KP17-Végjáték a visszatérőkkel

Ahogy azt idén már többször is említettem, éppen egy óriási kihagyásokkal tarkított Bajnokok Ligája-szízönt élünk, így nem csoda, ha az embernek rendesen vissza kell zökkennie a szurkolósdiba. Na, ugyanez a helyzet az írósdival is, talán ez egy kicsit bonyolultabb is, hiszen itt gondolatokat kell csiholni magadból minden csapattal kapcsolatban, ahhoz pedig, hogy ez jöjjön, utána kell böngészni minden talpon maradónak. És azokból pedig van olyan, aki nem játszott értelmezhető meccset március eleje óta. Szóval még mindig...

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

8. Plock

A papírról mintha kicsit lelógnak ugyan, de azt viszont elég élesen látni, hogy Sabaté elég fasza védelmet szervezett össze idénre, és hogy egészen parádés módon tudja motiválni a világ egyetlen, szimpatikus kék csapatát, miközben amúgy továbbra is követ el olyan blődségeket, mint az utolsó percben, vezetésnél kapuslehozatal. A Nantes ellen végül behúzták a hetespárbajt, ezzel pedig Xavi vitán felül történelmet írt Plockban. Azóta is szépen eldorombolnak a lengyel bajnokságban, ha most kizárólag az eredményekre hagyatkoznék, azt kellene mondanom, hogy nálunk jobban, ugyanakkor nem csak ebből áll össze egy csapat teljesítménye vagy annak megítélése a szezon végére. Ha így lenne, sosem lennének meglepetések az egyenes kiesésesben, az meg milyen uncsi lenne már, nem igaz?

A Magdeburg sok szempontból ideális ellenfél lehet a lengyeleknek, először is, mert nem klasszik, nagylövős játékot tolnak, hanem hasonlót, mint amit a Nantes próbált a Plockon, azt pedig egészen szépen le tudja védekezni egy valamire való hatosfal. Ami megvan. Másrészt pedig mert nem egy idézőjelbe tett nagycsapat, tehát egy közepes motivátorral akár el is hihetik magukról, hogy lehet keresnivalójuk, márpedig nekik az is van. Ettől persze még nem biztos, hogy lesz is, mármint keresnivalójuk, de biztosan több esélyük van így, mintha a Barca lett volna. Felmerülhetne még az is, hogy a németek mostanra kifinganak a terhelés alatt, de nem nagyon látunk rajtuk jeleket erre vonatkozólag, a Berlin és ők tartják a lépést a Kiellel a Bundásban. Kíváncsian várom, mi lesz, elég szorosnak látom ugyan, de a realitás nem Xaviék Kölnbe jutását mutatja.

2023. május 10., 18.45 - Plock vs Magdeburg (x)

7. GOG

Szinte bárki más ellen adnék nekik egy jelentősebb százalékpontnyi esélyt, de ez ellen a Barca ellen azért nagyon nehéz. A fiatalka dánkák amúgy egészen parádés szezont toltak, megérdemelnének valami maradandót, de mivel igazából nekik valószínűleg ez a két meccs is az lesz, így nem kell nagyon sajnálkoznunk értük a hygge hazájában. Mindenesetre engem megleptek azzal, hogy itt vannak, illetve pontosabban az Aalborg lepett meg az idei nihiljével. Ettől függetlenül abszolút megérdemelten értek el a BL ezen szakaszába, elképesztő frissességet és gyorsaságot mutattak szinte végig, a csoportkör alatt, néhány meccsen tényleg csak a rutin hiánya miatt nem okoztak még nagyobb meglepetéseket, hát igen, a skandináv iskolák mostanság nagyot hasítanak, a dán címvédő pedig a játék minden elemében a skandináv kézilabdázás iskolapéldája.

Eskü nagyon szívesen zárnám a GOG-os részt azzal, hogy bármi lehet, mert nem csak a dánságukhoz mérten rémesen szimpik, de mivel az ellenfél viszont Carlos Ortega Barcája, így csak azt tudom mondani, hogy sok sikert! És azt sem őszintén mondom...

2023. május 11., 20.45 - GOG vs Barca (2)

6. Veszprém

Azt mindenképpen előrebocsátanám, hogy szerintem megcsináljuk. Ha nem így gondolnám, nem mennék Kielcébe.

De.

Azért ez mégis egy pillanatnyi erősorrendet állítani próbáló lista, elsősorban, amelyben persze szerepet kaphat a szubjektív vágyálmunk is, azonban ezt én inkább a jövő hétre tartogatom. Nincs ugyanis olyan szempont, ami alapján a jelenlegi formánkat Kölnbe valónak sorolhatnám, de őszintén bízom abban, hogy ez a tény teljesen mindegy lesz csütörtökön, háromnegyed hétkor, a Veszprém Arénában. Mert az lesz ott a fontos meccs, azon ki fog derülni, hogy van-e esély idén Kölnre, bár részemről továbbra is sokkal fontosabb a bajnoki döntő. Ha tanultunk az alapszakaszt eldöntő szögedi meccsből, és levontuk a jó következtetéseket - mégpedig elsősorban azt, hogy nekünk futnunk kell, de sokat -, akkor meglehet minden, amire vágyunk.

Nem mondanám, hogy különösebben biztató előjeleket produkáltunk, a kupadöntő óta ismét kicsit keresgéltük önmagunkat, az utolsó meccsen elég nyögvenyelősen nyertünk csak Csurgón, de remélem ez inkább amiatt van, mert _annyira_nagyon_ készülünk a Kielcére. Minden idegszálunkkal. Egyébként az örökmérlegünk továbbra is tetszetős (lenn, keretben), veszítettünk ugyan ellenük meccs(ek)et, persze, és igen, emlékezeteset is, de azért alapvetően nekünk jól megy a Kielce ellen. Időközben lengyel riválisunk háttere az őszi/tavaszi dráma után megerősödött - idénre legalábbis mindenképpen -, kiderült, hogy a Dusi klán mégsem menni Szeged, amit azért én nem annyira bánok, hogy őszinte legyek, de ezek az események vajmi keveset számítanak majd ezen a két meccsen. Jellemzően 60-70 lőtt gól közötti találkozókat játszunk egymással, most sem számítok kevesebbre, de igazából többre sem. Túl nagy különbséget sem várok, szerintem mindkét meccs 3-4 gólon belül lesz, és ha tényleg, akkor ez a 120 perc idegenben dől majd el. Ezért megyek.

Mi, szurkolók, mindenesetre tegyük hozzá holnap azt, amit nekünk kell, és megalkuvás nélkül szurkoljunk egy hatalmasat az idei szezon utolsó hazai BL-meccsén, ha kérhetem! Csak legyen olyan, mint tavaly, az Aalborg ellen, és akkor mi megtettünk minden tőlünk telhetőt! És emlékszünk rá, hogy az mit is jelentett, ugye?

2023. május 11., 18.45 - Veszprém vs Kielce (1)

5. PSG

Peppa (és Dominik) miatt még tudnék is nekik szurkolni, de önmagában ennek a szempontnak is van egy olyan vetülete, hogy a szerb miatt biztos, hogy nem szeretném őket kapni idén, semmilyen körülmények között sem. Értitek? Ugyanakkor ezek az egymásnak tökéletesen ellentmondó gondolatok igazából vakvágányon kajtatnak, ugyanis ebben az egészben van egy másik főszereplő is, mégpedig a Kiel. A tavaszi Kiel. A PSG tavaly is megkapta őket Kölnért, az első meccs párizsi döntetlenje után a visszavágó is elképesztő izgalmakat hozott, amit végül emlékezetes végjátékban a Kiel nyert, én most is nagyjából erre a forgatókönyvre számítok, hogy őszinte legyek, csak a pályaválasztó van fordítva, idén a visszavágó lesz Párizsban.

Pedig a franciák idén eléggé kiegyensúlyozott szezont futottak, igazából meg is érdemelnék, hogy kijussanak, ráadásul a francia bajnokság is szépen felzárkózott az európai topligák mellé, így vélhetően ez az elsőre ijesztően hosszúnak tűnő tízhetes szünet sem hagyta parlagon heverni a játékosokat, de ettől függetlenül a Kielt mondom a maira. Mindenesetre semleges szemmel kifejezetten élvezetes, magas színvonalú, izgalmas párharcra számítok, csodálkoznék rajta, ha lenne 5-6 gól a csapatok között. De a 3-4 is maximum rövid szakaszokra.

2023. május 10., 20.45 - Kiel vs PSG (1)

4. Kielce

Nem véletlenül tettem őket előrébb nálunk, egyelőre, hanem először is motivációs jelleggel, másodszor pedig azért, mert a bajnokságukban jóval kiegyensúlyozottabb formát mutatnak. Ettől függetlenül őszintén hiszem, hogy nyerünk ellenük 3-4 góllal, és akkor mehet is a helycsere a szezon utolsó előtti kápéjában. Hangulatbeli problémák nagyon nincsenek Kielcében, ahogy ezt a videót elnézem...

Amikor ősszel ismét beütött náluk a ménkő, nem volt biztos, hogy egyáltalán itt lesznek ma, azért nyilván sokan számítottunk rá, bár ez már nekem kicsit unalmas. Nem is értem, hogy ez hogyan van, de szerencsére nem is az én dolgom, na. Persze nem lett volna jó, ha egy újabb kortárs meghatározó klub megy a süllyesztőbe, de hátö, na. A Vardart annak ellenére sajnálom jobban, hogy ők rendesen utálnak bennünket. Nem titkoltam soha, hogy sem a Dusi klánért, sem a sárgákért egy hajszálat nem teszek keresztbe - és nem 2016, hanem az első közös, egy évvel korábbi Kölnünk óta, aki ott volt, az pontosan tudja, hogy miről beszélek -, de azért halálukat sem kívánnám komolyan. Remilitől eltekintve végül együtt maradt a csapat, úgyhogy túl sok jelentősége az eddig történteknek nem van, a Béla csoport stabil másodikjaiként az előző forduló nekik is kimaradt, a bajnokságuk miatt pedig gyakorlatilag tíz hetük volt, hogy bennünket silabizáljanak, Talantot régóta figyelve pedig ez meg is történt. Úgyhogy nem lesz egyszerű, és az én szememben nem is mi vagyunk a párharc esélyesei, de épp itt az ideje egy újabb villantásnak. Tőlünk, márpedig.

2023. május 11., 18.45 - Veszprém vs Kielce (1)

3. Magdeburg

Erről a párharcról sem vagyok meggyőződve teljesen, semmilyen irányban, de mivel kell sorrend, hát írtam. Regnáló német bajnokként a Magdeburgot azért illik elismerni, még ha érezhetően egész szezonban nem is vette őket mindenki komolyan. Mondjuk bennünket éppen úgy hazavágtak, hogy azóta is cseng a fülünk, szóval nincs kérdésem velük kapcsolatban, részemről nagy meglepi lenne, ha reális esélye lenne a továbbjutásra Sabate Plockjának. De persze kizárni sem lehet, ebben a formában.

Végigrohanták az egészet, nem most fognak összecsuklani, a szezon hajrájára, és éppen ez lesz a kulcs az ő párharcukhoz. Ha végig tudják tolni 120 percig a saját tempójukban, akkor Xaviéknak túl sok esélyük nem lesz. Ha viszont belelazáznak, és azt hiszik, majd megoldják felállt fal ellen, azzal harakirit követnek el. Hasonló a képlet, mint a miénk, nekünk is futnunk kell majd, és mindenki másnak is, akinek ez megy jobban. Mint pl. egyértelműen a Magdeburgnak.

Hajrá Plock, ez mondjuk nekem elég egyértelmű!

2023. május 10., 18.45 - Plock vs Magdeburg (x)

2. Kiel

Régi olvasóink pontosan tudják, hogy ahogy a Bükkben felbukkanó medve, úgy a tavaszi Kiel sem játék. Nyilván egy körrel később több fokkal nehezebb ellenfél jön szembe, de ez a német rekordbajnokot vajmi kevéssé szokta zavarba hozni a BL ezen szakaszában. Én most is inkább őket tartom esélyesebbnek, pedig a PSG sokkal kiegyensúlyozottabb formát mutatott szinte egész évben, de van egy skill, amit a Kielnél jobban senki sem tud ebben a mezőnyben: kiválasztani és megnyerni az igazán fontos meccseket. Persze nekik sem sikerülhet minden esetben, de nagyon többnyire igen. Ők ezt tudják. Egy közel vállalhatatlan ősz után 1-2 hónap alatt minden végjátékra odaérni. Jó, most a német kupából idő előtt kiestek, de pont leszarják, szerintem. Elképesztően irigylem ezt a fajta mentalitást, hogy őszinte legyek, valahogyan nekünk is át kellene vennünk valamit belőle.

Ráadásul mindezt úgy tudják megoldani, hogy gyakorlatilag lényegtelen, mennyi sérültjük van éppen - egyébként most Weinhold és a friss kézközépcsont-törött Eric Johansson hiányzik, Sven Ehrig mellett -, és ez nem túlzás, hanem sokszor bizonyítást nyert ténykérdés. Amíg Landin, Wiencek és Dule pályára tud lépni, addig nálam a Kiel bármire esélyes. Ez van.

2023. május 10., 20.45 - Kiel vs PSG (1)

1. Barca

Ha ennél a Barcánál pusztán egy adattal kellene jeleznem Ortega jelenlétét a csapatnál, az a kapott gólok számának radikális csökkenése lenne. Xavi Pascual korszakos csapatot épített, ez vitathatatlan, de inkább volt jellemző rájuk a "lőjjünk egy góllal többet" attitűd, mint ez a mostani "kapjuk a mezőny legkevesebb gólját"-féle. És ezt meg is csinálták, a csoportjukban második Kielcénél 23 góllal kaptak kevesebbet ugyanazoktól az ellenfelektől, éppen emiatt is tartom őket idén is magasan kiemelkedőnek. Nem nagyon látom, hogyan lehetne megfogni őket, ha tök őszinte szeretnék lenni, és mivel köztudottan imádom a valamirevaló védelmeket, így nem is feltétlen szeretném, ha megtenné valaki ezt. És Carlos miatt sem. Ergo furcsamód nem nagyon tudok annak szurkolni, hogy idő előtt kiessenek, elég ambivalens ez az érzés nekem, de hát idén ez van.

2023. május 10., 18.45 - Plock vs Magdeburg (x)

Összességében nagyon sokféle esély van egy csomó szempontból pikáns Kölnre, csak hogy néhány kézenfekvőt mondjak: először van matematikai esély két lengyel csapatra, és ha belegondolunk, mi volt tavaly a kupadöntőjükön (remember 5 red card, first for Terza after 43 sec), akkor elképzelni is nehéz, mi lenne egy elődöntőn, haha, vagy gondoljunk bele, mi lenne pad szempontjából egy Plock vs Barca ugyanilyennel, de ha mi kerülünk szembe a PSG-vel, az is felettébb érdekes lesz, szóval mindenhol összeérnek a szálak.

2023. május 11., 20.45 - GOG vs Barca (2)

Egyelőre persze tökfelesleges ilyeneken pörögni, nézzük inkább ma már azt, hogy mit hoznak az első meccsek a Bajnokok Ligája idei quarter finaljában.