a gondokat, és igazából ez sem túl meredek gondolat. A Kielce nem fogja megtenni Jichának azt a szívességet, hogy nem nyer ma, szerintem, pedig ők sem hozzák teljesen magukat.

2023. október 11., 20.45 - Kiel vs Kielce (2)

11. Kolstad

Hát ha volt nagyobb negatív meglepetés a mi tükörsima balfaszkodásunknál az elmúlt fordulóban, az az övüké volt, 11 góllal kikapni Zágrábban rettentő kínos dolog, főleg, ha norvég szupercsapatként bevásárolod magad a BL-be. Xavi Pascual likes this, ugye. Fogalmam sincs, mi történhetett Bergével, hogy ezt hagyta, de nincs időm még csak belenézni sem. A Szeged viszont - hatalmas szerencséjére - éppen most érkezik Trondheimbe, ami kék szempontból akár még jól is elsülhet. Szandrufff szerint idegenben jó az iksz, és teljesen igaza van.

2023. október 12., 18.45 - Kolstad vs Szeged (x)

10. Zágráb

Nagyot ugrottak a listán, nem érdemtelenül, és ha mennek ezzel a lendülettel tovább, akkor az Aalborg sem lehetetlen. Jó lenne, ha a csoportkör végéig kitartana mindez, elég régóta várok már egy értelmezhető BL-szezonra tőlük, talán ez lesz az? Én hazaira tettem volna, de a sorrendet nem én állítottam, úgyhogy most nem is nyúlok bele a tippelésekbe.

2023. október 12., 18.45 - Zágráb vs Aalborg (2)

9. Magdeburg

Fogalmazzunk úgy, hogy érdekes a német élcsapatok őszi teljesítménye, eddig. Nyilván ebben mindig benne van az is, hogy tisztában vannak vele, mikor osztogatják a kupákat és a címeket, de azért ez a Magdeburgtól és a Kieltől is elég sovánka teljesítmény. Ez a meccs pedig az egyik tavalyi, negyeddöntős párosítás, ha homályos emlékezetem nem csal meg, ez éppenséggel döntetlenre végződött egy betyáros, lengyel hajrával, és betyárost értsük úgy, hogy ostorral, kalapáccsal elkövetve, azt hiszem három magdeburgi sérültet jegyeztek fel a krónikák azon a meccsen. Haha, most nézem, hogy ezt is ikszre tette Szandrufff, nem is nagyon tudok belekötni, jó kis tippmikszes fordulónak nézünk elébe, gyerekek.

2023. október 12., 20.45 - Plock vs Magdeburg (x)

8. Montpellier

Celjében muszáj lesz nyerniük, ha valamit szeretnének idén, és fognak is. Főleg, hogy a Celje is pukkant egy nagyott Magdeburgban, ami kicsit váratlanul is ért bennünket.

2023. október 11., 18.45 - Celje vs Montpellier (2)

7. Telekom Veszprém

Igen, engem sem simított ki az az 51 lőtt gól Egerben, leszarom, hogy úgy mondjam, rendesen forr a vérem, még mindig annyira mérges vagyok az Odensében látottak miatt. De tényleg. Sajnos nulla fejlődést konstatálhatunk szélsőséges teljesítmény-mutatónkban, és talán éppen ez a legbosszantóbb az egészben. Valaki írta is azt hiszem kommentben a meccsposzt alá - ha nem, hát sorry -, hogy le kellene végre vetkőznünk ezt a bárkit megverhetünk és bárkitől kikaphatunk-attitűdöt, ez abszolút a középcsapatok sajátja, és valóban, mert ez lassan bohózattá válik. És azt én pl. nagyon nem szeretem. A Porto ráadásul hagyományosan nehéz ellenfél nekünk ITTHON, miközben KINN szintén hagyományosan szoktuk elgázolni őket. Úgyhogy én azért félek ettől a meccstől, bevallom hősiesen.

2023. október 11., 18.45 - Veszprém vs Porto (1)

6. Aalborg

A Kolstadhoz és a Veszprémhez hasonlóan ők sem a kiegyensúlyozott teljesítményükkel hívták fel magukra a figyelmet, és most érkeznek Zágrábba, ahol viking testéreikre utoljára éppen megsemmisítő csapást mértek. Szóval nem néz ki jól a helyzet, de ha van némi sütnivalójuk, erre most nagyon rákészülnek. Mondanám, hogy Landin sem fog egymás után kétszer 15%-ot védeni, de mivel veszprémi vagyok, így csak gondolni merészelem. Meglátjuk, nagy kérdés, hogy a Zágrábban mennyi kraft van, nekik kifejezetten jól jön, hogy ismét hazai lesz. Én ezt most nem az Aalborgra tenném, de azt hiszem, ezt már mondtam.

2023. október 12., 18.45 - Zágráb vs Aalborg (2)

5. Pick Szeged

Magamtól is magunk elé tettem volna a Szegedet ebben a KP-ben, remélem azért pontosan egy hónap múlva nem lesz ilyen ingerem, hehe. Szép meccset játszottak, nyilván kellett hozzá egy kissé fogalmatlan Aalborg, de hát szoktam mondani, hogy mindig pont azt a csapatot kell megverni, aki áll a pályán, veled szemben. Profitálhatnak ebből a győzelemből, és nem áll rosszul a csillagzatuk, hiszen a Kolstad sem állt még össze rendesebben, illetve azt sem gondolnám, hogy akkorát lökne rajtuk a hazai pálya. Mondjuk a válogatott meccsekből rémlik, hogy tudnak rendesen, nyilván úgy skandi módon szurkolni, de azért ez nem Kiel vagy Flensburg. A dán bajnok tehát Trondheimbe látogat, sportturistásan ezt kicsit irigylem tőlük.

2023. október 12., 18.45 - Kolstad vs Szeged (x)

4. GOG

Micsoda feltámadás, ugye? De csak a BL-ben, mert amíg ellenünk toltak egy nagyon fegyelmezett, okos, taktikus meccset, amibe sok melót tett a kispad, három napja pont az ellenkezőjét mutatták, és kikaptak otthon a Fredericiától úgy, hogy kulcsjátékosokat hatvan perceztettek. Ami abból a szempontból rém érdekes, hogy pont ők robbantak a képünkbe kifejezetten fiatalokkal, egy éve. A BL-teljesítményük alapján, és kicsit talán a vakok között a félszemű a király-elv mentén, egyébként jogosnak tűnik az FF, de érzésem szerint ezt inkább most annak küöszönhetik, hogy bennünket bődületesen elpicsáztak. De közben meg kis túlzással elmegy a bajnokságuk. Mondjuk a dán rájátszási rendszerben igazából semmit nem zárhatunk ki, de azért vigyázniuk kell. Pontosan úgy állnak, ahogy a Kiel a bundásban. Vélhetően azért most behúzzák az első európai vereségüket is, de addig viszont ők a három 100%-os csapat egyike. És ez mindenképpen dicséretes, akárhonnan is nézem.

2023. október 12., 20.45 - Barca vs GOG (1)

3. PSG

Rájuk többször is írtam, hogy döcögősek, na most ha ők döcögnek, akkor a többi élcsapat cunamin lovagol, ugye, gondolok itt magunkon kívül szinte mindenkire az Aalborgra, a Kielre, sőt, a Kielce is hazai vereséggel nyitott, de igazából a Barcán kívül senki nem tekinthető stabilnak. De innen nézve a parizerek meg mégis, igaz, hogy épp kikaptak az előző fordulóban, de Kielcében, és szűken. A Pelister ellenit illik simán hozniuk, és fogják is, amúgy.

2023. október 12., 20.45 - PSG vs Eurofarm Pelister (1)

2. Kielce

Mondom én, hogy mindenki döcög, a Kielce sem azon a nyélen megy, amivel pl. a tavalyi szezont kezdték, ami érdekes, mert azért BL-döntőig meneteltek azzal az formaidőzítéssel, én biztos ugyanúgy csinálnék idén is mindent. Vagy az is felmerül bennem, hogy Wolffie nekik ennyit jelenthet? Nem kizárt, láttunk már ilyet, ebben a posztban is emlegettem. Ráadásul a két, kapusa nélkül támadt űrt betömni próbáló csapat találkozója következik, hát, nem tudom. Most, hogy megnéztem, milyen szoros meccseket tolt a Kielce, azért túl sokkal nem tippmixölném meg a vendéget sem, és valamiért az eddiginél jobb Kielre is számítok, de a papír tényleg kettest mond. De franc tudja.

2023. október 11., 20.45 - Kiel vs Kielce (2)

1. Barca

Ez megint éppen olyan egyértelmű, ahogy tavaly is szinte egész szezonban volt, aztán hogy nem nyertek Kölnben, mi?

2023. október 12., 20.45 - Barca vs GOG (1)