KP2 - dán vs magyar hét

Annak rendje és módja szerint meg is borult a sorrendem már a második fordulóban, de mi éppen ezt szeretjük az európai kézilabdázásban. Ez itt a:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Eurofarm Pelister

Nos, igen, két forduló után -24-es gólkülönbség, sanszuk sincs, legalábbis a skandinávok ellen látványosan nincsen, meglátjuk, mire lesznek képesek otthon, a Kiel ellen. Muhaha. Ha tippelnek kellene, semmire. Tényleg kár volt beengedni őket ide, remélem van legalább valami marketing-érték ebben az egészben, vagy akármi, ami bárkinek jó, vagy ez még Nacsevszki volt? Na mindegy, nehéz lesz 14x írni róluk valamit, maradjunk annyiban.

2023. szeptember 27., 18.45 - Pelister vs Kiel (2)

15. Celje

Nem örülök, két olyan meccset buktak az első fordulókban, ahonnan muszáj lett volna pontot szerezniük ahhoz, hogy jogosan akarhassanak valamit márciusban. Persze ezzel a -3-as gólkülönbséggel éppen nem állnak olyan rosszul, de ehhez látni kell azt is, hogy ha nincs a magdeburgi, montpellieri első két forduló, amit ők is náluk jelenleg jobb csapatok ellen játszottak, akkor ez nem feltétlen lenne elég. A másik kettőtől amúgy is még várható egy szemmel látható forma-javulás, a Celjétől akkora azért nem. A Porto elleni hazai nagyon kellett volna, és nem is csak a tény fáj, hogy kikaptak, hanem _ahogy_: 21:12-ről...! Ők most Magdeburgba mennek, nagy kérdés, hogy a címvédővel mi lesz, lassan nekik is fel kellene ébredniük, azt hiszem. Ha még nem, a Celje szorossá is teheti akár, de győzelmet azért nem feltétlen nézek ki belőlük.

2023. szeptember 27., 20.45 - Magdeburg vs Celje (1)

14. Zágráb

Egyébként annyira nagyon szétesve nincsenek, de nagyjából ez a legpozitívabb dolog, amit el tudok mondani a horvát bajnokról, és ez mindent elárul róluk. Persze a Kiel és a PSG ellen szezont kezdeni sem annyira egyszerű feladat - főleg egy közbeékelt edzőváltással, de azt mondjuk ők már lehozzák rutinból -, az újonc Kolstadot fogadják a harmadikban, és ha valóban javulást remélnek a padtól, akkor ennek a meccsnek minimum szorosnak kellene lennie. Nem? Párizsban végig szorosan tudták tartani az állást, nézzük, otthon tudják-e ugyanazt?

2023. szeptember 28., 18.45 - Zágráb vs Kolstad (2)

13. Plock

Hááát, Fazekas Gerinek lehet és kell is ugyan gratulálni, de mondjuk ki: ez kevés a Plocktól. Nekem legalábbis az. És nem csak ahhoz képest, ahogy zárták a tavalyi szezont, hanem magukhoz képest is. És van még szempont, amivel kapcsolatban szintén kellemetlen, mégpedig az, hogy mindkét eddigi ellenfél vélhetően _közvetlen_ rivális lesz a csoport végkifejletéig. Azt tudom mondani, amit a Celjénél is, hogy a jelenleg mögöttük álló két csapat biztosan lesz jobb formában a szezonban, és amikor ez megtörténik, akkor a Plock érezheti magát úgy, mint aki állva lett hagyva. Nem nagyon férnek bele ezek, na. Mennek a riviérára, ahogy elnéztem a csütörtöki Montpelliert, ezt nem tudom vendégre tenni, de őszintén kívánom, hogy lepjenek meg!

2023. szeptember 28., 20.45 - Montpellier vs Plock (1)

12. Pick Szeged

Ha múlt héten a PSG elleni hazai után azt mondtam, hogy egész vállalható volt, akkor erre sem tudok mást mondani a Kiel ellen. Igazság szerint az van, amit az elején belengettünk, hogy minimum egy komplett sora egy stabil kapuval - Pastor ide vagy oda -, megmaradt a Szegednek, és nocsak, nocsak, nem is felejtettek el kézilabdázni. A Kiel ellen kb. egészen az utolsó 10 percig szorosan tudták tartani a meccset, abszolút nem volt alárendelt a szerep, az más kérdés, hogy utána viszonylag gyorsan állva lettek hagyva, de a -6-ról végülis vissza tudtak kapaszkodni belátható távolságba, -3-ra. Ez a megszilárdult felismerés sokat segíthet az Aalborg ellen, a tavalyi BL-szezon leggázabb fiaskóját - az emlékezetes 29:41-et - ellenük nyalta be a Szeged. Itt volna az idő a revansra, de azért őszintén, ennyire nem vagyok optimista. Legyen szoros meccs, mint az eddigiek, és meglátjuk, mire elég ez. Ha tudna nyerni a Szeged, akkor tuti előrébb csűrném őket a következő KP-ban. Micsoda motiváció, mi?

2023. szeptember 27., 18.45 - Pick Szeged vs Aalborg (x)

11. Magdeburg

Amíg nem épülnek fel teljesen, kár is sokkal többet várni tőlük, ami azért kicsit fura nekem, maradjunk annyiban. A -12 fényében a mi ötgólos győzelmünk is kicsit másképp mutat, de a pontok mellé a végén semmilyen megjegyzés nem lesz írva, de egyelőre láthatóan próbálják csoportosítani a megmaradt erejüket arra, hogy a Bundesligában ne maradjanak végzetesen le. Nem hiába, tudjuk mind, mennyire nem egyszerű az a bajnokság, amelyben a 14. helyen álló Lipcse ikszelni tud a BL-címvédővel, ugye? Egyelőre ramatyul áll a szénájuk, a sorsolással sem voltak szerencsések, persze, így jöhetett össze ez a -17-es gólkülönbség, lassan viszont fel kéne venni a ritmust, és hát mikor máskor, ha nem a Celje elleni hazai meccsen? Nyerni fognak, szerintem most sokkal.

2023. szeptember 27., 20.45 - Magdeburg vs Celje (1)

10. Porto

A Celje vs Portót nagyon ikszesnek éreztem, igazából nem is voltam messze tőle, igaz, hogy végül nem úgy volt az, ahogy én kigondoltam, példának okáért nem láttam bele ilyen szintű ingadozást, hogy egyáltalán legyen ebben a meccsben kilenc gólos különbség, bármeddig, bármerre, ahhoz képest volt és hát ugye, nem is egyszer. Mindenesetre a Portónak nagy fegyvertény mindez, forduló után két győzelemmel állnak a csoportban úgy, hogy közvetlen riválisaikat győzték le egy-egy góllal. A Barcát fogadják, hát itt nem szagolok portugál sikert még úgy sem, hogy a helyszín a Dragao.

2023. szeptember 28., 18.45 - Porto vs Barca (2)

9. GOG

Nagyot változott a világ a fiatalka dánkáknál, mondjuk elég erős dolgok derültek ki időközben, hogy mi volt Fognál, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a plocki győzelem után Koppenhágában is nyertek, nem is akárhogyan. Nagyon. Úgyhogy nem a legjobb ütemben érkezünk hozzájuk, Odensébe, de tavaly ilyenkor egy sokkal szarabb formát mutató csapattal, stabilabb GOG ellen is megugrottuk, most is meg fogjuk. Legalábbis bazira remélem. De az ő szempontjukból nézve örvendeset mentettek az év elején, bravúrpontokat szereztek Plockban, visszajöttek a bajnokságban is, sikeres edzőváltás volt ez, na. Azért most remélem kikapnak. És szombaton az Aalborgot fogadják a bajnokságban, kemény hét lesz ez a csikóknak.

2023. szeptember 28., 20.45 - GOG vs Veszprém (2)

8. Kolstad

Nyilván az első fordulós Pelister ellenire nem kell véleményt alapozni, de azért őszintén? Én vártam volna tőlük egy hazai beköszönést, akár egy Kielce-verés formájában is, de annyira sima meccs volt ráadásul, hogy kicsit gáz is. Nagyon jellegtelen, abszolút karakter nélküli egyelőre a norge szuperbanda, ami azért kicsit fura nekem, főleg, mert Berge munkásságát meg a végletekig tisztelem. Nagy kérdés, hogy idő kell-e még nekik vagy ember? Ez a zágrábi meccs akár érdekes is lehet, a horvátok nem játszottak rosszul Párizsban, ha azt a szintet hozni tudnák, még meleg is lehetne a Kolstadnak. Meglátjuk.

2023. szeptember 28., 18.45 - Zágráb vs Kolstad (2)

7. Montpellier

Na igen, Canayer egészen pompásan felkészítette csapatát a Veszprém ellen, persze nyilván az is kellett mindenhez, hogy az első meccshez képest teljesen más felfogással játszottunk, a franciák pedig szintúgy. A mérkőzés túlnyomó részében irányítani tudták a mérkőzést, ránk erőltették a gyors játékot, ami azért naaa, kihasználták az összes hibánkat, kegyetlenül belőtték az üreskapusokat, és még azon kívül is mindent. Jók voltak, aztán a hajrára kifingtak, miközben nekünk pedig összeállt minden, végül a -3 inkább rájuk nézve volt hízelgő. De. Ez a meccs szépen rámutatott, hogy mennyire nem lesz szabad leírni a franciákat, teljesen más arcukat mutatták, mint az első fordulóban, és sérültjeik is jócskán vannak, valószínűleg most már Skube is, de most hatalmas csend honol róla a hivatalos csatornákon. Következő meccsüket viszont muszáj lenne megnyerniük, és minden esélyük meg is van.

2023. szeptember 28., 20.45 - Montpellier vs Plock (1)

6. THW Kiel

Sokáig nem tudtak meglépni a Szeged elől, de aztán a végén elnyúltak, kb., az volt a mérkőzés menete, mint a mi meccsünknek a Montpellier ellen, a végére a hazaiak bedarálták a vendégeket, majd kiengedés, pici plasztika. Mindenesetre a Zágráb után a Szeged ellenit is behúzták, és a nagyon lanyha sorsolásuknak köszönhetően Bitolába érkeznek a héten, szavuk nem lehet, igazán kellemes szezonkezdet ez. De azért Jichának azt is látnia kell, hogy ez a takuvakuzás valószínűleg kevés lesz majd a komolyabb ellenfelek ellen. Kíváncsain várom, tudnak-e majd ütemet váltani a zebrák, amikor kell. Még nem is kell. Győrt is érintették a Bitolába utazás során, menciség, mi?

2023. szeptember 27., 18.45 - Pelister vs Kiel (2)

5. PSG

Érdekes, hogy annyira ők sem győztek meg a teljesítményükről, eddig, pedig nem is kellett nagyon erőlködniük sem. Elképzelhető, hogy tőlük alapra sokkal többet várnék, vagy nem tudom, mindenesetre már a Szeged elleni meccsükről is írtam, hogy kevés, és ez a Zágráb elleni hazai sem nyűgözött le. Illetve persze előfordulhat az is, hogy a Zágrábot becsülöm valós szintjük alá, ezt meglátjuk még. Mindenesetre a végeredménynél volt a legnagyobb különbség a két csapat között. Az első igazi erőmérő most következik a PSG-nek, Kielcébe utaztak ugyanis, ez a fellépés pedig nagy valószínűség szerint választ fog adni egy csomó mindenre. Például, hogy igazából hol tart a PSG.

2023. szeptember 27., 18.45 - Kielce vs PSG (1)

4. Kielce

Lesz érzelmi töltete is Kielcében ennek a mai meccsnek, hivatalosan ugyanis ma búcsúznak el Bertus Servaastól. Mondjuk ezen a szinten az ilyesmi túl sokat nem számít már, csak lesz némi körítése a meccsnek.

A Kielce Kolstadra már beélesedett az első fordulós nihilhez képest, az első félidőt agyonnyerték Trondheimben, nem gondolnám, hogy azóta visszább léptek, úgyhogy nálam egyértelműen övüké ez a meccs, aztán lehet, hogy tévedek, de nem hiszem. Az elmúlt években elég sokszor kerültek össze, éles helyzetben is, egyébként, utoljára éppen Kölnben, és jellemzően jó meccseket játszottak egymás ellen, semlegesként mára is ebben reménykedem. És Máthé Dominik miatt szurkolok kicsit a vendégeknek, de őszintén, nem hiszek a győzelmükben.

2023. szeptember 27., 18.45 - Kielce vs PSG (1)

3. Telekom Veszprém

Gyorsan megmutattuk a szélsőségeinket, nincs is ezzel baj, főleg, hogy végül nyertünk valahogyan, de...! Egész tavaly egy stabil, álmunkból felkeltve, bekötött szemmel, hátrabilincselt kézzel is működő alapjátékért könyörögtem, úgy látszik, hogy ezt idén is folytatnom kell, mert nem nagyon volt meg a Montpellier ellen. Valamint a kapuscsere. Ugye. Csak a szokásos. A GOG mostanra kilábalt mindenféle bajából, írtam már náluk is, hogy a sima plocki és Kolding elleni győzelmük jelzés érték kell hogy legyen a részünkre, remélem okosak leszünk, már rá is lehet pacsálni Odensében, ha kicsit nem figyel az ember. Tilos labdákat veszteni támadásban, de ha már sikerül, akkor muszáj megoldani a gyorsan visszazárásokat is, mert a dánkák futásból életveszélyesek. Bízom abban, hogy levontuk a megfelelő tanulságokat a Montpellier után, mert volt mit, na. Ha lesz idő LA-re, akkor jövünk vele, most ezt nem tudnám megmondani előre.

2023. szeptember 28., 20.45 - GOG vs Veszprém (2)

2. Aalborg

Hirtelen fogalmam sem volt róla, hogy mi volt az Aalborggal, aztán rájöttem, hogy miért: mert a Pelister ellen játszottak. Szóra sem érdemes. Most viszont Szegedre látogatnak, ami a hazaiaknak igazi presztízs-csata lesz, helyre kell állítani a renomét a tavalyi eredmény után. És mivel az Aalborg egyértelműen erősödött azóta, ez biztosan nem lesz egyszerű feladat. Ráadásul elég stabilnak tűnnek, jó, ez a két forduló még nem lehet annyira mérvadó, de azért valamit mégiscsak mutat. Ha az Aalborg nem játszik valós tudása alatt, akkor ennek vendégnek kell lennie ma, de mondjuk a tavalyinál jóval szorosabban, ugyanakkor érzek némi forradalmi hangulatot a Tisza-partján, ezért döntetlenre rakom a voksom.

2023. szeptember 27., 18.45 - Pick Szeged vs Aalborg (x)

1. Barca

Nem létezik az a sorrend, amit ne ők vezetnének egy 12 gólos győzelem után, a címvédő ellen, és nem is nagyon látszik, hogy ki lesz ellenfél nekik október végéig, persze meglepődhetnek, mint ahogy a Bidasoa ellen is, ugye, de Portóban szerintem nem. Nagyon erős védelem kell ahhoz, hogy elbizonytalanodjanak, ezt a portugálokban nem láttam még meg, szóval sima vendégre teszem.

2023. szeptember 28., 18.45 - Porto vs Barca (2)