"Szóba se jöhet Skandináviaaa"

"Csak a jó meleg Afrika, ott fülledt az erotika, aha."

Őszintén, ha valamelyik túrát nem terveztem előre, az ez.

De közben kiderült, hogy rengeteg wizzair-pontunk van beragadva, úgyhogy kénytelen voltam venni két jegyet, Malmöbe, az meg már csak egy nagyobb ugrás Odensétől. És visszafelé Koppenhágától, ami nagyon régi vágyam, egy koppenhágai repjegyünk anno már ment a levesbe, és nem vagyunk azok a fajták, akik alapvetően északra indulnak el, amikor van pár nap erre, így jobbnak láttam összekötni egy meccsel, így legalább biztosan elindulunk Skandináviábaaaaaa.

"Csak a jó meleg Afrika, ott fülledt az erotika, aha."

Úgyhogy sportturistára fel, Dánia, jövünk! Mondjuk aznapi wizzair, úgyhogy franc sem tudja, meccsre végül odaérünk-e, mert országot és tömegközlekedési eszközt is kell váltanunk, bármit törölhetnek, bármi késhet, de reméljük a legjobbakat. Amúgy is gyakori szófordulat a külföldre rendszeresen utazó szurkolók körében, hogy "jók ezek a túrák, csak azok a kurva meccsek ne lennének...", na, most lehet, hogy nem lesznek, akkor meg csak simán felfedezzük Koppenhágát, úgyhogy ha valakinek van valami tuti tippje a dán fővárosra, ne tartsa magába, a hatosfalas listán mondjuk éttermeket már gyűjtöttem, de minden más is érdekel.

És akkor kézilabda.

A GOG egy régivágású, dán klub, biztos sokan kapták fel rájuk most a fejüket, de inkább visszatérőnek, sem mint újoncnak számítanak ezen a szinten, kb., mint a Magdeburg, csak még nem nyertek BL-t. Tavaly az EHF FF küszöbében botlottak el, a Nexe verte ki őket a negyeddöntőben, de csak miután a fél brigád lesérült. Érdekes, egyébként, emlékszem, hogy az Aalborggal is ez volt ellenünk, mármint tényleg, valóban sok sérülttel küzdöttek a tavasz közepére, elképzelhető, hogy ennek köze van ahhoz, hogy a dán bajnokságban iszonyatos mennyiségű meccset játszanak le. Összeszámoltam, visszakereshető az Aalborg meccsek környéki posztokban, rengeteget. Na de ez nem a mi problémánk, ha csak nem szeretnénk Dániába költözni, ugye.

Aztán mindkét csapat kiesését követően a bajnoki döntőben végül a GOG egy góllal az Aalborg fölé kerekedett, így kerültek a főtáblára 2019/20-as szezon után először, akkor még másik lebonyolításban. Szóval igen, laikusoknak jelezném, hogy ők vannak itt bajnokság jogán, az Aalborg pedig ugyanúgy szabadkártyás, ahogy mi is ebben a szezonban. Éppen ennek kapcsán, illetve már megszokásból is, én azért eléggé tartottam/tartok tőlük. Nem tudom, Szandrufffal épp beszéltük, hogy valamiért a skandi csapatok mindig ránk hozzák a frászt, igazából túl sok okunk nincs ilyen szinten félni tőlük, de valahogy ellenük sosem vagyunk nyugodtak. Ez nem Ljubo öröksége - bár az is biztosan rátesz egy lapáttal - ez annál jóval régebbi hagyomány. Érdekes szitu, mert közben meg tudod ésszel, hogy 10-ből 9x biztosan, sőt, talán biztosan simán nyerünk egy tetszőleges dán/svéd/norge/izlandi klub ellen, de mégis ott a kisördög a farodban. Ezt megelőzvén döntöttem a helyszíni megtekintés mellett, úgy legalább egy csomó más fontos dologra is figyelhetek aznap, nem kell szétrágnom az agyamat előre. A tavalyi csapathoz képest nincs már Mathias Gidsel – a tokiói olimpia MVP-je – és mindkét kapusukat, Torbjørn Bergerudot és Viktor Hallgrímssont, egyik helyett jött Tobias Thulin.

Iparos csapat, a szokásos skandináv vonások jellemzik, nagyon sokat bírnak futni, és bár nem egy ütközőbajnokok, igen pöpec falat tudnak húzni a most éppen új kapusuk elé. Az eddigi BL-fordulók fényében azért némiképp megnyugodtam, ha teljesen őszinte szeretnék lenni, már nem látom őket olyan rettentőnek, de ez nem tévesszen meg senkit se. Pont ez bennük az ijesztő, hogy bármikor átlényegülhetnek. Három forduló után 3 ponttal állnak, ami önmagában nem egy rossz mérleg, a Szeged pl. mit nem adna érte, ugye, de szerintem éppen a Bukarest ellen nem lett volna szabad otthon pontot veszítsenek, az még fájhat nekik a későbbiekben.

Ha végignézzük a keretüket, látunk régi ismerősöket, Jerry Tollbring vagy Morten Olsen pl., és Zachariassen (aki ugyan épp most sérült meg súlyosan, keresztszalag), de túlnyomórészt fiatalkák alkotják a keretet, és olyat is találunk, akinek igazából csak a neve cseng ismerősen, mert kisPytlicket nem rémlik, hogy láttam volna játszani korábban, apukáját a pálya szélén annál többet. Majd most őt is jól megnézem. És hogy legyen még egy kis színes, Rasmussen is van a keretben, mondjuk a dániasport.hu szerint abból minden csapatban van minimum 1, de az ő családfáját még sikerült felrajzolnunk. Az a helyzet, hogy egészen jó szerkezetű, melós kis brigád ez a Gudme, és a skandinávoknál szvsz ez a legveszélyesebb kombó. A sztárok nélküli, fiatalos, gyorsan sokat futós csapatok tudnak bennünket meglepni, ha Skandináviáról van szó. És ők futnak, az biztos. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy nincsenek túl jó sorozatban, Plockban ki lehet kapni ugyan, de azért az a meccs túl sima volt, azt kell, hogy mondjam, a bajnokságban pedig szintén töksimát zakóztak utoljára az Aalborg ellen.

Lauge szerinte egyenesen ők a BL legjobb lerohanásos csapata, az pedig elég ijesztő, hiszen ő nyilván jobban rálát a dán bajnokságra, mint mi a veszprémi fotelból. Úgyhogy most is az a fő feladat, ami többnyire minden meccsen elég fontos: mégpedig a visszazárások. Az eladott labdák vagy kivédett lövések utáni visszarendeződés az elsődleges megoldandó feladatunk, de pont a Dinamo elleni első félidőben azt is remekül láthattuk, hogy nem kell hozzá eladott labda vagy rossz lövés, simán a középkezdés gyorsításával is meg lehet zilálni a még nem felállt védelmünket. Na, ezt nem szabad most hagyni. Mint ahogy 20 perces nulla a kapuban sem jönne jól. Kicsit több labda mehetne a szélekre, ez mégis csak Skandinávia, hát alkalmazkodjunk, és bár a támadásainktól annyira nem tartok, mert úgy látom, hogy ott több az a variáció, amelyek közül valamelyik működik jól, a védekezést viszont szigorúan össze kell pattintani az első pillanattól.

Többet nem aggodalmaskodom, és bár sokkal fontosabb meccs ez, mint ami elsőre látszódik rajta, felveszem az optimista énemet, és minden közlekedési eszközt pontos érkezésre mantrázva odaérünk Odensébe. Mert úgy döntöttem. Ezekkel a meccsekkel lehet csoportot nyerni, így álljunk bele és neki!

Hajrá Veszprém!

Eközben pedig hivatalos lett az, hogy Veszprém kettő, Magyarország pedig összesen öt csapatot tesz a ffi nemzetközi kézis porondra, ilyen még sosem volt, ez mindenképpen nagyon klafis, gratulálunk! A Fradi és az ÉlesVeszprém is állítólag nagyot ment, innentől meccsdömping várható az országban, csomó helyen.