Fekete heti kápé - 9

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Baromi nehéz ezekben a napokban egyáltalán a játékra, magára a kézilabdára gondolni, amikor olyasmik történnek sorban, napról-napra, amit egyesével is hónapokig emésztene a gyomor, kronológia szerint először sajnos el kellett siratnunk a két év alatt veszprémi királlyá koronázott, örökké közönségkedvenc Zlatko Saracevicet, akihez nyilván többek mellett, de egyértelműen köthető a Fotex felemelkedése, hogy stabil BL8-as csapatból egyszerre BL-döntős lett, ráadásul családot is alapított kis városunkban, szóval minden szinten a szívünkbe zártuk anno. És most nincs többé. Ilyenkor elfogynak a szavak, és csak a könnyek maradnak. Meg a gombóc a torkunkban.

És még fel sem ocsúdhattunk ebből, máris jött a következő szörnyű hír, hogy edzésen állt le a szíve a Porto mindig mosolygós, mindig cuki, a világ legjobb ellenfél-kapusának, aki kubai létére 2010 óta védi a Portó, kicsit későbbtől a portugál válogatott kapuját is, akiről szintén nem túlzás azt állítani, hogy elég sok köze volt mind nemzetileg, mind klubszinten a portugál kézilabdázás minőségi ugrásához, pedig még mindig csak 32 éves, és most nem csak azért kell szorítanunk, hogy valaha védhessen - azok alapján, amiket hall az ember, sajnos vajmi kevés esély van erre -, hanem hogy egyáltalán felépülhessen. Borzasztó, mindkét sportoló családjával mélységesen együttérzünk, utóbbinál még drukkolhattunk (vagy franc tudja, mert az elmúlt pár órában már volt mindenféle hír, de tényleg...:() de Sarapapa hozzátartozóinak őszinte részvétünket fejezzük ki, ezúton is!

És akkor ebben a lelki mélységben állítok sorrendet, lesz, amilyen lesz, ez most nem is akkora lényeg, viszont nagyon közeledik a csoportkör vége, ami nem is a kiesések szempontjából lényeges - és egyébként baromi igazságtalan is, de mindegy - hanem az ellenfélválasztáséból. Már akinek van esélye választani, ugye, hiszen a pótolgatások ellenére, vagy éppen pont amiatt továbbra is akkora a kavarc, hogy ember legyen a talpán, aki átlátja. De azért próbáljuk meg közösen!

16. Zágráb

Csodálkoztunk volna, ha lehozzák a félévet edzőcsere nélkül, ez már valami elképesztő módi náluk, nem is értem, hogyan gondolhatják komolyan mindezt. Játszottak egy szorosat Nantes-ban, de ez inkább köszönhető az idei francia formának, mint bármi másnak, azt hiszem. Őket nyilván még nálunk is jobban mellbevágta Zlatko halála, nem is a játékosokat, hanem úgy alle zusammen a várost, a klubot, az országot, szóval franc sem tudja, mi lesz, mindenesetre nekünk nagyon észnél kell lennünk, és muszáj végig a 20x40-re koncentrálva behúznunk ezt a meccset! Nagyon úgy néz ki, hogy a Kielce/Flensi duóból jön nekik valamelyik a nyolcért, hát na.

2021. február 25., 20.45 - Zágráb vs Telekom Veszprém (2)

15. Vardar

Szegeden majdnem meglepit produkáltak, de mivel még a négyévesem is pontosan tudja, hogy a majdnem a semmi kistestvére, ezért továbbra sem ijedünk meg a huszonhetedszer széteső Vardartól. Vujin megpattant, ezen pont annyira nem csodálkozunk, mint ahogy azon sem tudnánk, ha kiderülne, hogy lóvét még csak leírva látott Szkopjéban. Ami kicsit visszás, hogy simán elképzelhető, hogy az EHF-empatikus szervezet döntése miatt mi kapjuk őket a nyolcért, de ezügyben is még nyílt a verseny. Most jön az Elverum nekik, hát ez valószínűleg elég szoros lesz, és bár mindenhol az norgékat mutaja pályaválasztónak, helyszín mindenhol Szkopje. Szóval franc se tudja. Időközben lement a meccs, nyert a Szkopje, otthon.

2021. 02. 24., 18.45 - Elverum vs Vardar (x)

14. Elverum

Itt a másik lehetséges ellenfelünk, nem is tudom, melyiket szeretném jobban, a szervezetten északi bagázsok hagyományosan veszélyesek ránk az egyenes kieséses szakaszban, úgyhogy akkor jöjjön inkább a Vardar. Na de ha valakik, a norgék egyébként abszolút megérdemelnek még egy kört az idei teljesítményük alapján. Idén sok tököt megszorongattak, jövőre talán megaalborgosodnak ők is. Meglátjuk. Mindenesetre ismét a Vardar jön nekik, és én újabb döntetlent vizionálok az előzőhöz hasonlóan, de közben meglepően jó meccsen nyertek a balkánkák.

2021. 02. 24., 18.45 - Elverum vs Vardar (x)

13. Celje

Egészen összeverbuválódtak a csoportkör végjátékára, a norgékhoz hasonlóan ők is megérdemelnek egy következő kört, vagy fogalmazhatnám úgy is, hogy ők a döntés nyertesei, mi, az élboly pedig nem annyira, hiszen amúgy pihennénk egy kört az idei kiírás szerint. De mindegy, ezen át kell lendülni. A Celje rajtunk kívül idén mindenkit megvert, de sajnos most a Barca jön nekik, utána pedig a Kiel, úgyhogy az egyetlen igazi esélyük a pontszerzésre az utolsó fordulós aalborgi meccs lesz. Meglátjuk.

2021. február 24., 20.45 - Celje vs Barca (2)

12. Porto

Amin ők most keresztülmennek, azt nem kívánjuk senkinek sem, mi is éltünk át hasonlót - csak ott még szurkolni sem volt esély az életéért, ugye -, nem is vagyok képes a meccseiken vagy a továbbjutásukon gondolkodni, pedig nyilván az élet nem áll meg. Hallottunk már mindenfélét erről, német források szerint COVID-os volt, saját forrásaim szerint meg még egyáltalán nem volt, de persze nem is ez a lényeg, ez csupán azért fontos, mert egyre több helyen visszamaradó szövődményként emlegetik a potenciális szívleállást, de tökmindegy végülis, hiszen ez az egész így is úgy is borzasztó. E sorok írása közben is szorítunk érte, egyre aggasztóbb hírek jönnek a mindig vidám, döbbenetesen jól védő, cuki kubaiért. A Benfica és a Sporting is szép jelét adta együttérzésüknek tegnap, bárcsak ne lenne szükség ilyesmire soha. Basszus.

Meccsük legalább most nem lesz, eleve így lett volna, jobb is így mindenkinek.

11. Nantes

Az idény csalódása nekem, de azt hiszem, ezt már mondtam. Az éppen edzőt váltott Zágrábot végül szoros végjátékban megverték ugyan, de valahogy nem az igaziak. És ezek az igazolványképek az EHF oldalán meg, úristen, elég ijesztőek, na. Nyokasra például bármit rávarrhatnának eme képe alapján, na de mindegy is. Egyébként nekik sincs elmaradt mérkőzésük, így reális a pontjuk, ahogy nézem, nem is szereznek már többet a hazai Kiel elleni és az idegenbeli miénken sem, remélhetőleg, mögöttük sincs senki belül a köpéstávon, szóval itt az egyik lehetséges negyeddöntős ellenfelünk.

2021. február 25., 18.45 - Nantes vs Kiel (2)

10. Breszt

Egy meccsük van hátra, az sem most lesz (Vardar ellen, Szkopje) meg összesen egy olyan van, amről döntenek a zöld asztalnál (Porto elleni hazai), úgyhogy nagy eséllyel a Szeged előzni fogja őket, de ez ebben a csoportban annyira bonyolult, szóval felesleges is talán számolgatni, amíg nem tudjuk az elmaradt meccsek megítélését. Arról pedig holnapután lesz döntés.

9. Motor

Nagyot mennek idén, függetlenül attól, hogy nem itt kellett nekik nyerniük, viszont most jön az a meccsük, ahol meg igen, hiszen az Aalborg látogat az egzotikus Zaporozhyebe, és a két csapat idei játékát elnézve simán MOTW is lehetne ez, főleg, hogy helyezést eldöntőnek tűnik jelen állás szerint. Egyelőre a dánok vannak előrébb, de csak gólkülönbséggel, és úgy, hogy egy meccsel többet is játszottak. Ha valami semleges meccset, ezt érdemes lesz nézni, szerintem. Hazaira tenném, de amúgy franc sem tudja.

2021. február 25., 17.00 - Motor vs Aalborg (1)

8. Aalborg

Háhá, pedig amikor a listát dobáltam össze, még nem tudtam, hogy egymás ellenivel jönnek. A dánkák eléggé megizzasztották a hosszúra nyúlt karanténből visszatérő, de néhány klasszist nélkülöző Kielt tegnap, valahogy az az érzésem van, hogy sok lesz nekik két durva idegenbeli ilyen szorosan, ezért adom ezt a hazaiaknak. De amúgy mindketten megérdemlik a továbbjutást, amit önerőből ki is harcoltak. Majd jövőre a felMikkelHansenezett, esetleg JesperNielsenezett (és még kivel is tárgyalnak? Darjjal? asszem olvastam ilyet...) Aalborggal már simán behúzzák az ilyet. Aztán persze nincs kizárva, hogy ezt is, meglátjuk. Nézni mindenképpen érdemes lesz.

2021. február 25., 17.00 - Motor vs Aalborg (1)

7. Kielce

A párizsi mócsing után ki is csaptam őket a pixisből, nagy lejtőn vannak éppen, és nem valószínű, hogy Szegeden fognak átkapcsolni, úgyhogy ez még jól is jöhet a kékeknek. Ráadásul az utáni körben pedig a Flensit fogadják, akikre lassan már nem is emlékszem, de semelyik meccs sem életbiztosítás, túl sok megnyerhető ponttal nem számolhat a Dusi-klán. Meglátjuk, hogy kitart-e nekik a csoportgyőzelemhez, de persze tökmindegy, hiszen ők is beszopják a plusz egy kört, mint mindenki az élmezőnyben.

2021. február 25., 18.45 - Pick Szeged vs Kielce (1)

6. Szeged

Nekik éppen jól jön az éppen mély árokban sínylődő Kielce, ki is kellene használni ezt! Ahogy éppen áll a helyzet, és ameddig ellátni, úgy a Szegednek egy Aalborg/Motor valamelyike jöhet szembe az egyenes kiesésesre, ami kb. jó is lenne, de persze itt a Béla csoport ezen környékén a legbonyolultabb a zöldasztalos szitu, szóval még szinte bármi lehet. Ami biztos, hogy holnap nyerni kellene, és ez most nem is tűnik túl erős kérésnek.

2021. február 25., 18.45 - Pick Szeged vs Kielce (1)

5. Veszprém

Még mindig nem győztek meg a srácok, úgyhogy nem vagyunk négyben, de már legalább szar játékkal is viszonylag biztosan nyerjük a meccseinket. Láttam előrelépést, pl. hogy cseréltünk kapust menet közben, ergó voltak jelek, csak még nem elég. Viszont ha holnap nyerünk Zágrábban, akkor nincs az a helyzet, hogy ne legyünk másodikok, úgyhogy ennek oltárán feláldozom a játék szépségére való óhajom, és inkább csak nyerjünk valahogy! Rendben? Jó, nem sértődök meg, ha megnyugtató különbséggel tesszük, ahogy amúgy ez ellen a Zágráb ellen kellene, de mindegy. Nem hinném, hogy írok elé külön, nincs is nagyon mit figurázni ezen, oda kell menni, és meg kell verni őket. Pont.

2021. február 25., 20.45 - Zágráb vs Telekom Veszprém (2)

4. Kiel

Látszódott a zebrákon a több hetes home office, ez kétségtelen, de ettől függetlenül őket a decemberi után nehezen teszem ki innen. Nagy menetben vannak, pótolgatnak, holnap Nantes, aztán két hazai könnyűvel zárják a csoportkört, ergó nekik kinéz egy komolyabb pontfosás itt a végére, várhatóan be fognak csusszanni a harmadik helyre, és ezzel visszaáll a világ rendje. Vagy mi.

2021. február 25., 18.45 - Nantes vs Kiel (2)

3. Flensburg

Olyan rég láttam őket, hogy komolyabban el kell gondolkodjak, mindenesetre valamiért én ide érzem őket, de ez nagyon gyorsan megváltozhat, főleg, hogy olyan menet előtt állnak, hogy: PSG otthon, majd idegenbeli Szeged, Kielce. Most jön nekik tehát a csoport eleje, itt tényleg ki fog derülni minden. Először tehát PSG, holnap. Hátö.

2021. február 25., 20.45 - Flensburg vs PSG (2)

2. Barca

Végre, most nem őket tettem előre, február végefelé, ilyen szemét egy időkben, amiket most élünk, ezeknek is örülni kell. Simán nyerik a csoportot, gyakorlatilag vesztett pont nélkül. Ma Celjében valószínűleg lövőgyakorlatot tartanak.

2021. február 24., 20.45 - Celje vs Barca (2)

1. PSG

Most eléggé egyben vannak, ezt nehéz nem észrevenni, aztán hogy kitart-e Kölnig, az egy másik kérdés, de még nem is ez a fontos. Három hozható meccsük még hátravan, ráadásul két vitatott is, szóval itt is várható némi ponteső, amivel biztos, hogy előrébb lépnek a csoportban, kérdés, hogy mennyire. Még meg is nyerhetik.

2021. február 25., 20.45 - Flensburg vs PSG (2)