KP14 - Párosítások fényében

Idén olybá tűnik, hogy komolyabb változtatás nélkül kifut a szezon, így fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Szandrufff és jómagam (alsó bekezdések) gondolataival belengetett párosítások elé még bekúszik az a négy csapat, akik a csoportkörnek megfelelően játék nélkül jutottak az egyenes kiesésesbe, név szerint a Kielce, Aalborg, Barca, Kiel négyes, kb. ebben a sorrendben. És akkor nézzük a párosításokat, mert ma végre megkezdődik a szezon érdemi része. Erre kellett gyúrni egészen eddig.

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

8. Elverum vs PSG

Néhány meglepően jó eredményt sikerült összehozniuk eddig, de ezen felül nagyon mást nem lehet említeni. Fiatal, harcos, hajtós csapat, akik ellen feltett kézzel nem lehet kimenni a pályára, mert amint megérzik az ellenfél bizonytalanságát, dekoncentráltságát pillanatok alatt alakítanak ki nagyobb különbségeket, amiket aztán nehéz ledolgozni. Nem gondolom, hogy a Párizsnak különösebb gondot okozna ez a párharc, ha kellő odafigyeléssel mennek neki már a kinti találkozónak is.

Még talán annyi, hogy a tavalyi szezonhoz képest jobban felkészültek már rájuk az ellenfelek, és Máthé Dominik pedig eléggé hiányzik a végjátékból. A Párizstól két győzelmet várok, nem hiszem, hogy idén felkészületlenül érkeznének meg a play offra. Az első meccset játszák ma, Elverumban.

2022. március 30., 18.45 - Elverum vs PSG (2)

7. Montpellier vs Porto

Nem lesz egyszerű dolga a szezon elején remeklő, aztán mélyrepülésbe kezdő Patrice Canayer csapatának a Porto ellen, akik az utóbbi időben némileg meggyőzőbb formát mutatnak, mint a francia alakulat. Meglehet a csoportkör végén döntetlent játszottak (nem kis meglepetésre), de előtte simán kikaptak Kielben, Aalborgban is két góllal, azt megelőzően pedig még a Vardar is tudott nyerni Franciaországban ellenük három góllal. A francia edző szakértelmét azonban sosem szabad alábecsülni, illetve ha emlékeim nem csalnak, a francia élcsapatok tavasszal valamelyest javuló formát szoktak mutatni a különböző sorozatok fontosabb időszakaiban.

Alapvetően ugyan a Montpelliert tippelném a következő körbe, de az is tény, hogy meglehetősen nagy amplitudón mozogtak a csoportkörben, úgyhogy a pillanatnyi megítélésük nagyon sokban függ attól, hogy most éppen melyik arcukat mutatják. Ismerős szitu, nem de? Mindenesetre szép feladat ez mindkét csapat számára, nagyon egy szintet hoznak szerintem, annyi, hogy az évek és a rutin a franciák mellé teszi az ikszemet. Szoros, és egyébként remek meccseket várok ettől a párharctól, biztosan nézni fogom. Mondjuk itt már mindet illik, ugye.

2022. március 31., 20.45 - Porto vs Montpellier (x)

6. Porto vs Montpellier

Egy-két gyengébb teljesítménytől eltekintve, főleg a tavaszi csoportkörös meccseken egész jól szerepelt a portugál együttes, döntetlen Veszprémben, döntetlen Flensburgban, igaz egy egygólos vereség is becsúszott a Bukaresttől otthon, de decemberben az őszi BL-szezont például egy Kielce-veréssel zárták, harcos csapat, akik (személyes tapasztalatom alapján) élvezetből játszanak, nem görcsölve, épp emiatt nem lebecsülendők, főleg egy rossz passzban lévő Montpellier-vel szemben.

Ezen a ponton vitatkoznék Szandrufff sorrendjével, de mivel ő rakta össze a listát, bele nem nyúlok, csak megjegyzem, ahogy fent is, hogy a rutin és az évek számomra francia továbbjutást vetít előre, miközben amúgy azzal tökre egyetértek, hogy a portugálkáim még abban a stádiumban végzik a munkájukat, amikor élvezik is minden pillanatát, és ez valóban nagy fegyvertény lehet. Az utóbbi években stabil továbbjutókká váltak, rendesen tényezők a BL-ben, ha esetleg meg akarnánk figyelni, hogyan is csinálják, én nagyon szívesen vállalok családilag kiküldetést Portugáliába, úgy érzem, képesek lehetünk beépülni a rendszerbe!

2022. március 31., 20.45 - Porto vs Montpellier (x)

5. Flensburg vs Szeged

Eléggé formán kívül van a Flensburg ebben a szezonban, bár a PSG ellen kétszer is szoros mérkőzést játszottak, és a Veszprémet is sikerült otthon elkapniuk, de a többi eredményük azért elgondolkodtató, nagyon sima vereség Zaporizzsjában, hasonlóan sima Barcelonában és Kielcében (utóbbi ellen otthon is nyolccal kaptak ki februárban). Emellett a Bundesligában is vannak olyakor meglehetősen érthetetlen vereségeik, döntetlenek, ennek ellenére azért a harmadik helyen állnak jelenleg. És amellett se menjünk el, hogy van jó néhány tapasztalt, jó játékosuk is, akik bármikor képesek a hátukra venni a csapatot, valamint ha Burics elakpja a fonalat a kapuban, akkor azért akadhatnak gondjai a Szegednek.

De ennek fényében is ez egy kötelező kör kell legyen a kékeknek, ha valamit szeretnének. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Flensiben pont ugyanúgy megvan a BL-rutin, ahogy a Montpellierben, úgyhogy simán nyomhatnak egy cancel gombot, és letehetnek értékelhető teljesítményt az eddigi finoman fogalmazott nihil helyett.

2022. máricus 30., 20.45 - Flensburg vs Szeged (2)

4. Vardar vs Veszprém

Egyre jobbak az északmacedónok, nekem már az is meglepő volt, hogy az Elverum ellen otthon kilenccel nyerni tudtak a csoportkör végén, néhány héttel korábban pedig ott volt az a háromgólos győzelem Montpellier-ben, bár az is igaz, hogy ugyanebben az időszakban sikerült egy nagyon szűkös, 20-19-es meccset összehozni a Zágrábbal szintén hazai pályán. Szkopjéban pályára lépni sosem egyszerű, a Nyokas-tesók pedig mostanában egészen pofás dolgokat művelnek.

Szandrufffal ellentétben nekem már annyira nem is meglepő a Vardar feltámadása, a mezőny főnixei ők már régóta, hát most ismét toltak egy resetet. Csak a szokásos. Ugyanakkor az ők kvalitásaik mellett azt is vegyük figyelembe, hogy nekünk általában jól megy a játék Szkopjéban, most is csak arra a vonatra váltsunk jegyet! Nyilván ez nem ennyire egyszerű, bővebben majd holnap foglalkozunk vele, de azért én bízom a Veszprémben, ki, ha én nem, ugye. DD kicsit meglepett, de erről is majd bővebben.

2022. március 31., 18.45 - Vardar vs Veszprém (2)

3. Szeged vs Flensburg

Bár Bánhidi nem lesz, de Pastorék nem muzsikálnak rosszul, sem a bajnokságban, sem a BL-ben, miközben a Flensi nagyon nem találja magát, vagy ha igen, akkor sem feltétlenül képes ilyen szinten játszani jelenleg. Ettől függetlenül Németországban játszani a Flens Arénában nem a világ legegyszerűbb feladata, de én nem látom, hogy nagy gondnak kéne lennie ezen a Flensburgon átlépni.

Igen, ezt most én is abszolút adom, BL-rutin ide, bundás oda, a folyamatban lévő célokkal rendelkező Szegednek ez egy abszolút hozható párharc kell legyen, és lesz is, szerintem. Bánhidi sérülése ugyan nem jött jókor - mikor jön jókor egy ilyen -, de a következő körben lenne inkább lényeges a szereplése.

2022. máricus 30., 20.45 - Flensburg vs Szeged (2)

2. Veszprém vs Vardar

A Veszprém hullámzó teljesítménye, főleg a múlt pénteki Füred elleni bajnoki miatt végül ide raktam a brigádot. Nem igazán tudom, hogy mit várhatunk idegenben, alapvetően egy szűkös kinti győzelemre mindenképp jó lenne ez a csapat, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz ez a csütörtök Szkopjéban.

A fentivel ellentétben én pontosan tudom, mit várok ettől a Veszprémtől, csoportkörös hullámzás ide vagy oda, sőt, a füredi iksznek sem tulajdonítok túl nagy jelentőséget, majd ennek a miértjéről is szavalok kicsit bővebben. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Vardar soha nem viccel, ezt azért mára már megtanulta a komplett mezőny is, szerintem. Az utolsó két csoportmeccsen látottakkal összességében kiegyeznék így előzetesen, nem feltétlen minden elemében, mert voltak nagy üresjárataink is, persze, de a motiváltságot és az akarást mindenképpen át kell menteni erre a két meccsre. Egy működő védelem összekalapálása lesz a kulcs.

2022. március 31., 18.45 - Vardar vs Veszprém (2)

1. PSG vs Elverum

Elvesztett Hansen, visszatérőben lévő (és ennek megfelelő formát mutató) Remili és Prandi, akik azért ősszel eléggé a csapat erősségei voltak, de alapvetően jó formában lévő Gérard (a Veszprém elleni szinte semmit innen is köszönjük, de ne vegyük alapul :D). Emellett szerintem azért összeérett ez a csapat, a többi játékos is jó formában van.

MH mondjuk mindenkinek nagy érvágás lenne, de az Elverum ellen ezt szerintem nem kellene különösebben megéreznie a PSG-nek. Számomra ez a legegyértelműbb párosítás egyébként, nagy blama lenne akár egy vereség is. Főleg, mert ezen a szinten egy kötelező visszavágóra nem lehet biztosíték semmi sem.

2022. március 30., 18.45 - Elverum vs PSG (2)