KP4 – Árgus szemekkel

Ismét én jövök a heti KP-val, momirCsilics pedig közben már egy GOG-Veszprém LA-t is összerittyentett, ahogy a Dániasport.hu is ír érdekességeket a kövi forduló magyar találkozóiról, és aki angolul is olvasgatna itt az EHF LA-je az egész fordulóra.

Ami az erősorrendet illeti, az egyik felét kissé emelkedett idegállapotban sikerült összerakni a kisVeszprém és a Fradi Európa Ligás mérkőzéseinek köszönhetően. Egyrészt az adrenalinlöket miatt, mert hát, huhh, milyen végjátékok és feltámadások voltak ezek! Másrészt – ezt muszáj kipuffognom, elnézést – az FTC meccsén a nulladik másodperctől hatalmasakat sóhajtozó kommentátor úgy felhúzta az agyam, hogy a neve sűrű, kissé ingerült és emelkedett hangerejű emlegetésének hatására a meccs után még az Instagram is beajánlotta a profilját, hogy valószínű ismerem az illetőt… :D

Na de, a közjáték után jöjjönek a csapatok és a sorrendem. Kicsit felborítottam a középmezőnyt a múlt heti állapotokhoz képest, miután születtek meglepő (rész)eredmények.

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Elverum

Az Elverumról talán tényleg bebizonyosodott így három forduló után, hogy nem képesek azt a szintet, de még annak a közelébe sem érőt, amit a korábbi években tudtak mutatni a Bajnokok Ligájában. Nem is szaporítanám a szót esetükben, eddig úgy tűnik, ők lesznek a leggyengébb csapat idén a mezőnyben. Ezen a képen pedig várhatóan nem sokat fog javítani a Barca elleni hazai mérkőzés sem a következő fordulóban.

2022. október 6., 18.45 – Elverum vs Barca (2)

15. Porto

Egyre elkeserítőbb látni a Porto süllyedését. Lassan kezd olyan mély lenni ez a gödör, amiben xy tanítványai vannak, hogy félő, már nem is nagyon sikerül majd nekik belőle időben kikecmeregni a csoportkör során. A zágrábi mérkőzésen periódusokban mutatott feltámadást a portugál csapat, nyilván Dibirov remek formája – 39 évesen mégis hogyan tud ilyen szinten és minőségben játszani ez az ember?! – is segített a Zágrábnak a lendületbe jövésben, de összességében nem is nagyon volt kérdés, hogy melyik csapat fog nyerni ezen a találkozón. A statisztikákon végigfutva a kapusteljesítmények különbségén akadt meg a szemem, a zágrábi 14 védés a portói nyolccal szemben már jelentőségteljes. Mégis talán leginkább az élesség beli különbséget az emberhátrányban szerzett gólok száma mutatja, ez a hazaiaknál ötre rúgott. De nem is húzom tovább, elsiratom magamban a Portót, amelytől Bukarestben ismét egy komoly alulmaradásra számítok.

2022. október 5., 18.45 – Bukarest vs Porto (1)

14. Zágráb

Kellemes és egyben némileg kellemetlen meglepetést okozott a Zágráb a Porto elleni, a játék összképe alapján viszonylag sima, győzelmével. Kellemest azért, mert jó látni, hogy a gyengének kikiáltott csapatok is ilyen minőséget képviselnek már a férfi BL-ben, kellemetlen pedig amiatt, hogy a várt kissé egyszerűbb mérkőzések is könnyen élesekké válhatnak így a Veszprém számára a csoportban. A fentebb említett tíz gól Dibirov neve mellett, az eredmény alakulása a 60 perc alatt és az emberhátrányos sikeres játékok jól mutatják, véleményem szerint, hogy lendületbe tud jönni rendesen ez a horvát csapat is, főleg, ha a „vén” rókák is hozzáteszik a tőlük korábbi évekből már megszokott (csúcs)teljesítményt. Párizsban ettől függetlenül nem hiszem, hogy sok keresnivalója lehet majd Ivica Obrvan csapatának, főképp tekintve, hogy Magdeburgban mit tolt Nikola nélkül is a PSG az előtte lévő toulousi blama után.

2022. október 6., 20.45 – PSG vs Zágráb (1)

13. GOG

Skandináv csapatot sosem szabad alábecsülni, azonban talán kicsit kezd már jobban beárazódni a GOG is, miután a Plock le tudta őket győzni Lengyelországban, nagyban köszönhetően a Xavi Sabaté által összerakott védelemnek, ami képes volt megtörni az északi lendületet. Ezt követően a hétvégén hazai pályán is kikapott a dán együttes az Aalborgtól a bajnokságban, így talán most kisebb gödörbe került a Nicolej Krikcau vezette csapat. Azt azért érdemes itt megjegyezni, hogy sokáig nagyon jól tartották magukat Plockban is, az Aalborg pedig szintén csak a második félidőben tudott végül ellépdesni. Az biztos, hogy a következő fordulóban a Veszprémnek nem lesz egyszerű dolga itt, főképp azért, mert az északi stílus – a tavalyi veszprémi Aalborg elleni negyeddöntő egy ritka kivétel volt ebből a szempontból – nem fekszik a bakonyiaknak az esetek nagy többségében, szerintem legalábbis. Tegnapi hír, hogy Zachariassen kidőlt a sorból hosszú időre keresztszalag-szakadás miatt, de ettől függetlenül még van egy Jerry Tollbringjuk, no meg egy tapaszt Morten Olsenjük is, így félvállról semmiképp sem vehető az évek óta a nemzetközi porondon brillírozó együttes.

2022. október 5., 20.45 – GOG vs Veszprém (2)

12. Dinamo

Hát megszenvedte ismét rendesen a Veszprém ezt a Dinamot. A mérkőzés első néhány percében csak pislogtam, hang nélkül néztem az események alakulását, oda-odapillantva, 5-0-nál megakadtak szép nagyra kikerekedett szemeim. Nyilván a Veszprém se volt azon a hőfokon, ami kellett volna, és amit tud, ettől függetlenül nem venném el semmiképp sem azt ettől a román együttestől, hogy nagyon hatékonyan szervezi a támadásait, remekül építve a minden hájjal megkent, nem keveset tapasztalt beállóira, sőt, tempóban is abszolút rendben vannak. Xavi Pascual eléggé komplett csapatot rakosgat össze szépen lassan, kíváncsian várom, hogy tavasszal hogyan állnak majd. De ne ugorjunk annyira előre, most a Porto érkezik Bukarestbe, ehhez azt hiszem, túl sokat nem kell hozzáfűznöm a látott játék és a portugálok eddigi eredményei alapján, szerintem sima hazai lesz.

2022. október 5., 18.45 – Bukarest vs Porto (1)

11. Szeged

Dimwitch a múlt heti kieli szereplésről is írt néhány gondolatot, sokat nem tennék hozzá, mivel hasonlóan vélekedem. Évek óta „gyanakvóan” nézem a Szeged muzsikálását, de legfőképp a Mister karmesterkedését. Bevallom, sosem volt szimpatikus emberileg Pastor, a szakmai kvalitásait viszont elismertem. Viszont én is azt érzem, és egyébként már tavaly is erősen jelen volt ez szerintem, hogy már nem csak a Mister taktikai tudása, látásmódja és szisztemje az, ami kissé megfáradt, de már a csapat sem tudja igazán feldolgozni mentálisan a spanyol tréner manővereit, meccselését, people managementjét, bár ez utóbbi talán nincs is jelen Szegeden. A Kiel elleni meccsen ettől függetlenül pozitív volt látni, hogy képes volt visszajönni a csapat, nagyban Alilovicnak köszönhetően, ahogy azt is, hogy Rosta Miki ennyit tudott helyzetbe kerülni még Bánhidi hiányában is. Az már más kérdés, hogy az élesség, az igazi koncentráció, tehát a mentális összeszedettség jócskán hiányzik, és ezen a Mister folyamatos toporzékolása nem sokat segít – a hétvégi Fradi elleni kirohanásáról már nem is beszélve –, főleg, hogy olybá tűnik, Bodó Ricsi Szita Zozó személyében rátalált egy partnerre Pastor semmire vételében. Tartok ettől az Aalborg meccstől rendesen, mert egyszer észhez kell térnie a Szegednek, és nem kéne még mélyebbre kerülnie ebben a gödörben, erre azonban nem éppen az Aalborg elleni meccs, még ha hazai is lesz, a legmegfelelőbb, se nem legegyszerűbb feladat. De a kihívás elfogadva, várom, merre hömpölyög tovább ez a szegedi útkeresés.

2022. október 6., 18.45 – Szeged vs Aalborg (x)

10. Magdeburg

Bevallom, nem kicsit voltam meglepve, amikor rákukkantottam az eredményre először kb. a 14. percben a múlt heti meccsen. Nyilván, miután kicsit jobban bele-belenéztem a történésekbe, láttam, hogy a PSG némileg ihletett állapotban játszik, miközben a Magdeburg talán valamelyest meglepetten próbálja összeszedni a játékát. Sokat segített – az egyébként a meccs játékosának megválasztott – Green remeklése az első félidőben, aki volt csapattársai ellen 9 védést produkált, itt roppant meg a német alakulat. Kissé lehangoló volt a találkozó vége felé nézni a Bundesliga bajnokának szenvedéseit támadásban, és egyébként védekezésben is, hogy mennyire nem találják a távolságokat, nem érnek ki ütközni, de a sánctevékenység is szegényesre sikeredett. Ezek után annyira az már nem lepett meg, hogy az első igazán éles bajnoki meccsükön alulmaradtak a Flensburggal szemben is, igaz csak egyetlen góllal és idegenben. A Plock ellen a hazai pálya mindenképp előnyére válhat a Magdeburgnak, az lesz az igazi kérdés, hogy Sabaté védelmével tud-e hatákonyan kezdeni bármit is Bennet Wiegert csapata.

2022. október 6., 18.45 – Magdeburg vs Plock (x)

9. Plock

Xavi Sabaté összerakott egy jó kis védelmet Plockban, ez volt a kulcsa a GOG elleni győzelmüknek is a múlt héten, hogy meg tudták törni a dánok gyors játékát. Az is jól mutatja, hogy össze van rakva ez a csapat, hogy a 13. percig a GOG vezetett Lengyelországban, után a fordított, aztán el is húzott picit a hazai alakulat. Az első félidőben ettől függetlenül még hullámzott, hogy éppen melyik csapat fogott ki jobb periódust, viszont a szünet után már a játék összképe alapján nem volt kérdés, hogy melyik tudja a kezében tartani az irányítást, még úgy is, hogy a dánoknál volt 16 védés Thulinnak köszönhetően. Magdeburgban biztos, hogy meg fog izzadni Sabaté csapata, itt sem igazán tudom, hogy mire számítsak. Alapvetően hazai pályán a Magdeburgot esélyesebbnek mondtam volna, viszont, ha a Plock meg tudja törni a lendületüket, akkor kérdés, hogy az önbizalmukat és a lendületüket is sikerül-e ezzel, mert a Párizsnak ment.

2022. október 6., 18.45 – Magdeburg vs Plock (x)

8. Celje

A Barca elleni végeredmény nagyon sok dolgot nem enged láttatni, például az, hogy a katalán csapat igencsak nagy gondban volt otthon a Palauban, hiszen a szlovén fiatalkák olyan második félidővel rukkoltak elő, hogy háromgólos stabil Barca-vezetésről sikerült a 40-42. percben nem csak felzárkózniuk, de a vezetést is átvenniük. Aztán a hajrára „helyre állt a rend”, és a Barca, talán dacból is, úgy begyújtotta a rakétákat, hogy végül nyolccal nyert. Vlah ismét remekelt (6/9) és Ivankovic is hét gólnál állt meg – igaz, 13 lövésből. A Nantes érkezik szerdán hozzájuk, és én ismét egy jó, szoros meccsre készülök, sosem gondoltam volna, hogy őszinte, nagy érdeklődéssel ülök le egy Celje-meccs elé, de ma ez fog történni.

2022. október 5., 18.45 – Celje vs Nantes (x)

7. Kiel

Mondanám, hogy meggyőző volt a Kiel a Szeged ellen már, de akkor hazudnék, mert már maga az a tény elgondolkodtató, hogy Rosta Miki 11-szer lőhetett, és szinte kivétel nélkül kvázi ziccerből, zavartalanul a német kapura. Sokat köszönhetett a német gárda a cseh kapusnak, aki úgy teljesített a meccsen, hogy Landinnak csak a padról való instruálás, vízadogatás maradt erre a 60 percre, 17 védést mutatott be Mrkva, éppen Rostából gúnyt űzve a leginkább (aki 5/11-ig jutott). A hétvégi Bundesliga fordulóban nagyon simán nyert a Kiel a Hamburg ellen otthon, végigfutottam ki hány gólt lőtt, de nem kezdem el felsorolni, maradjunk annyiban, hogy meggyőzőek voltak a számok, egyébként Landiné is, közel 40%-os hatékonysággal védett, tehát azzal nem lehet azért őt sem vádolni, hogy formán kívül lenne. Mindezek fényében futunk neki a hét rangadójának, nagy csata lesz, az tuti.

2022. október 6., 20.45 – Kielce vs Kiel (1)

6. PSG

Mint azt a Magdeburgnál kifejtettem, meglehetősen meglepett a párizsiak németországi szereplése, ahogy az is, hogy Prandi (bár nem túl fényes lövési hatékonysággal: 5/9), valamint Kristopans mekkora szerepet tudott vállalni átlövésekből ebben a sikerben. A toulousi zakójuk után – a BL-ben és a francia bajnokságban is eddig nem túl acélos formát mutató – PSG-től nem számítottam ilyen stabil, magabiztos játékra, de valahogy sikerült lendületbe jönniük és flowban maradniuk. Ez valószínű marad is így, hiszen a Zágráb látogat el hozzájuk, amely együttes hiába tudta viszonylag egyszerűen, jó játékkal legyőzni a Portót, Párizsban kétlem, hogy sokat tudnátok fickándozni.

2022. október 6., 20.45 – PSG vs Zágráb (1)

5. Nantes

A Nantes egészen a hétvégéig nagyon meggyőzőnek tűnt nekem, azonban a Saint-Raphaël– Vincent Gérard-ral, Nick Henigmannal és a Nantes tavalyig második számú kapusával, Mickael Robinnal – ellen épphogy csak nyerni tudtak a francia bajnokságban idegenben. Méghozzá úgy, hogy a hazaiaknál Gérard 4, Robin pedig mindössze 3 védést tudott összehozni volt csapattársai ellen és az 59. perc közepén még egygólos különbségért támadott a Cote d’Azur-i csapat. De jött Ivan Pesic, három védéssel és megmentette a nantes-i seggeket. És ez jól mutatja azt is, hogy a horvát kapusra nagy szüksége volt eddig is, és lesz is a szezonban Rivéráéknak, főleg ez ellen a Celje ellen, ahova a héten mennek. Az Elverum elleni meccsről nem sok szót ejtenék, sima győzelem volt, talán egyedül Minne, Cavalcanti és Odriozola játékát emelném ki, előbbi hét, utóbbi kettő hat-hat alkalommal talált be. Az aktuális forduló mérkőzésének kimeneteléhez pedig ennyit fűznék hozzá: először Nantes-ot írtam, aztán átírtam x-re, komolyan nem tudom, mire számítsak, mennyire pörög fel és/vagy fárad el a szlován kis csikócsapat.

2022. október 5., 18.45 – Celje vs Nantes (x)

4. Aalborg

A Kielce elleni meccsükből annyi jutott csak el a nagy multitaskingolásban a tudatomig, hogy szoros meccs volt, nagy küzdelemmel és a Talantos szupersztárokkal teletűzdelt csapat szűkös, mégis azért magabiztos győzelmével, méghozzá Dániában. Az összecsapást az EHF-es beszámolókat olvasgatva a Dujshebaev-tesók és Igor Karacic döntötte el igazán a hajrában, ennek a belső – már jól összeszokott – hármasnak köszönhetően jutott nagyobb előnyhöz, a mérkőzésen először a Kielce, ami elég is volt idegenben a győzelemhez. Egyébként sok szempontból kiegyenlített meccs volt, a kapusok is jól védtek mindkét oldalon, lövőszázalékokat, kiállításokat tekintve is hasonló volt mindkét csapat helyzete, a gólszerzők is szépen eloszlottak, ez számomra igazi csapatjátékot vázol fel dán és lengyel oldalról is. Most Szegedre jönnek Mikkel Hansenék, hát, nem mondom, hogy nem tartok ettől a meccstől. Az biztos, hogy a Szegednek lassan ki kéne kecmeregnie a gödörből, ahogy az is, hogy nagyon nem lenne egyszerű dolga ezzel az Aalborggal akkor sem, ha remek formában brillíroznának. Kíváncsian várom, hogy a Mister mennyire lesz ismét kissé (ön)kontrollvesztett, hogy lesz-e, és ha igen, mekkora feszkó a játékosok és edző között. A sportoldaltól eltérően ezen a csütörtöki találkozón leginkább ezek a kérdések fognak foglalkoztatni engem.

2022. október 6., 18.45 – Szeged vs Aalborg (x)

3. Veszprém

Nagyon rosszul nézett ki az első félidő, de különösen az első néhány perc a mérkőzésen. Azon az 5-0-n, amit Xavi Pascual együttese produkált mindössze néhány perc alatt a mérkőzés legelején, még nekem is megakadt a szemem, pedig éppen ide-oda mentem és közben másra fókuszáltam. A – gondolom nem csak nálam – nálam jelentkező minipánik aztán nagyobb odafigyelést csikart ki belőlem, és szerencsére a veszprémi fiúkból is, mert szépen visszatornázták magukat. Aztán jött Corrales és robbant a bomba, az biztos, hogy a spanyol hálóőr nélkül továbbra is meggyűlt volna a baja a Veszprémnek a – most már magabiztosan kijelenthetően – mumusnak számító Bukaresttel. Lauge ihletett formában volt ismét, Mahé is eleresztett néhány sistergőset, a támadás viszonylag rendben volt, a védekezés hatékonysága azonban elmaradt szerintem a korábbi mérkőzésekétől, a középső területeken és legfőképp a román csapat beállói körül sűrűn maradtak szabadon területek. Az a képesség nálam, ahogy magukat és a csapatjátékot is összeszedték Momóék, továbbra is a harmadik helyre pozícionálja a bakonyiakat. Jön a GOG, az északi csapatoktól én mindig extrán félek. Sőt, momirCsiliccsel társalogva a „közös fosás” kifejezés is megalkotódott, a nagy izgulásban nagy megnyugvást jelent, hogy más is így érez, nem csak én, ezekkel a gyors skandináv srácokkal kapcsolatban. Mindettől függetlenül én veszprémi sikert várok Odensében és egy hibátlan mérleges válogatott szünetet.

2022. október 5., 20.45 – GOG vs Veszprém (2)

2. Kielce

Elgondolkodtam, hogy őket tegyem-e az első helyre, hiszen Aalborgban nyertek, huszáros hajrát tolva, de a keret összeszokottságának hiányosságai miatt – merthogy a Dujshebaev-Karacic-Dujshebaev hármas volt az, aki a végén biztosította a lengyel győzelmet –, én továbbra is a második helyre teszem őket. Filip Jícha Kielje érkezik az aktuális fordulóban hozzájuk, azt hiszem – ha a Szeged összeszedi magát, akkor az Aalborg elleni meccsük mellett –, ez lesz a forduló igazi rangadója. Miután szerintem a Kiel jelenleg nincs olyan jó formában, hazai pályán a Kielce ez behúzza, de szoros mérkőzésre, nagy küzdelemre és jó sok hisztire számítok.

2022. október 6., 20.45 – Kielce vs Kiel (1)

1. Barca

A Celje elleni egyik szempontból kicsit ijesztő, más szempontból viszont abszolút jó értelemben vett meglepettséget és érdeklődést kiváltó mérkőzés ellenére nála továbbra is a katalán gárda áll az élen. Méghozzá azért – és azért nem a Kielce –, mert stabilabbnak tűnik összességében a csapat, a játékosok nagyon jó formában vannak, az pedig meglehetősen ritkán fordul elő, hogy legalább egy-két embernek ne menjen a játék kimagaslóan vagy azt megközelítő színvonalon. Ez a múlt heti Celhe elleni nem éppen a spanyol csapat kapusairól szólt az előző fordulókkal ellentétben, viszont Dika Mem azért most is csak bevágott tízet az ellenfél kapujába, ez és az egész csapat ritmusváltása pedig elég volt ahhoz, hogy egy szempillantás alatt a szlovén vezetésről nyolcgólos Barca-sikeren ámulhattunk. A most következő kiruccanás Elverumba nem jelenthet gondot Carlos Ortega együttesének, magabiztos győzelemre és francia gólparádéra számítok Norvégiában.

2022. október 6., 18.45 – Elverum vs Barca (2)