KP1 - Edző-saraboló kezdés

Ahogy azt bizonyára észrevettétek, Szandrufff végül múlt héten nem jutott el a KP-írásig, és hát én sem, így rendhagyó módon az első fordulót követően kezdjük el a szezont átívelő rovatunkat, az egyetlent, ami 12 éve, mióta hatosfal van, visszatérően és stabilan létezik nálunk. Mert amúgy rettentően szeretem, hiába összetett és időnyelő dolog, de folyamatosan képbe tart egész Európával, legalábbis az élvonalával, jó lenne, ha valaki a nőknél is tolná ugyanezt, még ha az nem is lenne számomra ilyen érdekes, haha.

FYI: Tényleg, továbbra is várunk új szerzőket, szorgalmas, helyesírni tudókat, elsősorban hiányposztokra, stabil, női BL-figyelőket, mert azt nagyon larakta nálunk mindenki. Hátha. Jöhet második vonalra is jelentkező, EL-női/ffi, amennyiben lesznek magyar érdekeltségek, nyilván, és amennyiben valakinek van annyi ideje/kedve/grafomániája, hogy ezekről nyilvánosan értekezne. Privátban vagy a hatosfal dzsíméles ímélcímére írj, ha magadra ismersz, és te vagy az a baráti társaságban, aki nem bírja magában tartani a kézilabdáról alkotott véleményét, vitaképesen, érvekkel alátámasztva!

Na de ez itt a:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Zágráb

Ahogy a csapatbemutatókban már említettem, az első és legfontosabb zágrábi kérdés, hogy Goluza kihúzza-e a telet, hátö. Azért én vicceltem, az legyen meg! Ők viszont nem. Azt hiszem, ez egy új rekord lehet még náluk is, hogy ezúttal a második fordulót sem ért meg a pad, ezt már egyszerűen nem tudom hova tenni, próbálom elképzelni, hogy mégis mit akarhatnak, de fingom sincs. Volt már mindenki azon a padon minimum 2x, de inkább 3x, ki következik vajon? Cervar? Talán kipróbálhatnák Serdarusicot, ő nem rémlik még ott. Arra célzok, hogy egyszerűen nem lehet már komolyan venni ezt, nálunk is volt(ak) olyan időszak(ok), amikor igazán forró volt a veszprémi pad, de ez. Ez egy külön kategória, nem néztem utána, de szerintem minden sportágban példátlan. No words needed.

A Kiel otthon lesimázta őket, és nem hinném, hogy Párizsban jobb dolguk lesz, akkor sem, ha a szokásos edzőváltás utáni fellángolást figyelembe veszem, mert itt már gondolom Nikoliccsal lesz. Aztán mikor már nem, akkor kezdődhet minden elölről. Vagy ki tudja. Mindenesetre számomra beigazolódott az a gondolatom, hogy Xavi Pascual Bukarestje sokkal inkább BL-szint jelenleg, mint a Zágráb. De lassan bárki más is. Vicc.

2023. szeptember 21., 18.45 - PSG vs Zágráb (1)

15. Eurofarm Pelister

A macedón BL-induló első körben eléggé kikapott otthon, az újonc Kolstadtól, majd a hazai bajnokságban is szépen helyben hagyta őket a Vardar, nincs túl jó hetük, na. És nem is nagyon látszódott, hogy ezen a szinten mit akarhatnak, leginkább a túlélésre játszottak. Mármint a BL-meccsen, mert a másiknak csak az eredményét és kisebb részleteit láttam. Függetlenül attól, hogy valóban erősebbnek látszék elsőre az A, azért mégiscsak az van, hogy az első forduló után minimális kockázattal be lehet mondani a kiesőket már ma. Akkor meg? Persze tévedjek, és legyen sokkal nyitottabb a csoportkör vége, de ezzel a két kutyaütővel azért nehéz lesz kiesési versenyest játszani, azt kell mondjam. A macedónok Aalborgba lépnek fel holnap, az sem lesz kisebb különbségű, úgy érzem, gyűjtögethetik a gombócokat.

2023. szeptember 20., 18.45 - Aalborg vs Eurofarm Pelister (1)

14. Celje

A Celje viszont egészen pofásan mutatott, mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy egy éppen harmatos GOG ellen duhajkodtak a szlovénkák, majdnem meg is viccelték őket Odensében, de végül nem. Ettől függetlenül ez bizony Fog állásába került, de ezt még nem ide. Pedig a szlovén rekordbajnok sem kezdte acélosan az otthoni pontvadászatát, egy döntetlen és egy vereség után a 11. helyen állnak, hát nem is rémlik ilyesmi az elmúlt évtizedekből. A Portót fogadják, muszáj lesz, hogy valamit villantsanak, nehogy Toskic padja is idejekorán a mélybe zuhanjon.

2023. szeptember 20., 18.45 - Celje vs Porto (x)

13. GOG

Teljes összeomlás van itt a mezőny végén, most, hogy írom a KP-t, látom. Igen, a GOG a Celje elleni győztes meccs után edzőt menesztett: Fog helyett az eddigi másodedző, Mikkel Voigt került vezető pozícióba, mellé pedig Kasper Jørgensen sportigazgató is leül a padra, Thomas Brandt Nyegaarddal együtt. Ahogy kibogarásztam, egyelőre nincs határozott elképzelés arról, hogy ez a felállás meddig fog (Fog, értitek, haha) tartani, keresnek-e egyáltalán edzőt a későbbiekre, vagy mi lesz? Megoldják kicsit ÉlesJózsisan. Mindenesetre egy pontot idegenben szereztek a Holstebro ellen, hogy ez most elfogadhatóbb eredmény-e, mint az eddigiek voltak, hát én komolyan nem tudom. Mindenesetre elég furcsa volt ez a gyors edzőcsere náluk, a dánok nem szoktak ilyen kis hertelenkék lenni, illetve továbbra sem látom a tragédiát ebben a szezonkezdésben. Ezek fiatalok, hullámozhatnak, a dán bajnokság kiírása sem kívánja meg a veretlen alapszakaszt, nem értem, na. De biztos jobban rálátnak, mint én innen, a fotelból.

Sajnos nem fogok tudni most új kis kedvenc helyemre utazni, mert apukámmal közösen kötött időpontos kórházlátogatásra van meghívónk, azt meg manapság, ebben az országban nem illik visszautasítani, mert rápacsálsz, nagyon. Még jó, hogy nem vettem meg a Bécs-Koppenhágát, hirtelen felindulásból, mert tökelfelejtettem a fél éve kapott időpontot. De nem baj, remélem nem én fogok hiányozni onnan, mert most sokkal simább lesz, mint múltkor. Addig pedig a csikó GOG Plockba látogat, hááát, tavaly ilyenkor ezt vendégre tettem volna, most azt mondom, sima Plock. Pedig ez a MOTW.

2023. szeptember 20., 18.45 - Plock vs GOG (1)

12. Pick Szeged

Na most, kizárólag az eredményt tekintve ez egy abszolút vállalható meccs volt, hazai szempontból, ám legyünk őszinték: talán a forduló legsatnyább találkozóját láthattuk, sajnos, a meglepően középszerű PSG is csak csapongott, olyan hibák tömkelegét láthattuk, ami nem esett jól sem a szemnek, sem semminek, szerintem. A Szeged motivációja viszont dicsérhető volt, a pad is több szerepet kapott, mint amit eddig megszokhattuk, hogy Bombac nem kifingott törölköző volt a végjátékra, az nagyban köszönhető Kárpáti Krisztiánnak, és Martins is talán kapni fog idén annyi lehetőséget, amitől stabil játékossá válhat. Kicsit aggasztó Bánhidi formája, szinte minden fronton, nem látom képben sem támadásban, sem védekezésben, remélem januárra azért megjavul. Lesz még jobb is ez a Szeged idén, ez nyilvánvaló, de most azért nehéz meccsek jönnek sorban. Most például a Kiel, idegenben, ami meg azért annyira nem is lehetetlen talán, a zebrák sem kezdék túl acélodsan a szezont, senkit ne tévesszen meg a zágrábi eredmény, ott azért másik eredményt befolyásoló tényező is volt.

Egy jól összerakott meccseléssel nem látom lehetetlennek a pontszerzést, de azért a valószínűségszámítás hazait mond. Legyen szoros.

2023. szeptember 21., 18.45 - THW Kiel vs Pick Szeged (1)

11. Montpellier

Nem azt mondom, hogy sokkal többet tudnak annál, amit a Barca ellen mutattak, de valamivel azért mégis. Nem volt meg az a gyors, pontos játékuk, ami mindig is sajátjuk volt, összesen az első 15 percet hozták le szorosan, aztán elég volt egy-egy fellelkesült roham a Barcától, meg persze 2-3 védés Emiltől, hogy azon az egész meccset végigkísérő 3-5 gólos hátrányban találják magukat stabilan. A végeredmény egész hízelgő rájuk nézve, bőven lehetett volna több is. Persze voltak sérültjeik, és szerintem kicsit meg is lehetnek zuhanva Canayer pre-szezonos bejelentésétől, mert ahogy hallottam, azért ez nem volt nekik feltétlen tiszta, és ő pont az a szakember, és sokakkal ott tényleg olyan is lehet a munkakapcsolata, ami miatt pl. hosszabbít egy Simonet. Hozzánk érkeznek most, remélem hasonlóképpen sima vereségért.

2023. szeptember 21., 20.45 - Telekom Veszprém vs Montpellier (1)

10. Plock

Hősiesen bevallom, ezt a meccset nem láttam, vissza sem néztem, pedig láttam, hogy szoros volt, plusz még szeretem is őket, de sajnos nincs olyan időnyerőm, mInt Hermione Grangernek az Azkabani fogolyban, asszem, pedig mekkorát mennék vele, atyaúristen. De nincs, szóval nem fér bele az egész forduló megtekintése, de rápillantottam az összefoglalóra most, és hát, ahogy arra számítani lehetett Xavi csapatától, ismét domináltak a védelmek. Védésekből is voltak bevágva szépek, biztos nem volt szar meccs. Fazekas Geri 3/3, számok alapján jobb volt, mint Zarabec, helyes. Kövi fordulót a GOG ellen hozzák majd otthon, a dánkák mostani állapotát eltekintve hülyék lennének nem megverni őket. Meg is fogják, szerintem. Minden szinten.

2023. szeptember 20., 18.45 - Plock vs GOG (1)

9. Porto

Náluk viszont nem Mitrevski védett elképesztőeket, hanem egy 19 éves portugál srác, Rema Marques, ráadásul ahogy megtúrtam kicsit jobban a statot, rájöttem, hogy azért tűnt olyan durvának, mert ziccereket fogott nagy arányban, 6 méterről 54%, szélről 57%, ez mindig sokkal látványosabb a kapuból, mint megfogni egy snassz átlövésecskét. Plusz duplázott is nem egyszer. Persze 9 méterről viszont semmit nem fogott, van ez így. Iturriza hozta magát ismét, de kifejezetten várom, hogy ráfussak egy Porto-meccsre, mert eléggé érdekel, hogy mi változott az edzőcsere óta. Most Celjébe mennek, ha valamit akarnak, jobbat, mint atavaly, akkor itt nyerniük kell. Nem lehetetlen, de nem is egyszerű, mindkét csapatnak baromi fontos két pont lesz ez.

2023. szeptember 20., 18.45 - Celje vs Porto (x)

8. Kolstad

Szép kis erődemonstrációval mutatkoztak be a Pelister ellen, de persze nem hiszem, hogy szinte bárki más ne tudta volna ellenük abszolválni szinte ugyanezt, mert messze nincs BL-szinten ez a macedón csapat. Ettől függetlenül a norge szupercsapat összeszedett és koncentrált volt, tartottam tőle, hogy majd nagyon Sagosen-centrikus lesz a támadójátékuk, de nem volt az, nyilván egy-két komoly ellenfél ellen még látnunk kell őket, hogy rendesen belőjük a helyüket a térképen, de most _előzetesen_ azt mondom, hogy nem bánnék egy egyenes kiesésest ellenük, tavasszal. És nem, nem kizárólag a város miatt. A Kielce érkezik Trondheimbe, nem lesz sétagalopp ugyan, de igazából a vendégeknek papíron meg kellene tudni oldaniuk ezt a fordulót. Ha nem sikerül, az már nagy fegyvertény lenne a Kolstadnak.

2023. szeptember 21., 18.45 - Kolstad vs Kielce (1)

7. Magdeburg

Gisli még nincs, Magnusson sincs még abban az állapotában, amelyben egyedül is meccset nyerhet, mindamellett, hogy egyáltalán nem játszott rosszul, Damgaard is hozta a mostanra már megszokottat, de összességében eléggé csikorogtak a magdeburgi kerekek, és mi gyönyörűen kihasználtuk ezt. Ennek még lehet később jelentősége. A német csapatok hozzáállása a Bajnokok Ligája elejéhez eltér másokétól, tudjuk jól, hogy a Bundesligában élmezőnyben maradni itt a szízön elején jóval fontosabb, mint a csoportkör első meccsei, de ez persze semmit nem von le a mi csodás győzelmünkből. De nem árt azért leszögezni. Elég simán meg is verték amúgy azt a Lemgot, akik az előző fordulóban a Flensi ellen ikszeltek. Nos, igen, ez a bundás. Barcelonába indulnak, velünk egyidőben játszanak, nos, tavaly többször is megverték a katalánokat, ha ebben a szezonban is tervez esetleg ilyesmit a címvédő, szinte biztos, hogy nem mostanra fogja.

2023. szeptember 21., 20.45 - Barca vs Magdeburg (1)

6. Kiel

A zágrábi kiruccanás elég egyértelműre sikerült, de ettől függetlenül egyelőre nem túl meggyőző a Kiel játéka. Hosszú a szezon, ki tudná jobban ezt a zebráknál, de a bundásban azért eléggé kapják a pofonokat, az északi derby után a listavezető Melsungen is kiosztotta őket öt góllal. Nyilván nehéz elkezdeni a Landin utáni időszámításukat, minden csapat megsínyli, ha ilyen karakter ennyi idő után távozik a kapuból, de a Zágráb ellen például egészen biztatóan védett Mrkva, úgyhogy annyira nem kétségbeejtő a helyzet, jól láthatóan. Perez de Vargasig csak kihúzzák valahogyan. Wiencek szárnyallt még, azon túl, hogy a szokásának megfelelően védekezett, támadásban is villantott egy 8/9-et, ami durva, még a Zágráb ellen is, az ő korában. Úgyhogy nem aggódom értük. A Szegednek viszont meg kellene hajtania ezt a meccset, ők amúgy is szoktak szorosakat tolni a Kiel Arénában, most sem lehetetlen.

2023. szeptember 21., 18.45 - THW Kiel vs Pick Szeged (1)

5. Kielce

A keret alapján amúgy a Párizs elé soroltam be őket, de a két nap folyamán, mióta írom ezt a KP-t, meggondoltam magam. Végül is otthon kaptak ki, tükör simán, ráadásul, igazi sansz nélkül, úgyhogy na. Valami nem kerek most Kielcében, legalábbis nekem nem tűnik annak, már eleve nem értettem, hogy miért nem volt teltház abban a kotlában, aztán azt sem, hogy miért nem volt szurkolás a mérkőzés nagy részében? Tud valaki, valamit? Pedig a Kielce kerete az elmúlt évekhez képest túl sokat nem változott, Wolffinger ugyan sérült, és igen, 17%-os kapuval elég nehéz meccset nyerni, de mi pont tudjuk, hogy nem lehetetlen. Most visszanyalt kicsit Kornecki elengedése, de nem csak a kapuval volt baj a nyitómeccsen, nem ütköztek, nem volt egység, nem láttam különösebb motivációt, márpedig azért az Aalborg keretére pillantva egy megye kettős csere jobbszélsőnek is leesett volna, hogy ezen a meccsen bizony kaparni kell. Hát nem ment. Javítani Kolstadban lehet, de ezzel a játékkal nem lesz egyszerű, márpedig a norgék is hasonlót fognak futni, mint amit az Aalborg csinált múlt héten. Kíváncsi leszek.

2023. szeptember 21., 18.45 - Kolstad vs Kielce (1)

4. PSG

Ahogy a Szegednél írtam, alapvetően ugyan nem annyira láttam félelmetesnek most ezt a Párizst, de azért volt több remekül működő posztjuk, a jobblövő például, ahol Tønnesen - akin a bemutatóban éppen értetlenkedtem - és Máthé Dominik is hozta, amit kell, 9 gólt hoztak onnan összesen. Steins ugyan hihetetleneket belebénázott időnként, de Syprzakkal elképesztően érzik egymást, Grebille, Sole, Balauger és Keita is hozzátette a magáét, nincs mese. Ugyanakkor volt egy olyan érzése közben az embernek, hogy még nem pörgött fel ez a csapat rendesen, vagy csak annyit játszottak, amennyi feltétlen kell, ezt majd a következő meccseken láthatjuk. Palicka nem sokat volt pályán, Green pedig jókor hozta a védéseket, mindig, amikor elindult volna felfelé a Szeged. Meglátjuk, lesz-e ennél sokkal jobb Párizs, én azt gondolom, hogy igen. A horvátok érkeznek hozzájuk, ez például egy ébresztő futásos meccsnek abszolút jó lehet.

2023. szeptember 21., 18.45 - PSG vs Zágráb (1)

3. Barca

Idejét nem tudom, hogy mikor vesztett utoljára pontot a Barca az Asobalban, 2020/21-es szezonban, közben csekkoltam, de most sikerült nekik. Bidasoában futottak rá egy egálra, de ettől még simán bajnokságot fognak nyerni, valószínűleg. Ahogy olvasgatom, a Bidasoa rettentő kemény védelmet tolt eléjük, amin ők eléggé leakadtak, és ötgólos hátrányból mentettek végülis pontot az utolsó 8 percben. Na tessék. Még hogy az Asobal szar. Európában viszont stabil játékot mutattak, a francia riviérán néhány ötperces gázfröccsel szépen elintézték a győzelmüket, ráadásul kiderült az is számunkra, hogy a fiatalokat Carlos tényleg komolyan is gondolja, mert nem csak mutatóban kaptak időt, és nem plusz 10 gólnál, viszont gyönyörűen megoldották a feladatot. Ahogy a Kiel miatt, úgy miattuk sem kell aggódnunk, el fognak pöfékelni ebben a szezonban is. A Magdeburgot fogadják, kérdés, hogy Wiegert mennyire tudja vagy akarja összekalapálni a BL-győztes holnapra. Lehetne MOTW, de official nem ez lesz, és elképzelhető, hogy gyakorlatilag sem.

2023. szeptember 21., 20.45 - Barca vs Magdeburg (1)

2. Aalborg

Ők kábé annyira lehetnek elégedettek az első fordulós teljesítményükkel, mint mi, a tavalyi döntős otthonában simán meccset nyerni nem rossz ómen az egész szezonra. Ami egyébként nagyon hosszú, úgyhogy nem is kell belemenni hosszútávú gondolkodásba, egyszerűen meg lehet és kell is dícsérni a teljesítményüket. A dánoknál egyébként sem szokott gond lenni a motivációval, de Kielcében tényleg hatalmas kedvvel játszottak, hogy ez mennyiben köszönhető annak, hogy lassan összeáll a dán válogatott, hogy MH visszatért vagy hogy egy Niklas Landin véd a kapuban, franc tudja. Miként azt sem előre megmondani, hogy idén is elfogynak-e tavaszra, avagy mostanra már elég mély lett a pad? Én utóbbira voksolok, de lutri. Otthon is hasítanak, mutogatják a szebbik arcukat. A Pelistert fogadják, nem most fog megszakdni a jó széria, maradjunk annyiban.

2023. szeptember 20., 18.45 - Aalborg vs Eurofarm Pelister (1)

1. Telekom Veszprém

Kicsit megkésve ugyan, de megírtam, hogy mit gondolok a magdeburgi győzelmünkről, azóta sem lettem emiatt boldogtalanabb. Gyönyörű nyitány volt ez tőlünk, és bár látni kell, hogy ez nem az a szintű Magdeburg volt, amelyikre februárban például nagyon ráfaragtunk, de mindig is vallottam, hogy éppen azt a csapatot kell megvernünk, akikkel játszunk. Mást mindig nehezebb, jóval. Nem gondolnám, hogy egy meccsből bármilyen szintű következtetéseket le kellene vagy egyáltalán le lehetne vonni, hadd dolgozzon már mindenki kicsit nyugalomban, aztán amikor lehet, levonhatjuk a következtetéseket. De ennekbiztos, hogy nem most van itt az ideje. Meglehetősen elégedetten várom tehát a holnapi Montpellier elleni hazai nyitányt, szerintem nyerünk, remélem sokkal, és bízom abban is, hogy ez lesz az egyetlen késői meccs ebben a szízönben, haha. Ha szombaton lenne, nem nyifognék, eskü, de ezzel az 5.55-ös másnapi óracsergéssel kicsinálnak.

Holnap kérnék egy Magdeburg ellen látott, második félideji védekezést, első félideji támadást, Bioscát - vagy amúgy a PLER ellen szombaton megint durva dolgokat mutató Benedeket akár - a kapuba, nagyon szeretném azt is, hogy Marguc egész évben így tolja, miattam Remili maradhatna örökre irányítóban, bár akkor meg Casado és Mahé nem jutna játékhoz, de ezek elég kellemes problémák, erre a szezonra. Nem tudom magunkat hátrébb tenni ennél, a forduló alapján ez van, vezetjük a KP-t. Remélem így is marad. Apukám szülinapja, nagy győzelmet kérnék rá, ha nem baj!

2023. szeptember 21., 20.45 - Telekom Veszprém vs Montpellier (1)